Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smulkių ir vidutinių ūkių plėtrai – svari parama

Kaimo gyvybingumas priklauso nuo labai smulkių, smulkių ir vidutinių ūkių, o jie sudaro reikšmingą dalį Lietuvos žemės ūkyje. Šiuos ūkius svarbu modernizuoti, kad jie galėtų konkuruoti rinkoje, diegti naujas technologijas, vystyti tvarią produktų gamybą. Šiems tikslams pasiekti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginiame plane (Strateginis planas) numatytas 45 mln. Eur finansavimas smulkių-vidutinių ūkių plėtrai ir 15 mln. Eur - labai smulkių ūkių plėtrai.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / 123RF.com nuotr.

Lietuvoje nedideliems ūkiams ypač stinga lėšų, kad galėtų sustiprėti, modernizuoti veiklą, gaminti konkurencingą produkciją. Labai smulkiems ūkiams Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos įgyvendinimo laikotarpiu buvo skiriama 15 tūkst. Eur. paramos, o smulkūs ir vidutiniai ūkiai turėjo konkuruoti su didžiaisiais. Atsižvelgiant į tai, nuo kitų metų Strateginiame plane numatytos atskiros priemonės, remiančios labai smulkius ir smulkius–vidutinius ūkius. Paramos skyrimo prioritetinės sritys: tvari gamyba, didesnė žemės ūkio produktų pridėtinė vertė, inovacijos ir naujos technologijos.

Strateginiame plane smulkių–vidutinių ūkių paramai bus skirta 45 mln. Eur.

Pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ vienas paramos gavėjas, kurių įregistruotas žemės ūkio valdos ekonominis dydis, išreikštas standartinės produkcijos (SP) verte, ne mažesnis kaip 4000 Eur ir ne didesnis už 7999 Eur, galėjo gauti iki 15 tūkst. Eur išmoką. Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, 2014–2020 m. patvirtinta per 9 140 paraiškų, o smulkiems ūkiams jau išmokėta apie 96,3 mln. Eur paramos.

Kadangi smulkiems ir vidutiniams ūkiams trūksta lėšų modernizacijai, jie gerokai atsilieka nuo didelių ūkių pagal pažangias technologijas – tai sudaro nevienodas sąlygas konkurencijai.

Strateginio plano naujovės

Pagal KPP priemonę „Parama smulkiesiems ūkiams“, paramos, teikiamos kaip išmokos, nepakanka, nes smulkiems ūkiams reikalingos didesnės investicijos. Tokia situacija paskatino keisti požiūrį: naujuoju finansavimo laikotarpiu parama bus diferencijuojama pagal pareiškėjų ūkių dydžius.

Pirmąją paramos grupę sudaro labai smulkūs ūkiai, kurių įregistruotas žemės ūkio valdos ekonominis dydis, išreikštas SP, yra ne mažesnis kaip 4000 Eur ir ne didesnis kaip 16 tūkst. Eur. Jiems skirta atskira Strateginio plano intervencinė priemonė „Labai smulkių ūkių plėtra“.

Antrajai grupei priklauso smulkūs–vidutiniai ūkiai, kurių įregistruotos žemės ūkio valdos ekonominis dydis, išreikštas SP verte, yra ne mažesnis kaip 16 001 Eur ir ne didesnis kaip 30 000 Eur. Šie ūkininkai gaus paramą pagal kitą Strateginio plano intervencinę priemonę „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“.

Smulkių vidutinių ūkių plėtra
Smulkių vidutinių ūkių plėtra

Išanalizavus pareiškėjų investicinius poreikius pagal ankstesnio laikotarpio KPP įgyvendinimo patirtį ir infliacijos įtaką, numatyta vidutinė paramos suma vienam projektui – 200 tūkst. Eur., dengiama nuo 20 iki 65 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Jauniesiems ūkininkams, paramos pagal šią priemonę kreipiantis pirmą kartą, paramos intensyvumas gali būti padidintas 15 procentinių punktų.

Parama bus skiriama investicijoms į materialųjį ir nematerialųjį turtą, susijusį su remiama veikla.

Teikiant paramą daugiausia dėmesio bus skiriama investicijoms, susijusioms su inovatyvių, skaitmeninių technologijų, orientuotų į gamybos sąnaudų mažinimą ir energijos taupymą, diegimu, su didesnės pridėtinės vertės kūrimu, perdirbant savo valdoje užaugintus produktus .

Pareiškėjas, kuriuo gali būti ūkininkas arba jų grupė, turi būti vykdęs žemės ūkio veiklą ne trumpiau kaip 1 metus iki paramos paraiškos pateikimo, o pajamos iš žemės ūkio veiklos turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. visų ūkio subjekto pajamų.

Paramos priemone, skirta smulkiems - vidutiniams ūkiams, remiami sektoriai: gyvulininkystė, augalininkystė, sodininkystė, uogininkystė, daržininkystė.

Ypatingas dėmesys bus teikiamas projektams, kuriantiems pridėtinę vertę, diegiantiems inovacijas, investuojantiems į gamybinių procesų skaitmeninimą, prisidedantiems prie aplinką tausojančių ir klimato išsaugojimo tikslų.

Perskirstymo išmokos

Strateginiame plane numatytas esminis pokytis dėl perskirstymo išmokos - anksčiau ji buvo mokama už pirmuosius 30 ha, dabar – už 50 ha. Ir ji bus atitinkamai diferencijuojama, priklausomai nuo to, kiek ūkis turi ha. Dar viena naujovė –anksčiau perskirstymo išmoka už pirmuosius 30 ha gaudavo absoliučiai visi ūkiai, dabar ją gaus tik tie ūkiai, kurie valdo ne daugiau kaip 500 ha.

Žemės ūkio ministerija
Žemės ūkio ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius