Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 20

Mindaugas Kuzminskas – nuo teisėjo ir žurnalisto iki sutarties su „New York Knicks“

„New York Knicks“ ekipos naujokas iš Lietuvos Mindaugas Kuzminskas davė labai įdomų interviu NBA žaidėjų asociacijos žurnalistui Jaredui Zwerlingui. Lietuvis papasakojo apie savo paauglystę, meilę krepšiniui, pirmuosius įspūdžius Niujorke, hobius už aikštės ribų ir tikslus artėjančiam sezonui.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.Kuzminskas būdamas 15 metų buvo žemesnis ir mažesnio sudėjimo už savo bendraamžius, todėl nesitikėjo karjeros krepšinyje. Jis Lietuvoje pradėjo lankyti teisėjų kursus, o 16-os sugebėjo gauti licenciją.

Ir tai ne vienintelis 205 centimetrų puolėjo įgūdis, kuris sekmadienį į varžovų krepšį per 19 minučių sugebėjo pelnyti 18 taškų. „Kuz“ JAV vadinamas krepšininkas gali kalbėti lietuvių, rusų, ispanų ir anglų kalbomis, o paauglystėje rašė apie krepšinį, įrašinėjo muziką, žvejojo, plaukiojo baidarėmis bei labai mėgo grybauti.

27-erių M.Kuzminskas Europoje pasiekė nemažai, todėl šią vasarą sulaukė savo pirmojo NBA kontrakto. „Knicks“ jau kelerius metus sekė šio žaidėjo augimą ir nusprendė daugiau nebelaukti.

Krepšinį puolėjas išmoko žaisti iš savo brolio Sauliaus, kuris yra 7 metais vyresnis ir rungtyniavo profesionaliai. Vertingų pamokų jis sulaukė ir iš savo mamos Zitos, kuri atstovavo Lietuvos ir Sovietų Sąjungos rinktinėms.

NBA TV nuotr./Mindaugas Kuzminskas
NBA TV nuotr./Mindaugas Kuzminskas

– Pasirašėte savo pirmą NBA sutartį būdamas 26-erių. Ar nemanote, kad į stipriausią pasaulio krepšinio lygą atvykote per vėlai?

– Esu patenkintas savo karjera. Vėlai subrendau. 16-17 metų buvau žemas ir liesas, o visi kiti jau vaikščiojo su barzdomis bei merginomis pašonėje. Visada draugų kompanijoje buvau mažiausias, o mokyklos krepšinio komandoje rungtyniavau labai nedaug.

Tačiau labai norėjau būti arti krepšinio, todėl pradėjau mokytis teisėjavimo. Gavau licenciją, teisėjavau vaikų rungtynėse ir šiek tiek uždirbau. 16-17 metų taip pat rašiau apie krepšinį viename iš Lietuvos interneto portalų.

– Kaip tobulinote savo žaidimą?

– 16-os pradėjau užsiiminėti lengvąja atletika, todėl labai sustiprėjau ir užaugau. Sugrįžus į mokyklą visi stebėjosi mano progresu. Tai pakeitė mano gyvenimą, nes vėl pradėjau žaisti krepšinį ir tuo užsiimu iki šiol.

– Kada pajutote, kad žengėte pirmą didelį žingsnį savo krepšininko karjeroje?

– Jei atvirai, tai vis dar nesu patenkintas. Nesu labai jaunas, tačiau nesu ir pernelyg senas. Šiais laikais krepšinį galima žaisti iki 40-ies, jeigu tik nekamuos traumos. Man niekada negana. Turiu dar daug vietos tobulėti.

– Papasakok apie skambutį, kurį gavai iš „Knicks“ komandos.

– Buvo nacionalinės rinktinės stovykla. Dažniausiai einu miegoti vėliausiai vidurnaktį, tačiau kažkodėl tą naktį neužmigau iki pirmos valandos. Mano agentas man parašė, jog turime pasiūlymą iš NBA ir už kelių minučių gausiu elektroninį laišką.

Tos kelios minutės man truko keletą dienų. Vis spaudžiau „atnaujinti“ (juokiasi).

Atėjo laiškas ir tuomet sužinojau, kad pasiūlymas yra iš „Knicks“. Labai apsidžiaugiau. Norėjau apie tai pranešti savo šeimai, tačiau visi jau miegojo. Savo sprendimą priėmiau tą pačią dieną.

#empirestate #ny

A photo posted by Mindaugas Kuzminskas (@mkuzminskas) on

– Ar prieš tai esate buvęs Niujorke?

– Ne, tai buvo mano pirmas kartas. Atvykau čia pasirašyti sutarties ir buvau tris dienas. Jaučiausi lyg vaikis iš „Vienas namuose“ filmo. Mano šeima nevyko su manimi, o keliavo tik agentas. Buvau labai mieguistas, tačiau džiaugiausi tokiais pastatais kaip „Empire State Building“ bei „World Trade Center“.

– Kas labiausiai jums įsiminė iš tos kelionės?

– Žmonių įvairovė. Visi jie buvo skirtingi. Visi gyveno lyg savame pasaulyje. Galėjai pamatyti, kad tai daugelio šalių ir kultūrų mišinys. Man tai labai patiko.

– Ką sužinojote apie „Knicks“ per pirmąjį mėnesį?

– Organizacija yra labai profesionali, o žaidėjai draugiški. Kartu žaidžiame kompiuterinius žaidimus, pietaujame, einame į renginius. Patys vadovai mus skatina daugiau laiko praleisti kartu. Treniruočių salėje galima būti kad ir visą dieną, o tai padeda išlaikyti gerą atmosferą.

– Kokius žaidimus jūs žaidžiate?

– FIFA! Mano mėgstamiausia komanda yra „Manchester United“, nes jau seniai esu jos ir Wayne'o Rooney fanas. Dažnai šį žaidimą žaidžiame savo treniruočių centre ar keliaudami. Futbolas yra populiaresnis Europoje, tačiau amerikiečiai taip pat labai gerai žaidžia.

Carmelo Anthony mėgsta futbolą, o taip pat ir Kristapas Porzingis, Saša Vujačičius bei Willy Hernangomezas.

– Kaip jus vadina komandos draugai?

– Dažniausiai „Kuz“. Kartais esu vadinamas „Kuz Kuz“, o turima omenyje kuskuso kruopas (juokiasi).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas

– Kiek jums pritapti NBA padėjo latvis K.Porzingis?

– Mūsų gimtinės yra šalia, todėl vienas kitą vadiname broliu. Kai pasirašiau sutartį su „Knicks“, tai su juo susisiekiau ir teiravausi dėl gyvenamos vietos pasirinkimo bei visų kitų smulkmenų. Jei atvirai, tai gyvenu tame pačiame daugiabutyje kaip ir jis praėjusį sezoną, o su W.Hernangomezu dažnai jį kamantinėjame dėl įvairių dalykų.

– Ko išmokote iš C.Anthony?

– Nežinojau ko tikėtis iš Melo, tačiau jis mane maloniai nustebino. Jis teiravosi, kaip man sekėsi olimpiadoje, kaip šiuo metu gyvena Linas Kleiza ir panašiai. Pamačiau, kad net būdamas superžvaigžde gali būti paprastu ir geru žmogumi. Tai labai svarbu mums – naujokams. Tuomet jaučiamės gerai komandoje.

– Jau esate paragavęs NBA krepšinio. Koks prieš tai gautas patarimas buvo pats vertingiausias?

– NBA yra žymiai labiau dirbama ties žaidimo smulkmenomis, kurios yra velniškai svarbios. Stebint Melo atrodo, jog jis viską atlieka labai lengvai, tačiau vėliau pastebi įvairias žaidimo detales, kurios jį daro tokiu sėkmingu.

– Neseniai ėjote balsuoti, nors esate taip toli nuo savo šalies. Kodėl jums tai yra taip svarbu?

– Lietuvoje yra labai daug emigrantų ir atėjus laikui balsuoti iškyla labai didelė problema – valdžią išrenka mažuma. Norėjau parodyti pavyzdį, kad net būnant už tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos balsuoti galima nesunkiai. Esu lietuvis, todėl tai mano pareiga (juokiasi).

– Kokių dar lietuviškų nuotykių patyrėte Niujorke?

– Susitikau su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite. Niujorke yra nemažai lietuvių, todėl neretai nusifotografuoju su gerbėjais mieste, o sykį mano „Uber“ vairuotojas man tarė: „Sveikas, kaip sekasi?“.

– Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

– Nemėgstu būti namuose. Noriu pamatyti kuo daugiau šalies, kurioje gyvenu, nes esu dėkingas savo profesijai už tokią galimybę. Galiu pajusti kitą kultūrą, todėl noriu išnaudoti visas tokias progas.

Kai esu Lietuvoje, tai mėgstu būti gamtoje. Žvejoju, grybauju ir panašiai. Turime tradiciją bent kelis kartus per metus plaukti Ūlos upe baidarėmis su šeima.

Vyganto Skaraičio nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Vyganto Skaraičio nuotr./Mindaugas Kuzminskas

– Ar be pomėgio grybauti dar turite kokių nors siurprizų?

– Moku groti dūdele. Dešimties metų įrašinėdavome dūdelės muziką į kasetes, kurios būdavo pardavinėjamos antrokams. Jie klausydavo ir sužinodavo, kaip atlikti tam tikras dainas. Gaudavome apie šešis dolerius. Tačiau ketvirtoje klasėje tai buvo nemaži pinigai.

– Ar esate gabus muzikoje?

– Jau nebe, tačiau praeityje buvau. Dabar norėčiau išmokti groti gitara arba pianinu.

– Žvelgiant į ateitį, koks būtų jūsų sėkmingas pirmasis sezonas NBA?

– Noriu surasti savo vaidmenį komandoje, nes noriu būti naudingas. „Knicks“ gretose turime nemažai žaidėjų, kurie gali rinkti taškus, o man niekas atskirų derinių neruoš.

Todėl tiesiog bėgsiu greitame puolime, stengsiuosi gynyboje, kovosiu dėl kamuolių ir stengsiuosi iš paskutiniųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius