-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 03

Jono Valančiūno priešininkas – blokų karalius, kurio alga vasarą padidės 20 kartų

Torontas vėl žvalgosi į Joną Valančiūną. 23 metų lietuvio mikrodvikova su „Miami Heat“ vidurio puolėju Hassanu Whiteside'u gali nulemti „Toronto Raptors“ sezoną. 24sek kviečia susipažinti su 26-erių NBA blokų karaliumi, tapusiu tikra lygos sensacija.
Hassanas Whiteside'as
Hassanas Whiteside'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rytų konferencijos pusfinalis | „Toronto Raptors“ – „Miami Heat“ | 3:00 LT laiku

Dar prieš porą metų H.Whiteside'as žaidė trijose skirtingose komandose – Plėtojimosi lygoje, Kinijoje ir net Libane, kur rungtyniavo ginkluotų karių akivaizdoje.

NBA neįvertintas 213 cm ūgio išstypėlis ilgai ieškojo savęs, kol atrado vietą po karšta Majamio saule.

„Miami Heat“ gretose jis ėmė raškyti rekordus vieną po kito. Tapo greičiausiai 1000 atkovotų kamuolių ribą pasiekusiu „Heat“ žaidėju klubo istorijoje, šią žymą pasiekdamas per 95 rungtynes (vid. 10,5 atk. kam.) ir aplenkdamas tokius vyrukus kaip Shaquille'as O'Nealas ar Alonzo Mourningas.

H.Whiteside'as per savo karjerą jau pasiekė keturis trigubus dublius. Juos sudarė bent 10 taškų, bent 10 atkovotų kamuolių ir bent 10 blokuotų metimų per vieną vakarą.

Jis išrašė net 12 blokų per 25 minutes, taip pasiekdamas asmeninį karjeros blokuotų metimų rekordą.

VIDEO: Hassano Whiteside'o epizodų „Top 10“

Per visą šių metų atkrintamųjų varžubų Rytų konferencijos ketvirtfinalio seriją su „Charlotte Hornets“ vidurio puolėjas blokavo net 24 metimus (vid. 3,42). Tai rezultatas, kokio nebuvo pasiekęs joks kitas „Heat“ žaidėjas.

Geriausiai besiginančio krepšininko rinkimuose Hassanas buvo trečias.

„Toronto Sun“: „Whiteside'as turi potencialo tapti didžiausią įtaką aikštėje turinčiu žmogumi net nemesdamas į krepšį. Prieš amerikietį Valančiūnui sunku ir tai nepasikeis, jei jis neatakuos Whiteside'o staigiai ir ryžtingai“

J.Valančiūną krepšininkas pasitinka turėdamas 14,2 taško, 11,8 atkovoto kamuolio ir 3,7 blokuoto metimo vidurkį.

Visa tai daro vyrukas, neuždirbantis nė 1 milijono JAV dolerių per sezoną. Tačiau NBA specialistai neabejoja, kad vasarą „centras“ sudarys naują ilgalaikį kontraktą, kurio vertė sieks mažiausiai 20 milijonų JAV dolerių per vieną sezoną (!).

Problemų maišas

Apie tokius pinigus jis nė negalėjo pagalvoti, kai buvo siunčiamas tai šen, tai ten pirmaisiais savo profesionalo karjeros metais 2010-aisiais jį 33-uoju šaukimu pasirinko „Sacramento Kings“ klubas, bet per dvejus metus Sakramente jis tesužaidė 19 rungtynių.

Akivaizdu, kad dabar Sakramentas graužiasi nagus. Bet H.Whiteside'ą karjeros pradžioje skandino charakterio problemos. NBA komandos dar prieš naujokų biržą prisibijojo neprognozuojamo charakterio krepšininko. Pasklido gandų, kad H.Whiteside'as turi psichologinių problemų ir išgyvena dėmesio stoką. Be to, jis atsainiai žiūrėjo į treniruotes, pažeidinėjo komandų drausmę.

Išsiųstas į Plėtojimosi lygą H.Whiteside'as pykdavo ant NBA klubų. Jis nesuprato, kodėl turi trintis antrarūšėje lygoje. Kai tokie žaidėjai kaip Jeremy Linas, Danny Greenas ar Geraldas Greenas pasimokė ir iš Plėtojimosi lygos pakilo į NBA lyderių gretas, besiožiuojantis H.Whiteside'as ėmė migruoti per komandas.

Bet mėtomą vėtomą krepšininką vieną dieną sukrėtė „Iowa Energy“ trenerio laiškas. Kai „Memphis Grizzlies“ priklausanti Plėtojimosi lygos komanda mainais gavo H.Whiteside'ą, treneris Bobas Donewaldas išsiuntė žaidėjui lemtingą laišką.

„Vis dar turiu tą laišką. Net padariau jo nuotrauką, – pasakoja H.Whiteside'as. – Jame buvo rašoma: man nerūpi, ką apie tave kalba, bet jeigu atvykęs tu norėsi dirbti, atiduosi visą save kiekvieną dieną, tu gausi minučių NBA. Štai kaip su manimi elgėsi. Ir jis man suteikė galimybę. Atverčiau naują lapą“.

Teoriškai, naujas H.Whiteside'o startas prasidėjo ne Memfyje. Jis taip ir negavo progos sužaisti „Grizzlies“, bet sulaukė kvietimo iš Majamio.

Ten prasidėjo antgamtiški trigubi dubliai, 20+20 vakarai ir Hassano blokų vakarėliai.

Pražiopsojo Torontas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hassanas Whiteside'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hassanas Whiteside'as

„Visą karjerą mane lydėjo negandų debesis, kurio negalėjau atsikratyti. Toks jausmas, kad kai vykau į komandas, jos lyg ir žinojo, kas aš per vienas ir nenuplėšdavo šios etiketės“, – pridūrė H.Whiteside'as.

Išskirtinių fizinių duomenų „centru“ patikėjo garsus „Heat“ prezidentas Patas Riley, garsėjantis suteiktomis galimybėmis nurašytiems žaidėjams. Legendinis treneris taip pat garsėjo kaip žmogus, Majamyje įdiegęs juodo darbo ir atsidavimo krepšiniui kultūrą, su papildomomis valandomis treniruočių salėje ir detalių akcentavimu.

H.Whiteside'as ėmė skrajoti virš lanko, o NBA nematė tokios sėkmės istorijos nuo Jeremy Lino laikų „New York Knicks“ klube, kai Amerika išprotėjo nuo „Linsanity“.

Dauguma H.Whiteside'o prisilietimų prie kamuolio virsta dėjimu į krepšį. Tuo galima paaiškinti ir jo 69,8 proc. dvitaškių taiklumą.

Jono Valančiūno statistika Hassano Whiteside'o statistika
12,8 tšk. | 9,1 atk. kam. | 1,3 blk. | 26 min. 14,2 tšk. | 11,8 atk. kam. | 3,7 blk. | 29 min.

„Mane visą karjerą lydėjo žmonių pasakymas: iš kur tas vyrukas?“ – šypsosi H.Whiteside'as, į NBA elitą patekęs tarsi iš niekur.

„CBS Sports“: „Valančiūno kova su Whiteside'u bus pasiutusi. Bus daug alkūnių. Daug blokų. Daug pražangų“.

Lygiai taip pat sureagavo „Heat“ žvaigždė Chrisas Boshas, kai 2014-ųjų gruodį Majamio klubas pasirašė su H.Whiteside'u sutartį.

„Iš kur jis? – paklausiau. Kai pasirašėme su juo sutartį, nė neįtariau, koks jis geras. Bet jau treniruotėje pamatęs jo fizinius sugebėjimus supratau, kad jis mums gali padėti. Bet tai, ką jis išdarinėja, viršijo mano lūkesčius“, – pripažįsta Ch.Boshas.

Beje, prieš dvejus metus H.Whiteside'as vilkėjo „Raptors“ aprangą Las Vegaso vasaros lygoje. Bet tada klubo vadovai nesusidomėjo išskirtinių duomenų atletu.

Neabejokite – „Raptors“ vadovai nenori prisiminti tos istorijos prieš artėjančią Rytų konferencijos pusfinalio seriją, kurioje H.Whiteside'as savo blokais gali nupūsti į pirmąsias tribūnų eiles „Raptors“ viltis žengti į konferencijos finalą.

Jonai, laikykis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius