Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 13 /17:12

Žemdirbiai Briuselyje protestuoja su dainomis ir šokiais

Apie 200 Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių žemdirbių, reikalaudami didesnių tiesioginių išmokų, ketvirtadienį Briuselyje protestuoja su dainomis ir šokiais.
Žemdirbių protestas Vokietijoje
Žemdirbių protestas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Protestas su dainomis ir šokiais visomis kalbomis, lietuviškai, latviškai, lenkiškai. Su šūkiais ir skanduotėmis išreiškiame savo stiprią poziciją ir rodome aktyvumą“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus.

Anot jo, spalį tokio pat protesto metu didžioji dalis ūkininkų buvo iš Lietuvos, o dabar prisijungė daugiau žemdirbių iš kitų valstybių. A.Svitojaus teigimu, iš viso proteste dalyvauja apie 200 žmonių iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Slovakijos ir Čekijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Svitojus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Svitojus

Protestas Briuselyje rengiamas Europos Vadovų Tarybai (EVT) svarstant naujo ilgamečio ES biudžeto projektą 2021-2027 metams. Žemdirbiai reikalauja, kad tiesioginės išmokos siektų ES vidurkį – 266 eurus už hektarą.

Kaip teigė A.Svitojus, prie EVT susirinkę protestuotojai laiko iškėlę įvairių šalių vėliavas, vyksta susitikimai su Europos parlamento ir komisijos atstovais.

Lietuvos prezidentė prieš EVT susitiko su protestuotojais ir teigė palaikysianti jų reikalavimus.

2013 metais Europos Vadovų Taryboje buvo sutarta, jog 2019 metų pabaigoje Lietuvos ūkininkai gaus ne mažiau nei 196 eurus už hektarą. Šiuo metu ūkininkai gauna 170 eurų, o Europos Komisijos siūlymu, 180 eurų Lietuva gaus tik 2027 metais.

Lietuvai 2021–2027 metais tiesioginėms išmokoms numatoma skirti 3,344 mlrd. eurų, arba 5,8 proc. daugiau nei 2014–2020 metais, tačiau Kaimo plėtros programai numatoma skirti tik 1,214 mlrd. eurų – 26,2 proc. mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius