Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkų pirkimams – nauja tvarka

Visų sektorių pirkimų procedūrose vis dar pasitaiko daug klaidų. Europos Sąjungos (ES) teisės aktai pirkimus vykdančias institucijas įpareigoja užtikrinti, kad pirkimų sutartimis būtų garantuojamas racionalus lėšų panaudojimas, skatinama tiekėjų neiškraipyta konkurencija ir skaidrumas. Atsižvelgiant į naujausias ES direktyvas, atnaujintos Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programoje dalyvaujantiems projektų vykdytojams galiojančios pirkimų taisyklės. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) kviečia projektų vykdytojus susipažinti su svarbiausiomis naujovėmis.
Nuotrauka(3)
Visų sektorių pirkimų procedūrose vis dar pasitaiko daug klaidų.

Naujoji projekto vykdytojo, pretenduojančio gauti paramą iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemones, prekių, paslaugų ar darbų pirkimo taisyklių redakcija Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) patvirtinta š. m. rugsėjo 10 dieną. Pakeitimais ne tik siekiama užtikrinti didesnį pirkimų procedūrų skaidrumą – kai kurios naujovės turėtų nudžiuginti ir projektų vykdytojus, nes suteikia jiems daugiau lankstumo ir galimybių.

Apie pradedamą pirkimą viešai paskelbus NMA interneto svetainėje, papildomai publikuoti informacijos laikraštyje nebereikia.

Skelbimai – spaudoje arba internetu

Anksčiau apie numatomą pirkimą buvo privaloma skelbti visoje Lietuvoje platinamame nacionaliniame dienraštyje. O nuo rugsėjo 10 d. apie pradedamą pirkimą galima skelbti ne rečiau kaip 5 d. per savaitę visoje Lietuvoje leidžiamame nacionaliniame laikraštyje arba periodiškai leidžiamame žemės ūkio srities laikraštyje, arba NMA interneto svetainės www.nma.lt skiltyje „Projektų vykdytojų pirkimai“.

„Apie pradedamą pirkimą viešai paskelbus NMA interneto svetainėje, papildomai publikuoti informacijos laikraštyje nebereikia. NMA svetainėje sudarytos galimybės skelbimą pamatyti daugiau potencialių tiekėjų, o projekto vykdytojui – išsirinkti optimalų jo poreikius atitinkantį variantą už mažiausią kainą“, – sako NMA atstovė Renata Minalka.

Taikoma atgaline data

Agentūros specialistė pabrėžia, kad naujoji skelbimų apie pirkimus tvarka galios atgaline data – nuo 2014 m. gruodžio 4 dienos. „Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, jeigu po šios datos paramos gavėjas apie planuojamą pirkimą skelbė tik žemės ūkio srities savaitraštyje (neatsižvelgė į ankstesnį reikalavimą skelbimą pateikti nacionaliniame, visoje šalyje ir ne rečiau kaip 5 d. per savaitę platinamame laikraštyje) ir galbūt dėl to jam netgi buvo skirtos sankcijos, dabar jos turėtų būti panaikintos, o skelbimas pripažintas tinkamu“, – aiškina R. Minalka.

Išankstinis dokumentų vertinimas neprivalomas

Dar viena svarbi naujovė – nebeprivaloma pateikti dokumentų, kad jie būtų iš anksto įvertinti. Anksčiau pirkimo vertei viršijant 144,810 tūkst. eurų be PVM sumą buvo būtina pateikti NMA pirkimo dokumentus siekiant iš anksto įvertinti, o dabar dokumentus pateikti galima, tačiau nebeprivaloma. Pažymėtina, kad iš anksto vertinami tik pirkimo dokumentai, t. y. kvietimas pateikti pasiūlymų, pasiūlymo forma, sutarties projektas (jeigu toks parengtas).

Jeigu apie pirkimą jau paskelbta, gauti ir įvertinti pasiūlymai, išankstinio vertinimo nebegalima atlikti.

Jeigu apie pirkimą jau paskelbta, gauti ir įvertinti pasiūlymai, išankstinio vertinimo nebegalima atlikti. Taip pat, siekiant išvengti klaidų dėl netinkamo skelbimo apie pirkimą, rekomenduojama vykdyti pirkimą naudojantis agentūros interneto svetaine www.nma.lt. Tuomet, prieš tvirtindami skelbimą, agentūros darbuotojai patikrins skelbiamos informacijos tinkamumą.

Detalizuota pasiūlymų teikimo tvarka

Kaip ir anksčiau, projektų vykdytojų pirkimai gali būti vykdomi taikant ekonominio naudingumo arba mažiausios kainos kriterijų. Atnaujintose pirkimų taisyklėse pateikiama išsami informacija apie pasiūlymų teikimo tvarką. „Aktualiausia tai, kad anksčiau ekonominio naudingumo konkursui visus dokumentus buvo galima pateikti viename voke, o dabar jų turi būti du. Viename – tiekėjo kvalifikaciją pagrindžiantys dokumentai ir techniniai pasiūlymo duomenys, antrame – finansinė pasiūlymo dalis“, – pasakoja NMA specialistė.

Sutarties keitimas – tik pritarus NMA

R. Minalka primena, kad, projekto vykdytojui pasirašius pirkimo sutartį su tiekėju, tiek pirkimo objektas, tiek visos kitos pirkimo sąlygos (kaina, darbų atlikimo terminai ir kt.) turi sutapti su tuo, kas buvo numatyta pirkimo sąlygose. Kitu atveju pirkimas bus pripažintas atliktu netinkamai ir jį gali tekti vykdyti iš naujo.

Jeigu pasirašytos sutarties vertė viršija 28 962 eurus, pakeitimus būtina suderinti ir su agentūra.

Savavališkai negalima keisti ir pasirašytos sutarties nuostatų. „Jeigu pasirašytos sutarties vertė viršija 28 962 eurus, pakeitimus būtina suderinti ir su agentūra. Deja, dažnai projektų vykdytojai pakeitimus suderina tik su tiekėjais, o mus informuoti pamiršta. Tokiais atvejais sutarties įsipareigojimų pakeitimas taip pat gali būti pripažintas netinkamu, o projektų vykdytojui gali būti taikomos sankcijos“, – pabrėžia R. Minalka.

Vykdant vietos projektų pirkimus, pirkimo sutarties pakeitimai turi būti suderinti su atitinkama vietos plėtros strategijos vykdytoja.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, https://zum.lrv.lt.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA Facebook paskyros.

NMA KPF
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius