-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sulčių spaudėjams veiklos netrūksta ir žiemą

Kėdainių mieste ir rajone yra išties nemažai verslininkų, kurie verčiasi sulčių spaudimu. „Rinkos aikštė“ jau rašė, kad šiemet sulčių spaudėjams metai buvo labai prasti, mat obuolių ir kitų lietuviškų vaisių derlius buvo itin skurdus. O ką sulčių spaudėjai veikia žiemą? Kaip jie pragyvena? To nutarėme paklausti vienos iš seniausiai mūsų rajone veikiančių Josvainių sulčių spaudyklos savininko ir vadovo Daniaus Motiejūno.
Obuoliai
Obuoliai / 123RF.com nuotr.

Veiklos yra

„Iš tiesų mums veiklos netrūksta ir žiemą. Atsiranda dar tokių klientų, kurie dabar iš rūsio ar garažo atveža obuolius išsispausti. Bet tokių nėra daug. Taip pat kasmet darosi vis populiariau sultis spausti iš mandarinų, apelsinų, kitų citrusinių vaisių. Taigi, spaudžiame ir juos žiemą. Šias sultis spaudžiame iš kliento atsivežtų vaisių.

Šių metų pradžioje išbandėme citrusinių vaisių aparatą ir per jį leidome mandarinus. Daugiau jokio kartumo nuo žievelės, galime gaminti grynas mandarinų, apelsinų, citrinų, greipfrutų sultis. Mes taip pat užsiimame ne tik sulčių spaudimu, bet ir prekyba, tad kiek anksčiau išspaustas sultis žiemos metu vežame į visus Lietuvos miestus ir parduodame“, – pasakojo Josvainių sulčių spaudyklos savininkas D.Motiejūnas.

Iš visko

Jis teigė, kad jo veikla nenutrūksta ištisus metus. Štai visai netrukus, pavasarį, vyras užsiims sulos perdirbimu, po to seks braškės.

„Lietuviai išmoko improvizuoti. Realiai juk perdirbti galime visus vaisius ir daržoves. Sultis spaudžiame ne tik iš obuolių, kriaušių, vyšnių, slyvų, bet ir iš pomidorų, agurkų, burokėlių, braškių. Sultis galima padaryti iš bet kurio vaisiaus ar daržovės. Taigi darbo turime ištisus metus, nes žmonės daro įvairiausias sultis, įvairiausius miksus“, – pasakojo sulčių gamybos ekspertas.

Po visą Lietuvą

Josvainietis D.Motiejūnas savo pagaminta produkcija prekiauja visoje Lietuvoje. Vyro spaustas sultis noriai perka net Lietuvos pakraščiuose, tolimiausiuose kampeliuose.

„Per savo gyvavimo laikotarpį pastebėjome, kad trijų ingredientų sultys yra geriausios. Jas, tiesa, pagaminti yra sudėtinga, kadangi reikia didelių žaliavų kiekių ir ne vieno, o vienu metu trijų. Tačiau skonis atperka viską.

Vienas ingredientas papildo kitą, sušvelnina, paskanina. Obuolių-moliūgų-morkų sultyse morka švelnesnė, obuolių-burokėlių-morkų sultyse burokėlis ne toks specifinis. Kartais geri šias sultis ir nesupranti sudėties – tokios švelnios. Tad galiu patikinti, kad nereikia bijoti burokėlio ar moliūgo. Šias sultis puikiai geria tiek vaikai, tiek suaugę“, – dėsto D.Motiejūnas.

Vida Press nuotr./Šaltai spaustos obuolių sultys
Vida Press nuotr./Šaltai spaustos obuolių sultys

Sveikatai!

D.Motiejūnas tikina, kas sultys yra ne tik maistas, bet ir vaistas. Geriant sultis žmogus stiprina savo imunitetą, jos padeda išvengti peršalimo ligų.

„Prasidėjus peršalimo ligoms, norint paspartinti gleivių išsiskyrimą kamuojant kosuliui, rekomenduojama gerti bruknių sultis, sumaišytas su medaus sirupu. Po vieną valgomąjį šaukštą 6–8 kartus per dieną. 100 proc. putino sultys – iš mūsų sodo uogų, skintos po šalnų, nefiltruotos, turi nemažai minkštimo, specifinio skonio, skirtos imunitetui stiprinti. Kiekvienas vaisius turi kažkokių ypatingų savo gydomųjų savybių, tereikia domėtis. Ir apskritai, juk visi žino, kad natūralias sultis gerti sveika, jose apstu vitaminų“, – sako sulčių gamybos meistras.

Metai sunkūs

Sulčių spaudėjas sako, kad praėję metai sulčių spaudėjams buvo itin sunkūs, tad būtina atsigriebti šiemet.

„Galiu atvirai pasakyti, kad pernai išspaudėme net 70 procentų sulčių mažiau nei įprastai. Tai labai blogi rodikliai. Na, bet ką padarysi. Juk nebuvo obuolių, buvo visiška katastrofa. Bet mes laikomės, kaip matote, sukamės, galvojame vis naujų sulčių miksų. Taip pat perdirbame sulą. Žodžiu, nestovime vietoje, dirbame, plušame ir stengiamės“, – reziumavo josvainietis D.Motiejūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius