-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

VMVT: afrikinis kiaulių maro virusas plinta į vis naujas savivaldybes

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad pirmąją šių metų savaitę laukinėje faunoje užregistruota 18 šernų, užsikrėtusių afrikiniu kiaulių maru (AKM). Dešimtyje vietų rasta 16 gaišenų, taip pat maras nustatytas ir 2 sumedžiotiems šernams.
Kiaulės
Kiaulės / 123rf.com nuotr.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai AKM diagnozę patvirtino dviem šernams, sumedžiotiems Biržų rajono Parovėjos ir Papilio seniūnijų miškuose. Panevėžio rajono Miežiškių seniūnijos apylinkėse rasta 10 šernų gaišenų, 2 nugaišę šernai rasti Papilio sen. (Biržų r.), po vieną – Vidiškių (Ignalinos r), Traupio ir Troškūnų (Anykščių r.) bei Žeimių (Jonavos r.) seniūnijų teritorijose.

„Atkreipiame dėmesį, kad AKM nustatytas ir Panevėžio rajone. Tai jau 22 Lietuvos savivaldybė, kurioje užfiksuota ši užkrečiamoji liga. Panevėžio rajono Miežiškių seniūnija ribojasi su Anykščių rajonu, kuriame nuolat randama nugaišusių šernų. Kiaulių laikytojai turi būti itin budrūs ir įgyvendinti visus biologinio saugumo reikalavimus, nes patirtis rodo, jog nustačius AKM laukinėje faunoje, padidėja tikimybė virusui patekti ir į kiaulių laikymo vietas“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai sugriežtino kiaulių laikymo vietų patikrinimus, didelį dėmesį skirdami biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimui.

Nustačius AKM kiaulių laikymo vietose, gali būtų priimtas sprendimas dėl buferinės zonos steigimo, kurioje iki nustatyto termino reikia paskersti kiaules bei pasirašyti įsipareigojimus – metus nelaikyti šių gyvulių. Atsiradus maro židiniui, dėl vieno neatsakingo ūkininko gali skaudžiai nukentėti aplinkiniai gyventojai.

Per praėjusius 2016 metus laukinėje faunoje AKM buvo nustatytas 303 vietose 478 šernams (379 nugaišusiems ir 99 sumedžiotiems). Nepavyko išvengti maro židinių ir kiaulių laikymo vietose – virusas buvo nustatytas 5 skirtingose rajonų savivaldybėse, kur užfiksuota 19 AKM atvejų, sunaikintos 74 kiaulės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius