-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio produktų perdirbėjams – parama modernizacijai

Įmonės ir žemės ūkio kooperatyvai, užsiimantys žemės ūkio produktų perdirbimu ir (ar) rinkodara, kviečiami iki liepos 31 d. teikti paraiškas gauti valstybės ir Europos Sąjungos (ES) paramą. Paramos lėšomis finansuojamos nekilnojamojo turto statybos, rekonstrukcijos ir kapitalinio remonto, naujų įrenginių bei įrangos, įskaitant techniką, įsigijimo, bendrosios išlaidos. Šiam paraiškų rinkimo etapui skirti 45 mln. eurų paramos lėšų.
Nuotr. iš UAB Jovaigė archyvo
Nuotr. iš UAB „Jovaigė“ archyvo

Burokėlių perdirbimu užsiimanti UAB „Jovaigė“ ES paramos lėšomis įgyvendino įrangos modernizavimo projektą. Pasak įmonės direktoriaus Vitalijaus Vaigausko, parama panaudota naujam virimo katilui, daržovių valymo įrangai, dėžių lankstymo mašinai įsigyti. Projekto vertė – apie 280 tūkst. eurų, 40 proc. išlaidų finansuojama paramos lėšomis.

Šiemet neremiamas pieno perdirbimas ir (arba) rinkodara.

UAB „Jovaigė“ norėtų modernizuoti ir kitą gamybos procese reikalingą įrangą, todėl svarsto galimybę ir šiemet teikti paraišką pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“.

Neremiamas pieno perdirbimas

Pagal veiklos sritį remiamas vaisių, uogų, daržovių, grybų bei augalininkystės produkcijos perdirbimas ir (arba) rinkodara, perdirbimo procese susidariusių atliekų perdirbimas. Taip pat – mėsos, trečios kategorijos šalutinių gyvūninių produktų ir kitų Sutarties dėl ES veikimo I priede išvardytų produktų perdirbimas ir (arba) rinkodara. Šiemet neremiamas pieno perdirbimas ir (arba) rinkodara.

Turi nepertraukiamai veikti

Pareiškėjai turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Vienas jų, kad pareiškėjas iki paramos paraiškos pateikimo turi nepertraukiamai veikti – t.y. vykdyti žemės ūkio produktų perdirbimo ir (ar) rinkodaros veiklą bei gauti iš šios veiklos pajamų ne trumpiau kaip vienerius metus. Jei pareiškėjas yra pripažintas žemės ūkio kooperatyvas, kurio visi nariai užsiima žemės ūkio veikla, jis turi nepertraukiamai veikti ne trumpiau kaip 6 mėnesius.

Pareiškėjai privalo pateikti verslo planą ir kitus, pagal atitinkamą veiklos sritį reikalaujamus dokumentus. Pvz., jei projekte numatyti statybos (naujo statinio statyba, rekonstravimas arba kapitalinis remontas) ar infrastruktūros įrengimo darbai, kartu su paramos paraiška turi būti pateiktas statinio techninis projektas arba projektiniai pasiūlymai su statybos, rekonstravimo ar kapitalinio remonto vertės skaičiavimu.

Paramos intensyvumas skiriasi

Didžiausioji paramos suma labai mažoms ir mažoms įmonėms gali siekti iki 3 mln. eurų, o vidutinėms ir didesnėms nei vidutinės įmonėms – 4 mln. eurų vienam projektui bei 2014–2020 metų laikotarpiui. Tuo tarpu įmonėms, kurios žemės ūkio produktų perdirbimo metu pagamina galutinį produktą, nepatenkantį į Sutarties dėl ES veikimo I priedą, tačiau skirtą maistui ir (arba) pašarams, parama siekia iki 200 tūkst. eurų.  

Galimas didžiausias paramos intensyvumas gali siekti iki 40 proc. tinkamų finansuoti išlaidų (išskyrus atvejus, kai prašoma mažesnio paramos intensyvumo), o labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių statuso neatitinkančioms įmonėms – 20 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Pareiškėjams, gaminantiems ekologiškus žemės ūkio produktus, gali būti finansuojama iki 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių statuso neatitinkančioms įmonėms, gaminančioms ekologiškus žemės ūkio produktus, padengiama iki 30 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Mažiausias atrankos balų skaičius – 35

Tinkamomis finansuoti pripažįstamos išlaidos, suplanuotos verslo plane – realios, pagrįstos ir neviršijančios vidutinių rinkos kainų.

Pagal KPP veiklos sritį numatytos trys tinkamų išlaidų kategorijos: nekilnojamojo turto statybos, rekonstrukcijos ir kapitalinio remonto išlaidos; naujų įrenginių ir (arba) įrangos (įskaitant techniką) pirkimo arba išperkamosios, finansinės nuomos išlaidos, neviršijančios šio turto rinkos vertės; bendrosios išlaidos. Detalus tinkamų finansuoti išlaidų sąrašas pagal remiamos veiklos sektorius pateikiamas KPP veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse.

Pareiškėjai paramai gauti bus atrenkami taikant balus už atitiktį projektų atrankos kriterijams. Iš viso pagal šią veiklos sritį numatyti 9 atrankos kriterijai. Kad paraiška nebūtų atmesta, privaloma surinkti mažiausiai 35 projektų atrankos balus.

NMA KPF
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius