-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna prognozuoja nuosmukį pieno sektoriuje

„Padėtis pienininkystės sektoriuje, dėl numatomų mažinti supirkimo kainų, kelia nerimą“, — radijui „Laisvoji banga“ sakė Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna. Situacijai aptarti ministras artimiausiu metu žada rengti pieno produktų gamintojų, perdirbėjų ir prekybos įmonių susirinkimą.
Vigilijus Jukna
Vigilijus Jukna / Aurimo Šrubėno nuotr.

Pastaraisiais metais pieno supirkimo kaina augo. Dabar, artėjant ganiavai bei nuo vasario pasaulinėse pieno rinkose kainoms kritus 9 procentais,  jo supirkimo kaina sumažėjo.  Esant tokioms pasaulinėms tendencijoms, V. Jukna nerimauja  dėl tolesnio supirkimo  kainos mažėjimo, galinčio sukelti pieno rinkos nuosmukį.

„Šis sektorius vos spėjo pajusti pirmuosius atsigavimo ženklus. Tam įtakos turėjo ne tik ministerijos priimtos priemonės, bet ir stabilesnė pieno supirkimo kaina. Jeigu ji gerokai sumažės, turėsime pieno sektoriaus nuosmukį“, — nuogąstauja ministras.

Paklaustas, ar turi svertų situacijai stabilizuoti, V. Jukna priminė, kad ministerija neturi galimybės reguliuoti pieno supirkimo kainų: „Jas nustato privačios pieno perdirbimo įmonės. Mes galime sodinti visus prie derybų stalo ir ieškoti kompromiso.“

Jeigu pieno supirkimo kaina gerokai sumažės, turėsime pieno sektoriaus nuosmukį, - prognozuoja ministras.

Mėsos reikia daugiau

Ministras pasidžiaugė, kad Lietuvoje superkamo pieno kiekis, lyginant šių metų kovo mėnesį su praėjusiųjų, padidėjo 7 procentais.  Jo teigimu, pieno sektorius prisidės prie gyvulininkystės sektoriaus stabilizavimo.

„Pastaraisiais metais gyvulininkystė Lietuvoje – sąstingyje. Skyrėme šiam sektoriui papildomą paramą. Pieno rinka ir jo supirkimo kainos taip pat daro didelę įtaką šio sektoriaus vystymuisi“,— siejo žemės ūkio ministras.

Kalbėdamas apie gyvulininkystės produkcijos realizavimą, V. Jukna minėjo darbą ieškant naujų – JAV, Brazilijos, Kinijos, Japonijos – rinkų ir akcentavo poreikį pagaminti daugiau žaliavos.

„Pirmiausia turime didinti pieno, mėsos gamybą, kad būtų iš ko gaminti produktus. Šalys pageidauja didesnių produkcijos kiekių“,— teigė ministras. Pasak jo, šiuo metu Lietuva pasigamina tik 50 procentų reikalingos kiaulienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius