-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26

Jono Valančiūno varžovas – iš Sudano pabėgęs NBA antžmogis

„Milwaukee Bucks“ NBA atkrintamosiose varžybose kol kas atsilieka nuo Jono Valančiūno komandos „Toronto Raptors“ (2-3), tačiau savo gretose turi labai unikalų žaidėją, kuris vieną dieną gali tapti žvaigžde. 216 centimetrų 20-metis Thonas Makeris visai neblogai kaunasi po Kanados klubo krepšiais, tačiau savo varžovus gali nustebinti ir puikiais driblingo sugebėjimais bei taiklia ranka metant iš toli.
Thonas Makeras ir Jonas Valančiūnas
Thonas Makeras ir Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Bucks“ naujokas atrodo labai aukštas. Jis yra 216 centimetrų, tačiau jo rankos yra tokios ilgos, kad atrodo, jog T.Makeris dvikovoje vienas prieš vieną galėtų įveikti ir komandos simboliu tapusį elnią.

Apie T.Makerį daugelis sužinojo 2015 metais, kai itin populiariu tapo „Youtube“ vaizdo įrašas, kuriame jis pataikė įspūdingą tolimą metimą po puikaus driblingo. Nuo to laiko T.Makeris tapo interneto sensacija, o vėliau atkeliavo ir į NBA.

VIDEO: Įspūdingas Thono Makerio driblingas ir taiklus metimas

Nors šiais laikais aukštaūgiai, kurie gali varytis kamuolį bei pataikyti tritaškius, jau nestebina, tačiau T.Makerio žaidimas retai palieka abejingų.

Praėjusį pavasarį „Bucks“ svarstė, ar rizikuoti ir pasikviesti į savo komandą 19-metį, kuris krepšinį žaidė tik šešerius metus. Tačiau jis buvo atletiškas ir puikiai sudėtas, o tai lėmė 10 šaukimą NBA naujokų biržoje.

Šis pasirinkimas nustebino visų likusių NBA ekipų vadovus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris

Pirmiausia T.Makeris bando pagerinti savo fizinę būklę. „Bucks“ narys sunkiai treniruojasi ir nevengia daug pavalgyti. Jo pietūs dažnai trunka ilgiau nei valandą, o po jų jis iš karto patraukia į treniruoklių salę. Visa puolėjo diena yra suplanuota – nuo treniruočių iki kiekvieno valgio.

Praleidus šiek tiek laiko su T.Makeriu, pasimato labai daug jo gerų savybių. Jis yra subrendęs, rūpestingas, energingas, susikaupęs bei visuomet malonus.

„Jis visuomet šypsosi, – teigė vyriausiasis treneris Jasonas Kiddas. – Nepamenu atvejo, kuomet jis buvo blogos nuotaikos.“

„Bucks“ fizinio pasirengimo treneris Mike'as Davie'is niekuomet negirdėjo besiskundžiančio T.Makerio, nors reguliariajame sezone už jį daugiau minučių žaidė net 48 kiti naujokai.

Ekipos veteranas Jasonas Terry teigė, kad T.Makeris kalba kaip 12 metų NBA praleidęs veteranas: „Tai labai reta.“

„Vieną dieną aš būsiu NBA superžvaigždė, – pasitikėjimo nestokoja T.Makeris. – Būsiu lygos čempionu daugybę kartų. Taip pat tapsiu MVP bei geriausiai besiginančiu krepšininku. Ne vieną sykį, o daugybę kartų.“

Žinoma, pasitikėjimas yra labai pagirtinas, tačiau dar liko nemažai darbo. Reguliariajame sezone jis sužaidė 57 rungtynes ir rinko vos po 4 taškus per rungtynes ir atkovojo 2 kamuolius. Atkrintamosiose jo vidurkiai kiek pakilo, tačiau nežymiai – 6,6 taško bei 3,4 atkovoto kamuolio.

„Bucks“ jau dabar turi Giannį Antetokounmpo, Jabarį Parkerį, Johną Hensoną ir Gregą Monroe, todėl T.Makeris dar kurį laiką lauks savo eilės, tačiau tai normalu. Jis ir toliau gali ramiai sau dirbti bei tobulėti, o pasaulį užkariauti dar tikrai spės.

VIDEO: Th.Makerio žaidimo epizodai NBA

NBA legendų su naujokais dažniausiai niekas nelygina, tačiau fiziškai T.Makeris tikrai primena Keviną Garnettą. Juk kai pastarajam buvo 19 metų, tai niekas nežinojo, kad šis vyrukas vėliau atves „Timberwolves“ iki Vakarų konferencijos finalo ir taps čempionu su „Celtics“.

Superžvaigždėmis tampama, o ne gimstama, todėl ir K.Garnettas ilgą laiką sunkiai dirbo, kad sustiprėtų fiziškai, bei nuolat tobulino savo metimą iš vidutinio nuotolio. Tiesa, T.Makeris yra gerokai aukštesnis už KG, bet jo žaidimas reikalauja daugiau darbo.

„Bucks“ turi planą ir marias laiko gerinti T.Makerio žaidimą. Jo talentu žavisi ir Milvokio klubo lyderis iš Graikijos G.Antetokounmpo: „Thonas yra žymiai geresnis krepšininkas nei aš buvau tokio amžiaus.“

Daugelis NBA naujokų į stipriausią pasaulio krepšinio lygą atkeliauja su milžiniškais lūkesčiais, tačiau didelė dalis jų taip nieko ypatingo ir nepasiekia. Kai kurie gauna traumas, o garantijų nėra niekuomet.

Taip ir „Bucks“ – jie tiki savo puolėju, tačiau jokių pažadų duoti neketina.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Garnettas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Garnettas

T.Makerio biografijoje galima rasti keturias šalis bei tris pakeistas mokyklas. Kai puolėjui buvo šešeri metai, Makerių šeima pabėgo iš Sudano, nes tuo metu šalyje vyko pilietinis karas. Jiems pavyko gauti vizas į Australiją, tačiau Thono tėtis buvo priverstas likti karo kamuojamoje šalyje.

„Bucks“ žaidėjas pamena, kad džiaugėsi persikėlimu į kitą žemyną, o jame jo laukė geresnės galimybės mokytis: „Man visa šeima nuolat kartojo, kad nekvailiočiau, nevartočiau alkoholio ir protingai elgčiausi. Žinojau, kad šie pokyčiai yra labai rimti, todėl negalėjau nuvilti manimi tikėjusių žmonių.“

Įdomu tai, kad savo gimtajame mieste T.Makeris yra vadinamas visai kitaip, negu mes esame pripratę. Jo pavardė tariasi „muh-KEHR“, o lietuviškai tai skambėtų maždaug kaip „Mukeras“.

Vaikystėje T.Makeris labiausiai mėgdavo futbolą. Krepšinis jo gyvenime niekuomet neužėmė svarbios vietos, o pagrindine veikla tapo tik 2010-aisiais. Jis per televizorių stebėjo Kobe Bryanto žaidimą ir stengėsi jį atkartoti.

„Buvo vienas blogiausių krepšininkų visoje salėje, – prisiminė tuometinis skautas Australijoje. – Jo metimas galėjo net neliesti lanko, tačiau į krepšį tritaškius jis sviesdavo su Stepheno Curry pasitikėjimu.

Thonas žaidė lyg už savo gyvybę, o tokie vyrukai visuomet būna ypatingi. Daugelis toje salėje buvusių krepšininkų galvojo, kad aš čia atvykau pamatyti jų, tačiau išvykau su T.Makeriu.“

T.Makeris tuomet turėjo kraustytis į Sidnėjų, tačiau nenorėjo to daryti, nes savo dėmesį ketino skirti mokslams. Jis netikėjo, kad turi realių galimybių prasibrauti į NBA.

Minėtasis 2015 metų vaizdo įrašas, kuriame T.Makeris pademonstravo puikius driblingo sugebėjimus? Taip sužaisti krepšininkui pavyko dėl to, kad būtent Sidnėjuje jis labai daug dirbo tobulindamas šį savo žaidimo aspektą, o treneriai su juo dirbo lyg su gynėju.

„Norėjau likti 200 centimetrų ir žaisti gynėju“, – juokėsi praeitį prisiminęs T.Makeris.

„Jis sunaikina visą mūsų maistui skirtą biudžetą.“

Kaip užauginti NBA superžvaigždę? Viskas prasideda nuo šaldytuvo. 20-metis vyras vidutiniškai per dieną suvartoja 2000 kalorijų, tačiau T.Makeris per 24 valandas vidutiniškai turėdavo suvartoti apie 6000–7000 kalorijų.

„Bucks“ nori savo jaunąjį talentą paversti Shaquille'u O'Nealu? Ne, tiesiog T.Makerio medžiagų apykaita kalorijas degina neįtikėtinu greičiu. Milvokio klubo dietologas bei virėjas Shawnas Zellas teigė, kad pamaitinti savo liesąjį krepšininką yra nepigi užduotis:

„Jis sunaikina visą mūsų maistui skirtą biudžetą, – juokėsi S.Zellas. – Tačiau dirbti su Thonu yra vienas malonumas.“

„Bucks“ stengiasi, kad T.Makeris kuo greičiau užsiaugintų stiprius raumenis, tačiau skubėti taip pat negalima, nes vėliau gali būti lengvai patiriamos traumos.

Per įprastą savaitę T.Makeris treniruoklių salėje apsilanko 3–4 kartus ir nubėga apie 25 kilometrus. Tokia tvarka – keleto mėnesių darbas, kuriais buvo siekiama, kad žaidėjas turėtų pačią optimaliausią treniruočių programą.

„Bucks“ komandos šūkis pasako viską: „Ateitis priklauso mums.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris

Milvokio klubas šią vasarą atidarys naują treniruočių centrą, o nauja arena šiame mieste bus pristatyta 2018 metais. „Bucks“ gretose yra nuolat tobulėjantys T.Makeris, J.Parkeris, J.Hensonas bei G.Antetokounmpo.

Milvokio ekipa renka itin retus ir fiziškai apdovanotus krepšininkus, o jie jau netolimoje ateityje gali užkariauti NBA.

Žinoma, T.Makeris netaps lygos superžvaigžde šiose atkrintamosiose varžybose ar kitais metais, tačiau jo ateitis tikrai yra šviesi.

„Reikia būti kantriam, – teigė T.Makeris. – Ketinu mėgautis procesu.“

Kada nors visas pasaulis žinos T.Makerio pavardę ir galbūt dauguma netgi žinos, kaip ją reikia tarti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius