Tręšimo sezonas pratęsiamas iki žiemos

Dėl užsitęsusių liūčių, paskandinusių dalį Lietuvos laukų, ūkininkai negalėjo ne tik nuimti derliaus, bet ir tręšti savo laukų. Atsižvelgdami į tai ministrai Kęstutis Navickas ir Bronius Markauskas iki gruodžio 1 dienos pratęsė tręšimo sezoną.
Traktorius
Traktorius / 123rf.com

„Svarbu tai, kad net ir pratęsus tręšimo laikotarpį galioja nuostata, draudžianti mėšlą ir (ar) srutas skleisti ant įšalusios, įmirkusios ar apsnigtos žemės. Draudimas skleisti mėšlą ir srutas šaltuoju metų laiku galioja visų Europos Sąjungos šalių narių ūkininkams, – pranešime žiniasklaidai rašo Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos. – Ribojant žemės tręšimą mėšlu siekiama apsaugoti upes, ežerus, jūras bei kitus paviršinius bei požeminius vandenis nuo taršos nitratais, naudojamais žemės ūkyje.“

Tręšimą mėšlu ir srutomis reglamentuoja aplinkos ir žemės ūkio ministrų įsakymas, nustatantis didžiausią leistiną per metus į dirvožemį patenkančio azoto kiekį – 170 kg/ha.

Draudžiama skystąjį mėšlą ir srutas skleisti šeštadieniais, sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis arčiau kaip per 100 m nuo gyvenamojo namo be gyventojo sutikimo ir arčiau kaip per 300 m nuo gyvenvietės be seniūno sutikimo. To reikia, kad šalia gyvenantiems ir dirbantiems žmonėms netektų kęsti nemalonaus kvapo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius