-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Venesuelai iškilo nauja grėsmė – alaus deficito

Venesuelos gyventojai, jau patiriantys daugybę nepatogumų dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų, vandens naudojimo apribojimų ir daugelio buities prekių stokos, dabar gali susidurti ir su alaus deficitu.
Protestas Venesuelos sostinėje Karakase
Venesuela / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Alus Venesuela

„Empresas Polar“, didžiausia privati šalies įmonė ir didžiausia aludarė, pranešė, jog gali būti priversta sustabdyti gamybą, nes negali gauti užsienio valiutos, kuri jai reikalinga salyklinių miežių įsigijimui.

„Negalime papildyti žaliavų atsargų, o salyklinių miežių mums užteks tik iki balandžio 29 dienos“, – rašoma „Empresas Polar“ pranešime, paskelbtame įmonės svetainėje. „Dėl to esame priversti laikinai sustabdyti alaus gamybą, kol galėsime gauti užsienio valiutą, būtiną medžiagoms įsigyti.“

Venesuela išgyvena sunkiausią per kelis dešimtmečius recesiją. Dėl smunkančių naftos kainų – o įplaukos iš naftos eksporto sudaro maždaug 95 proc. šalies įplaukų užsienio valiuta – tarptautinės atsargos sumažėjo iki mažiau kaip 13 mlrd. JAV dolerių – žemiausio per 13 metų lygio. 2015 metais šalies ekonomika smuko 5,7 proc., o šiemet, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) skaičiavimais, sumažės dar 8 procentais. Infliacija, kaip prognozuojama, pakils iki beveik 500 procentų.

Elektros energijos tiekimo sutrikimai ir vandens normavimas jau skatina gyventojų nepasitenkinimą prezidentu Nicolasu Maduro'u, o į alaus deficitą jie gali sureaguoti itin jautriai. Alaus vartojimas vienam gyventojui Venesueloje yra didžiausias Lotynų Amerikoje, o visame pasaulyje šalis pagal šį rodiklį užima 24 vietą, nurodoma pernai paskelbtoje Japonijos gėrimų gamintojos „Kirin Holdings“ ataskaitoje.

Kiek anksčiau šiais metais Venesuelos vyriausybė paskelbė apie eilinį nacionalinės valiutos devalvavimą. Taip pat buvo įvestas specialus valiutos prekybos mechanizmas, kuriame naudojamas kintamas kursas, šiuo metu sudarantis maždaug 349 bolivarus už JAV dolerį (oficialus kursas yra 10 bolivarų už JAV dolerį).

„Empresas Polar“ prašė vyriausybės leidimo pasinaudoti šiuo mechanizmu, tačiau atsakymo kol kas negavo.

Tuo tarpu N.Maduro'as alaus įmonės savininką, milijardierių Lorenzo‘ą Mendoza vasarį pavadino „vagimi“ ir „išdaviku“ ir pareiškė, kad dėl šalies ekonominių sunkumų yra kalta jo įmonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius