-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sodininkai ašaroja: šalnos sunaikino žiedus, vėl valgysime tik lenkiškus obuolius

Savaitgalio naktimis iki nulio nukritusi temperatūra kai kuriuos sodininkus privertė raudoti. Šalnos pakando obelų žiedus ir kai kuriems medelynams jos buvo lemtingos. Didžiausių medelynų vadovai sunerimę.
Žydintis Pūčkorių sodas
Žydintis Pūčkorių sodas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Šalna Obuoliai

Daugiau nei šimto hektarų Dembavos medelynas Panevėžio rajone yra vienas didžiausių Lietuvoje, tačiau šalnos jo nepasigailėjo. Naktį į šeštadienį užslinkusios šalnos didelę dalį žiedų sunaikino. Sodininkai neramiai seka orų prognozes, kurios šalnas naktimis žada iki savaitės vidurio.

Kalba tik apie vieną procentą pernykščio derliaus

„Tai smūgis visai sodininkystės šakai. Pernai džiaugiamės geru derliu, o šįmet, ko gero, teks valgyti lenkiškus obuolius“, – apgailestavo vieno didžiausių Lietuvoje Dembavos medelyno vadovė Vitalija Kuliešienė, kuri yra ir Verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė.

Vitalija Kuliešienė
Vitalija Kuliešienė

Savaitgalį apvažiavusi visą medelyną ji konstatavo – beveik visas derlius žuvo, kai naktį į šeštadienį pakando šalnos. „Kai kuriose vietose nėra nė vieno sveiko žiedo. Jei turėsime bent vieną procentą pernykščio derliaus, tai jau bus gerai“, – 15min sakė ji.

Šalnos skaudžiausiai paveikė Šiaurės ir Vidurio Lietuvos medelynus. Pasvalio rajone esantis 313 ha ploto „Naradavos“ medelynas taip pat nukentėjo, tačiau šalnos eibių pridarė tik žydinčioms obelims.

„Sunku pasakyti, kokia tiksli žala padaryta, nes vieni medžiai žydi, kiti ne. Ten, kur buvo sukrauti žiedai, šalnos pakando ir derliaus jau nebus“, – pasakojo „Naradavos“ vadovas Aloyzas Grygalis.

Naradavos medelynas
Naradavos medelynas

Teks vežti iš Lenkijos

Šalnų padariniai gąsdina ir uogų augintojus. „Kaip tik vykstu apžiūrėti savo uogienojų, ar visiškai neiššaldė. Mums tai yra labai aktualu, nes šalnos buvo visur“, – pirmadienį kalbėjo ūkininkas Adolfas Jasinevičius.

Praėjusiais metais vaisių derlius lepino ir augintojus, ir pirkėjus. Tiesa, augintojai skundėsi, kad kainos pernelyg žemos. „Lietuviškų obuolių kainos ir taip neatperka sąnaudų. O šįmet apie derlių jau nėra ką kalbėti – obuolių visai nebus. Vėl, ko gero, valgysime lenkiškus obuolius, nors ir kaimynus šalnos pakando“, – sakė V.Kuliešienė.

Kiek geresnė situacija yra Pietų Lietuvoje, kur šalnos nebuvo tokios stiprios, tačiau ten beveik nėra didelių medelynų.

Svarsto, kaip apsaugoti žiedus

Lengva įsitikinti, ar obelų žiedai nušalo – jei žiedų piestelė rudos spalvos, tai obuolių jau nelauk. Panašiai ir su vaiskrūmiais.

„Daugiausiai šalnų teko žydinčioms vyšnioms, tad ir derlius bus menkas. Bet jei kas nespėjo sužydėti, tai ir sušalti nespėjo“, – pastebėjo A.Grygalis. Kol kas jis negali pasakyti, kiek hektarų vaiskrūmių ar medžių žiedų nušalo – dar stebės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydintis Pūčkorių sodas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydintis Pūčkorių sodas

Šalnos augintojus verčia galvoti, kaip apsaugoti žiedus nuo žalos, tačiau neslepia, kad viską diktuoja rinka – jei pirkti papildomas priemones, obuolių kaina bus kita, ir lenkiškas derlius nukonkuruos.

„Nebent lieka laužus deginti, bet kai medelynas – šimto hektarų, tai ir ši priemonė nenaudinga. Kitas būdas – purkšti vandenį ant žiedų. Kartą išbandėme, bet purkštukai užšalo“, – pasakojo Dembavos medelyno vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius