-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyriausybė – prieš valstybinės žemės valdymo perdavimą savivaldybėms

Savivaldybės negalės disponuoti valstybine žeme – Vyriausybė tokiam siūlymui trečiadienį nepritarė.
Zarasų apžvalgos ratas
Žemė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ministrų kabinetas palaikė Žemės ūkio ministerijos siūlymą ir nepritarė Seimo nario Simono Gentvilo pasiūlymui perduoti valstybinės žemės patikėjimo funkciją miestų ir rajonų savivaldybėms.

„Valstybė prarastų realią įtaką spręsti valstybės turto valdymo klausimus, formuoti ir vykdyti valstybės turto politiką. Tai taip pat gali neigiamai apsunkinti besitęsiantį nuosavybės teisių atkūrimo procesą. Miestuose žemės grąžinimas gerokai atsilieka, pavyzdžiui Vilniuje žemė grąžinta tik 49 proc. asmenų, kai visoje šalyje žemės reforma įgyvendinta 99 proc“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Anot jo, valstybinės žemės valdymo decentralizavimas prieštarautų ir Konstitucijai, sukurtų prielaidas korupcijai savivaldoje: „Vietoje vienos institucijos sprendimus dėl valstybinės žemės priimtų kelios savivaldybės“.

Žemės įstatymo pataisas balandį pateikęs Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys liberalas Simonas Gentvilas tuomet teigė, kad jos sumažintų korupciją. Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė balandį teigė, kad šalies vadovė taip pat nepritaria pakeitimams, nes priešingu atveju atsirastų prielaidos korupcijai ir valstybė prarastų galimybę kontroliuoti valstybės turtą.

Šiuo metu visos valstybinės žemės patikėtinė yra Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), turinti teisę šią žemę perduoti kitiems asmenims naudotis neatlygintinai, nuomoti ar nutraukti nuomos sutartis, taip pat parduoti ar perimti bei tapti žemės bendraturčiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius