-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 14 /17:39

V.Baltraitienė: Lietuva gali sulaukti EK sankcijų dėl paramos „Pienas LT“

Kooperatyvo „Pienas LT“ naujos gamyklos projektą remianti Lietuva gali sulaukti Europos Komisijos (EK) sankcijų, įspėja žemės ūkio ministrė. Tačiau, pasak Virginijos Baltraitienės, konsultuotis su EK bijoma, tačiau kartu baiminamasi, kad gavęs papildomų pinigų, „Pienas LT“ panaudos juos ne pagal paskirtį.
Virginija Baltraitienė Liberalų sąjūdžio frakcijoje
Virginija Baltraitienė Liberalų sąjūdžio frakcijoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tikrai neatmetu to, kad kažkada gali būti sankcijos didelės. Ne tik už tai, kad tuos 4 mln. eurų papildomai gali skirti, bet iš viso už tą projektą“, – ketvirtadienį Seimo liberalsąjūdiečių frakcijoje pareiškė V.Baltraitienė.

Pasak jos, su EK konsultuotis baiminamasi, nes „ji gali atsiųsti auditą“, o tai gali pagreitinti pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą: „Reikėtų su EK pasikonsultuoti, bet tai irgi pavojinga dėl sankcijų“.

Lietuvos kaimo plėtros atašė Briuselyje Jurgita Stakėnienė sako, kad EK auditoriai „kartais tuos pačius teisės aktus interpretuoja“ skirtingai negu pačios šalys.

„Vis dėlto neatmestina galimybė, kad EK auditoriai, tikrindami net ir užbaigtą projektą, gali nustatyti trūkumų ar neatitikimų. Taip gali atsitikti bet kuriam projektui, kadangi kartais EK auditoriai tuos pačius teisės aktus interpretuoja šiek tiek kitaip nei valstybės narės“, – komentare BNS sakė J.Stakėnienė.

Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA), V.Baltraitienės teigimu, siūlo skirti kooperatyvui papildomą 4 mln. eurų paramą, tačiau ministerijai ji dar nėra pateikusi išvados. Galutinį sprendimą turės priimti ministerijos Projektų atrankos komitetas.

„Kai kalbėjome (su NMA dėl paramos „Pienas LT“ – BNS), jie pasakė, kad yra viskas tvarkoje, ir galime nebijodami skirti tuos keturis milijonus džiovykloms“, – sakė V.Baltraitienė.

„Pienas LT“ pakoregavo ES remiamą gamyklos projektą, po to, kai 2014 metų birželį bankrutavo džiovyklų įrangą gamyklai turėjusi tiekti Vokietijos bendrovė „Finnah GmbH Prozess-und Verpackungstechniks“, o kitas gamintojas paprašė didesnės kainos. Todėl „Pienas LT“ įrangos įsigijimui paprašė papildomos ES paramos.

„Jie („Pienas LT“ – BNS) dabar ir sako, kad rezultatą pasiekė (be džiovyklų – BNS) – tą produktą gamina, tik ne su tomis džiovyklomis, o samdo paslaugą. Ir ko aš bijau – jie gali ir toliau tą mėginti daryti, net ir gavę tuos 4 mln. eurų, sakys: mums pigiau taip gaminti“, – frakcijos nariams sakė ministrė.

V.Baltraitienės teigimu, dėl „Pienas LT“ projekto „yra atsidurta uždarame rate“: „Ne mažiau yra įdėję ir ūkininkai pinigų, gamykla statoma ne tik vien ES parama, yra ūkininkų pajai. Kai kurie yra po kelias dešimtis tūkstančių sumokėję. Mes jų prašome, kad prašytų atlikti auditą. Jie sako, kad ten viskas gerai. (...) Man keista, kad tiek pinigų sudėję ūkininkai ramiai sėdi“.

Ministrė atmetė abejones, kad gamyklai papildomai skyrus 4 mln. eurų paramos, neliks lėšų kitoms pieno sektoriaus įmonėms, kurios taip pat pretenduoja į ES paramą: „Užtenka visiems“.

Kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Naglis Narauskas BNS yra teigęs, kad į gamyklą jau investuota 33,6 mln. eurų (iš jų 14,7 mln. eurų – ES parama) ir šiemet ketinama įsisavinti dar iki 14,3 mln. eurų, už kuriuos norima pastatyti džiovyklas bei garinimo ir pakavimo įrenginius. Kooperatyvo pajininkai į įmonę ir žaliavos surinkimo logistiką yra investavę per 20 mln. eurų.

„Pienas LT“ gamykloje gaminamas nedenatūruotas aukštos koncentracijos pieno baltymas, naudojamas maisto ir farmacijos pramonėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius