-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Baltraitienė: ekstremalios padėties Utenos rajone skelbti nereikia

Ekstremalios padėties valstybiniu lygiu visame Utenos rajone skelbti nereikia, nes čia afrikiniu kiaulių maru susirgo tik dvi kiaulės, teigia žemės ūkio ministrė. Be to, pasak Virginijos Baltraitienės, nenorima sustabdyti „Utenos mėsos“ veiklos.
Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nėra pagrindo (skelbti visame rajone – BNS), rastos dvi kiaulės, kurios vienkiemyje augintos, o ne gyvenvietėje. Šiandien dar kalbėjau ir su veterinarijos vyriausiuoju gydytoju, ir mes nematome reikalo skelbti ekstremalią situaciją rajone. Kiaulių augintojų stambių nėra, yra tik pavieniai“, – penktadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė ministrė.

Pasak jos, paskelbus ekstremalią situaciją, sutriktų rajono maisto įmonių, pirmiausia „Utenos mėsos“ ir „Rokiškio sūrio“ filialo „Utenos pienas“, veikla.

„Reikia nepamiršti, kad šiame rajone yra dvi įmonės – „Utenos mėsa“ ir pieno įmonė, ir jeigu mes įvedame ekstremalią situaciją, mes sustabdom iš dalies jų veiklą“, – teigė V.Baltraitienė.

Rugpjūčio 22 dieną ji kartu su premjeru ketina vykti į Ignalinos rajoną, kur aptars afrikinio kiaulių maro situaciją.

J.Milius: ekstremali padėtis visame Utenos rajone neskelbiama 

Ekstremali padėtis valstybiniu lygiu visame Utenos rajone, kurio vienkiemyje aptiktas antrasis afrikinio kiaulių maro židinys, neskelbiama. Tokį sprendimą penktadienį priėmė Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija, pranešė Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Tačiau Jonas Milius perspėja, kad Lietuva yra apsupta maro židinių ir jo grėsmė kasdien didėja – penktadienį aptikti nauji maro židiniai Latvijoje, apie 80 kilometrų nuo Lietuvos sienos.

Nusprendėme neskelbti ekstremalios situacijos Utenos rajone, kadangi visi įgaliojimai man buvo suteikti prieš tai ir mes viską galime atlikti ir dabar, – žurnalistams po susitikimo sakė J.Milius.

„Nusprendėme neskelbti ekstremalios situacijos Utenos rajone, kadangi visi įgaliojimai man buvo suteikti prieš tai ir mes viską galime atlikti ir dabar“, – žurnalistams po susitikimo sakė J.Milius.

Utenos rajone ketvirtadienį ekstremali padėtis savivaldybės lygiu paskelbta tik Tauragnų ir Saldutiškio seniūnijose.

Anot jo, Lenkijoje kiaulės apsauginėse ir stebėsenos zonose visiškai naikinamos, o Lietuvoje jos ištiriamos ir, neradus maro, siūloma jas paskersti bei naudoti maistui.

Pasak J.Miliaus, penktadienį aptikti nauji kiaulių maro židiniai Latvijoje – jie yra 80 kilometrų nuo Biržų rajono, kuris yra pasienyje su Latvija.

„Esame apsupti iš visų pusių ir grėsmė su kiekvieną dieną didėja“, – tvirtino J.Milius. Jo teigimu, jei maras judės link Lietuvos sienos, bus pradėta kurti buferinė zona.

Paklaustas, ką mano apie siūlymą uždrausti žmonės įeiti į miškus Utenos rajone, J.Milius atsakė, jog tai nebūtų logiškas žingsnis.

„Aš manau, kad kol kas tokie dalykai nereikalingi ir jie nieko nelemia. Mums kaip tik geriau, kad eina ir informuoja apie kritusius gyvūnus“, – kalbėjo J.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius