-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio naudmenų deklaracijoms skirtas laikas baigėsi, pavėlavusieji jas dar gali pateikti iki liepos 10 dienos

Žemės ūkio naudmenų deklaravimui skirtas laikas jau pasibaigė. Deklaracijų pateikti laiku nespėjusių pareiškėjų dar bus laukiama iki liepos 10 d., tačiau už kiekvieną pavėluotą darbo dieną galutinė paramos suma bus mažinama 1 proc.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Laikas

Artėjant ir kai kurių būtinųjų ūkio darbų vykdymo pradžiai, Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) ragina ūkininkus nepamiršti prisiimtų įsipareigojimų ir šiuos būtinus darbus atlikti laiku.

„Ūkininkai turėtų atidžiai peržiūrėti įsipareigojimų lapą, taip pat atmintinę, kuriuos gavo drauge su atspausdinta paraiška. Reikėtų įsiskaityti, kokius įsipareigojimus yra prisiėmę pagal konkrečią priemonę, programą ar jos veiklą. Informaciją apie paraiškoje nustatytus neatitikimus ar klaidas pareiškėjai gaus jų pačių pasirinktu būdu (raštu, elektroniniu paštu, trumpąja žinute mobiliuoju telefonu), taip pat ją gali rasti NMA informaciniame portale. NMA administruojamoje svetainėje „Parama kaimui“ (www.paramakaimui.lt) pateikiama informacija yra nuolat atnaujinama, todėl pareiškėjai turi galimybę susipažinti su pačiomis naujausiomis bei svarbiausiomis aktualijomis. Taip pat, kilus klausimams, galima kreiptis į rajonų savivaldybių žemės ūkio skyrius. „Nuo šių metų, pateikdami paraiškas, pareiškėjai turėjo galimybę nurodyti, jog informacija apie paraiškos vertinimo rezultatus elektroniniu paštu būtų teikiama ir savivaldybių žemės ūkio skyriams, o tai dar labiau užtikrina informacijos pasiekiamumą.“, – sako NMA Strateginio valdymo departamento Metodikų rengimo poskyrio vyriausioji specialistė Sigutė Stakvilevičienė.

Laikytis terminų būtina

Visi paraiškas birželio 17 d. ar liepos 10 d. pateikę ir sankcijų už įsipareigojimų nesilaikymą norintys išvengti ūkininkai privalo laikytis būtinųjų ūkio darbų vykdymo terminų. Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“, „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“ veikiantys ūkininkai nuo paraiškos pateikimo įsipareigojimų privalo laikytis bent penkerius metus ir kasmet teikti paramos paraišką bei deklaruoti įsipareigotus plotus. Svarbu įsidėmėti, jog skirtingų KPP II krypties priemonių vykdymui gali galioti skirtingi su būtinaisiais ūkio darbais susiję terminai, todėl reikia tiksliai žinoti, kada ūkio darbai privalo būti atlikti pagal konkrečią priemonę, programą ar veiklą.

Kai kurių darbų terminas baigiasi liepos 1 d.

Galutiniai KPP II krypties priemonėms skirtų atlikti būtinųjų ūkio darbų įgyvendinimo terminai, priklausomai nuo priemonės, pagal kurią ūkininkas gauna paramą, skiriasi ir apima laikotarpį nuo liepos 1 d. iki kitų metų kovo 1 d.

Anksčiausiai pradėti vykdyti būtinuosius ūkio darbus turi paramą pagal priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ veiklą „Medingųjų augalų juostos ar laukai ariamoje žemėje“ gaunantys ūkininkai. Vėlyvam žydėjimui stimuliuoti pusė ploto turi būti nupjauta iki liepos 1 d. Viso ploto nupjovimui laiko yra daugiau – iki rugsėjo 30 d. Gyvuliai medingojo mišinio plotuose gali būti ganomi nuo rugsėjo 15 d.

Į darbų užbaigimo terminą – liepos 1 d. turi atkreipti dėmesį ir dalyvaujantys „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“ programoje – iki to laiko reikia užsėti daugiamečius augalus. „Žolės nupjovimo terminai šioje programoje skiriasi priklausomai nuo metų, kurie praėjo nuo įsėjimo“, – primena S. Stakvilevičienė. Antraisiais ir paskesniais metais po įsėjimo pirmąją žolę nupjauti ir ją išvežti reikia iki rugpjūčio 1 d., o antrąjį žolės pjovimą pradėti ne anksčiau kaip rugpjūčio 15 d.. Šienavimą baigti ne vėliau kaip rugsėjo 30 d. Antrosios pjūties žolę išvežti iki rugsėjo 30 d.

Programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ terminai

Nepradėti ganyti gyvulių anksčiau nei birželio 15 d. svarbu vykdantiems veiklą „Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“; ne anksčiau liepos 1 d. – „Šlapynių tvarkymas“. Šienavimas abiejose šiose veiklose turi prasidėti ne anksčiau kaip liepos 15 d. „Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“ veikloje šienavimas turi būti pabaigiamas iki rugsėjo 30 d. „Veiklos „Ražienų laukai per žiemą“ darbų pabaigos terminas, kaip visada ilgesnis – nesuarti įsipareigoto ploto privaloma kitų metų kovo 1 d., tačiau kultivavimo darbus būtina atlikti iki rugsėjo 30 d.“, – primena S. Stakvilevičienė.

Šienavimo terminas – ne anksčiau nei liepos 15 d. ir ne vėliau nei rugsėjo 30 d. – galioja dalyvaujantiems ir kitose veiklose: „Vandens telkinių pakrančių apsaugos juostos tvarkymas pievose“, „Vandens telkinių apsauga nuo taršos ir dirvos erozijos ariamojoje žemėje“ ir „Melioracijos griovių tvarkymas“.

Veikloje „Kraštovaizdžio elementų (gyvatvorių) valdoje tvarkymas“ svarbu nepradėti intensyvių darbų anksčiau nei liepos 31 d., kad paukščiai būtų spėję išvesti jauniklius“, – pažymi S. Stakvilevičienė. Dalyvaujantys programoje „Ekologinis ūkininkavimas“ pievas nuganyti ar nušienauti ūkininkai turi iki rugpjūčio 1 d.

Rugpjūčio ir rugsėjo darbų pabaigtuvės

Priemonių „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ dalyviai turėtų atsiminti, kad ganyklos ir pievos arba daugiametės ganyklos turi būti bent kartą nuganytos arba ne rečiau kaip kartą per metus iki rugpjūčio 1 d. nušienautos.

„Priemonėje „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB“ dalyvaujantys ūkininkai turėtų nepamiršti terminų, nurodytų ir konkrečios saugomos teritorijos nuostatuose, apsaugos reglamente ar tvarkymo plane. Tiesa, anksčiausia pievų šienavimo data „Natura 2000“ teritorijose yra birželio 15 d. “, – pastebi S. Stakvilevičienė.

kpf zenklas sumazintas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius