Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smulkiesiems ūkininkams – parama spartesniam augimui

Smulkieji ūkiai – vienas iš pagrindinių pragyvenimo šaltinių kaimo vietovėse. Juose gaminami natūralūs produktai, saugomos iš kartos į kartą paveldimos žemdirbystės tradicijos. Tačiau susidūrę su augančia stambiųjų ūkininkų konkurencija, smulkieji Lietuvos ūkiai vis dažniau susiduria su pasirinkimu: nesikeisti ir ilgainiui išnykti arba investuoti į augimą ir klestėti.
Parama smulkiesiems ūkiams
Parama smulkiesiems ūkiams / Partnerio nuotr.

Šių metų spalio 10 dieną prasidėjo naujas paraiškų paramai gauti etapas – parama skiriama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“. Pateikęs paraišką smulkusis ūkininkas pagal šią priemonę gali gauti net iki 15 tūkst. eurų, kuriuos galės investuoti į savo produkcijos ir veiklos tobulinimą, inovacijų diegimą, plėtros planų įgyvendinimą.

„Smulkiųjų ūkių Lietuvoje yra daug – apie 70 proc. Jie neturi didelių žemės plotų ir negamina produkcijos tonomis, tačiau jų veikla tęsiasi iš kartos į kartą. Labai svarbu išlaikyti ir skatinti šiuos mažuosius, natūralumą išsaugojusius ūkius“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Norintys pasinaudoti parama turėtų suskubti – šiame etape paraiškos bus priimamos tik iki 2016 metų lapkričio 4 dienos.

Planui įgyvendinti – 9 mėnesiai

Pagal KPP veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ gautus pinigus bus galima panaudoti įvairiose ūkio srityse. Tinkamomis finansuoti išlaidomis pripažįstamas daugiamečių augalų ir gyvulių įsigijimas, nauja žemės ūkio technika ir įranga (išskyrus N1G kategorijos transporto priemones), ūkinių pastatų statyba ar kapitalinis remontas, statybinių medžiagų įsigijimas, bendrosios išlaidos ir t. t. Priemone gali pasinaudoti tiek specializuoti, tiek ir mišrūs ūkiai.

Paraišką pateikę smulkieji ūkininkai įsipareigoja pradėti įgyvendinti numatytą verslo planą per 9 mėnesius nuo sprendimo suteikti paramą priėmimo dienos. Pradėjus įgyvendinti verslo planą, reikia apie tai raštu informuoti Nacionalinę mokėjimo agentūrą, pateikiant tai įrodančius dokumentus.

Didžioji dalis paramos – 80 proc. visos sumos – išmokama paramos gavėjui pasirašius paramos sutartį. Likę 20 proc. išmokos sumokama, jei tinkamai įgyvendinamas pareiškėjo pateiktas verslo planas. Verslo planas laikomas įgyvendintu, jei ūkio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, padidintas ne mažiau kaip 20 proc., o verslo plane nurodyti plėtros tikslai, investicijos ir ekonominiai rodikliai yra pasiekti.

Palankesnės sąlygos – kooperatyvų nariams

Labai svarbi smulkiųjų ūkininkų išgyvenimo sąlyga – jų kooperacija. Palankesnės sąlygos kooperatyvų nariams numatytos ir teikiant paraiškas pagal šią KPP priemonę.

Tam, kad paraiška būtų priimta, reikia surinkti bent 35 privalomus projektų atrankos balus. Jei iki paramos paraiškos teikimo dienos kooperatyvo nariu esama daugiau nei 2 metus, suteikiama 15 atrankos balų, jei nuo 1 iki 2 metų – 10 balų.

Partnerio nuotr./Parama smulkiesiems ūkiams
Partnerio nuotr./Parama smulkiesiems ūkiams

Kiti svarbūs balų teikimo kriterijai yra šie:

– kai kuriamas specializuotas gyvulininkystės, daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės arba mišrusis ūkis, kurio viena iš veiklų yra gyvulininkystė ir pajamos iš gyvulininkystės veiklos, įgyvendinus verslo planą, sudaro ne mažiau kaip 50 proc. visų veiklos pajamų – suteikiama 15 balų;

– kai ūkio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra:

• nuo 4 000 Eur iki 4 999 Eur – suteikiama 20 balų;

• nuo 5 000 Eur iki 5 999 Eur – suteikiama 15 balų;

• nuo 6 000 Eur iki 6 999 Eur – suteikiama 10 balų;

• nuo 7 000 Eur iki 7 999 Eur – suteikiami 5 balai;

– jei pareiškėjo amžius yra iki 40 metų imtinai, suteikiama 15 balų;

– jei pareiškėjas įsipareigoja padidinti ūkio ekonominį dydį, išreikštą produkcijos standartine verte, nuo 21 proc. iki 50 proc. imtinai, jam suteikiama 15 balų. Už 51 proc. ir didesnį augimą suteikiami 25 balai;

– papildomas dėmesys skiriamas tiems pareiškėjams, kurių projektai bus įgyvendinami vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių: jei žemės ūkio paskirties plotas tokioje vietovėje užima ne mažiau kaip 50 proc., suteikiama 10 atrankos balų.

Minimalus projektų atrankos balas – 35 balai. Atkreiptinas dėmesys, kad finansuojamų paraiškų pereinamasis atrankos balas gali būti ir aukštesnis. Surinkus daugiau paramos paraiškų nei yra skirta lėšų, pereinamasis balas didėja – finansuojamos bus tik tos paraiškos, kurios surinko daugiausiai balų ir kurioms pakanka lėšų.

Prieš kreipiantis paramos, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad paramos gavėjas verslo plano įgyvendinimo laikotarpiu tuo pačiu metu negali dalyvauti įgyvendinant kitas investicines KPP priemones ir (arba) veiklos sritis. Pakartotinai investicinės paramos galima kreiptis tik įgyvendinus ankstesnįjį ES lėšomis finansuojamą projektą.

Daugiau informacijos apie KPP teikiamą paramą galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse.

KPF ŽŪM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius