Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemaičiai iš miškų kibirais tempia baravykus ir raudonviršius, tačiau turguje grybai nepinga

Rugpjūčio antrąją pusę, kai Žemaitijos miškus nuplovė lietūs, sparčiai ėmė dygti grybai. Grybautojai tempia grybus iš miško maišais. Tačiau grybų gausa jų kainų Žemaitijos miestų turguose nesumažino. Klaipėdos Senajame turguje voveraičių kilogramas kainuoja 8 Lt, raudonviršių – 12 Lt, baravykų – 15 Lt.
Plungiškis Rimantas per porą valandų pririnko beveik du tūkstančius grybų.
Plungiškis Rimantas per porą valandų pririnko beveik du tūkstančius grybų. / Asmeninio archyvo nuotr.

„Ėjau jau keliais rinkdamas grybus, net nugarą paskaudo. Per dvi valandas šitiek grybų pririnkau“, – pasakojo Plungės rajono gyventojas Rimantas, pirmadienį iš miško į namus parvežęs beveik du tūkstančius grybų. Prityręs grybautojas savo vietų neišduoda, o visą laimikį nešė tiesiai į automobilį ir krovė į maišus. Per dvi valandas jis pririnko krūvas grybų, vėliau namuose skaičiuodamas ir skaičių pametė.

Krovė į marškinius 

„Gali būti du tūkstančiai. Azartas buvo apėmęs kaip reikiant, juk tokie gražūs grybai. Tačiau jau nugarą ėmė sukti, tai patraukiau namo“, – pasakojo pašnekovas.  Anot jo, Žemaitijoje susiklostė itin geros sąlygos grybams augti. Rugpjūčio antrąją savaitę gerokai palijo, vėliau dvi savaites vis švietė saulė, netrūko šilumos.

„Pastebėjau, kad grybų geras sezonas būna kas penkerius metus. Pastarąjį kartą tiek grybų mačiau 2008-aisiais“, – prisiminė Rimantas.

15min.lt skaitytojos nuotr./Žemaičiai ia miako grybus tempė dėžėmis.
15min.lt skaitytojos nuotr./Žemaičiai iš miško grybus tempė dėžėmis.

Puikiu laimikiu džiaugiasi ir Kulių miškuose grybaujantys plungiškiai. „Per kelias valandas pririnkome beveik septynis krepšius, kas netilpo, krovėm į marškinius“, – pasakojo plungiškė Adelė. Žinia apie miške dygstančius grybautojų itin vertinamus raudonviršius ir baravykus pasklido greit – jau nuo ryto pakelėse stovi automobiliai.

Plungės girininkas Evaldas Krajinas taip pat girdėjo apie grybautojus, skubančius į mišką. „Pats laiko grybauti visai neturiu. Tačiau pamenu, kad pernai ir užpernai grybų buvo labai mažai. Visi išsiilgę grybų, o dar geri orai pasitaikė, tai ir važiuoja“, – aiškino jis.

Kretingos miškų urėdas Antanas Baranauskas pastebėjo, kad miškuose grybų padaugėjo praėjusios savaitės pabaigoje.

Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai neslėpė – grybautojų antplūdžio nelaukia. Spėjama, kad būtent dėl neatsargaus grybautojo elgesio su ugnimi pirmadienį Smiltynėje užsidegė miško paklotė. „Grybai – kaip žuvis, tai jų yra, tai nėra. Pasitaiko vienas kitas vadinamas Balsevičiaus baravykas nedidele galvute. Bet tikrai nepasakyčiau, kad jų daug“, – aiškino parko direktorė Aušra Feser.

Turguje kainos nekrenta

Antradienį Klaipėdos Senajame turguje prekiautojų grybais netrūko. Prekeiviai tikino rinkę juos Kretingos ir Klaipėdos rajonuose. Už kilogramą nedidelių baravykų buvo prašoma 15 Lt. Raudonviršių kilogramas kainavo 12 Lt. Litrą voveraičių buvo galima nusipirkti už 8 Lt. Šios kainos jau laikosi kurį laiką. Nors dauguma pirkėjų tik pasižvalgė į pintines, netrūko ir perkančiųjų.

„Negaliu parduot už mažesnę kainą, juk ir į mišką reikėjo važiuoti, ir benziną deginau, ir laiką gaišau“, – į pirkėjos pastabą, kad net ir padažui šie grybai – per brangūs, atsakė turgininkas.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Senajame turguje už kilogramą baravykų praaoma 10-15 Lt, raudonviraių  12 Lt.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Senajame turguje už kilogramą baravykų prašoma 10-15 Lt, raudonviršių – 12 Lt.

Žemaitijoje, priešingai nei grybais ir uogomis garsėjančioje Dzūkijoje, nesusiklostė grybų supirktuvių tradicijos.

Klaipėdoje uogų ir grybų supirkimu užsiimančios bendrovės „Sanddorn“ vadovas Evaldas Geištoraitis pasiūlė grybautojams geriau vežti grybus į turgų: „Klaipėda nėra nuskurdęs miestas, turguje vis tiek nupirks. Aišku, jei kaina bus normali. 15 Lt už kilogramą – jau per daug. Net jei grybai perkami padažui. Tai kokia to padažo vertė? Ir koks turi būti pagrindinis patiekalas?“

Bendrovė, gavusi užklausą iš partnerių užsienyje, kartais superka Lietuvoje rinktus grybus. Tačiau dažniausiai – jau paruoštus ir sušaldytus. „Nepasirašę kontrakto grybų neperkame. Turime būti tikri, kad kas nors iš mūsų juos paims“, – aiškino E.Geištoraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius