Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Agrokoncerno“ vadovas tikina nežinojęs apie „PhosAgro“ ryšius su Kremliui artimu V.Litvinenka

UAB „Agrokoncernas“, importuojančios trąšas iš Rusijos įmonės „PhosAgro“, direktorius Edgaras Šakys Žinių radijui teigia nežinojęs, kad „PhosAgro“ akcininkas yra Vladimiro Putino artimai aplinkai priskiriamas Vladimiras Litvinenka. Apie tai ketvirtadienį pranešė 15min. Anot jo, „Agrokoncernas“ iš minėtos Rusijos trąšų milžinės importuoja ne amonio salietros, o fosforo trąšas, tad ir antidempingo muitų už jas nemoka.
Edgaras Šakys
Edgaras Šakys / „Agrokoncerno“ nuotr.

– Kiek „PhosAgro“ trąšų, produkcijos „Agrokoncernas“ importuoja iš Rusijos, ar galite pasakyti? Ir kada prasidėjo šio gamintojo trąšų importas į Lietuvą?

– Bendradarbiaujame jau daugiau nei 20 metų, praktiškai nuo įmonės [veiklos] pradžios. Tada akcininkai, kaip šiandien sužinojome, buvo kiti, nes tikrai versle nėra įprasta kalbėti, kas yra savininkai vienos ar kitos didžiulės įmonės. Kitas dalykas yra tai, kad ši įmonė yra pagrindinė fosforų trąšų gamintoja ir yra klausimas kitas – kokią dalį tarp 3–4 proc. nuo mūsų trąšų apyvartos [sudaro] šio gamintojo trąšos.

Tiesiog Jonavoje yra gaminamos azotinės trąšos, o čia eina kalba apie visai kitą trąšų rūšį, tai yra, fosforines trąšas.

– O kodėl jūs jas importuojate? Kuo jos geresnės ar kitokios už, tarkime, Lietuvoje, Jonavoje gaminamas trąšas?

– Tiesiog Jonavoje yra gaminamos azotinės trąšos, o čia eina kalba apie visai kitą trąšų rūšį, tai yra, fosforines trąšas. Nes fosforas, azotas, kalis yra pagrindiniai maisto elementai augalų derliui gauti. Ir mūsų žemdirbiai yra priversti įsigyti būtent ir fosforines, ir kalio, ir azoto trąšas. O Jonava gamina tik vienintelį cheminį elementą – tai yra trąšos turinčios azoto.

– Jūs sakote, kad tik šiandien, kaip suprantu, sužinojote apie „PhosAgro“ akcininką poną V.Litvinenka, kuris siejamas su Vladimiru Putinu?

– Taip.

– Ar kitos Europos Sąjungos šalys įsiveža šitas trąšas iš „PhosAgro“ ir taip pat kaip ir jūsų įmonė, kaip suprantu, be antidempingo muitų?

– Antidempingo muitai yra [taikomi] vieninteliam produktui – amonio salietrai. Visom kitom trąšom šitas mokestis nėra taikomas ir čia dažnai yra tokia kaip ir klaida traktuojama, kad vienokie ar kitokie mokesčiai yra mokami ar nemokami. Yra tokia taisyklė, yra tokie reglamentai, kad būtent antidempingas mokamas amonio salietrai. O kadangi „PhosAgro“ gamyklos negamina amonio salietros, bent aš kiek žinau, tai apie antidempingo muitus nėra net minties kalbėti.

„PhosAgro“ ir „Agrokoncerno“ bendradarbiavimą atskleidė ketvirtadienį paskelbta 15min publikacija. Oficialūs duomenys rodo nemenkus „PhosAgro“ produkcijos srautus, į Lietuvą keliaujančius „Agrokoncerno“ užsakymu.

Kad šios Rusijos trąšų milžinės valdyme dalyvauja V.Putino artimai aplinkai priskiriamas V.Litvinenka, žinoma nuo 2011 metų. Šiuo metu V.Putino disertacijos vadovui priklauso apie penktadalis „PhosAgro“ akcijų.

Ar „Agrokoncerno“ savininkas Ramūnas Karbauskis žinojo apie V.Litvinenką ir kitus „PhosAgro“ savininkus – koncernas neatsakė. Jokio atsakymo į šį klausimą nepateikė ir „valstiečių“ lyderis, nors klausimai tiek jam, tiek „Agrokoncernui“ išsiųsti dar praėjusią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius