-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ŽŪM: strateginis žemės ūkio planas nebus atidėliojamas

Daliai žemdirbių raginant ministeriją (ŽŪM) atidėti žemės ūkio ir kaimo plėtros strateginio plano įgyvendinimą, ministerija sako, kad planas atidėliojamas nebus – ji Europos Komisijai (EK) pateikė pastabas ir su socialiniais partneriais jau planuoja sudaryti darbo grupes jį tobulinti.
Žemės ūkio ministerijos patalpos
Žemės ūkio ministerijos patalpos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Patobulintą planą EK tikimasi pateikti iki liepos, pranešė ministerija.

EK anksčiau teigė, jog reikia atsižvelgti į pasikeitusią situaciją dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Pastabų gavo visos šalys narės – tai yra įprastas procesas, kurio tikslas – pagerinti plano kokybę, jį detalizuoti. Nėra jokio pagrindo sakyti, kad Lietuvos planas yra prastesnis ar geresnis negu kitų – Europos Komisija neturi tokių vertinimo kriterijų, o bendroje apžvalgoje panašios pastabos, kurias gavo Lietuva, išsakomos bendrai visoms šalims narėms“, – pranešime teigė ministras Kęstutis Navickas.

Anot jo, su ūkininkų organizacijomis jau pradėtos diskusijos dėl EK pastabų. K.Navicko teigimu, bus siūloma numatyti išimčių, kurios užtikrintų apsirūpinimo maistu saugumą, pavyzdžiui, atsisakyti reikalavimo 4 proc. deklaruojamos ariamos žemės skirti negamybiniams plotams.

EK visų šalių prašo siekti aukštesnių aplinkosaugos ir klimato kaitos mažinimo tikslų ir stipresnių priemonių bei finansavimo jiems pasiekti.

„Europos Komisijai taip pat pateiksime išsamesnę informaciją dėl žaliosios architektūros elementų, didesnės aplinkosaugos ir klimato ambicijos, taip pat tinkamumo sąlygų, ekoschemų ir agroaplinkosaugos bei klimato įsipareigojimų ir susijusių kaimo plėtros priemonių papildomumo bei derėjimo su ES teisės aktais“, – sakė ministras.

Žemės ūkio taryba praėjusią savaitę paragino atidėti strateginio plano įgyvendinimą, nes jo reikalavimai esą pasmerktų ūkininkus žlugti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius