-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 05

NBA iš arti: mitai apie sirgalius, pamokos Lietuvai ir keistenybės rūbinėje

Ar NBA sirgaliams nusispjaut ant krepšinio? Ar rungtynių metu jie tik valgo dešrainius ir geria alų? Tokiais mitais Lietuvoje vis dar apipinti NBA sirgalių įpročiai krepšinio rungtynėse. 24sek lankėsi „Madison Square Garden“ arenoje, kurioje iš arti pamatė amerikiečių įpročius ir tai, kas vyksta už uždarų NBA komandų rūbinių durų. Bet apie viską nuo pradžių.
„Madison Square Garden“ arena
„Madison Square Garden“ arena / 15min nuotr.

Domantas Sabonis per „Oklahoma City Thunder“ starto penketo pristatymą išbėgo ant „Madison Square Garden“ arenos parketo ir šuoliuku vėliau susitrenkė su Enesu Kanteriu. Rimtą 20-mečio lietuvio veidą pakeitė šypsena turkui, o netrukus puolėjas pasuko į komandos susibūrimą.

Beje, kitaip nei Stevenas Adamsas, D.Sabonis nebuvo nušvilptas. Nors NBA naujokas dar nespėjo pagarsėti nešvariu žaidimu, kaip nušvilptas jo komandos draugas iš Naujosios Zelandijos, bet dar ir nesužibėjo taip, kaip „Thunder“ lyderis Russellas Westbrookas, kuris net Niujorke buvo sutiktas griausmingai.

Paskutinį kartą įpūsdamas šilto garo į delnus, Domantas ruošėsi ginčo kamuoliui. M.Kuzminskas tuo metu ramiai ant atsarginių suolo pliauškino delnais komandos draugams.

Ginčo kamuolys ir... Prasideda!

Pikti ir lietuviai, ir amerikiečiai

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Cavaliers“ arena
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Cavaliers“ arena

Beje, rungtynės prasideda dešimčia minučių vėliau, nei oficialiai numatyta tvarkaraštyje. Tačiau taip jau įprasta NBA. Ko gero, ankstesnis laikas nurodomas tam, kad sirgaliai tiesiog nevėluotų užimti vietų. Taip daroma ir Lietuvoje. Kalbama, kad NBA rungtynės vėluoja ir dėl vietinės televizijos rungtynių pristatymo. Amerikoje dvikova laiku prasideda tik tuo atveju, jei ji transliuojama per nacionalinę televiziją. Šis vėlavimas erzina ir naktimis rungtynes stebinčius lietuvius, ir pačius amerikiečius.

Kitoks himno ritualas

„Scanpix“/AP nuotr./JAV himnas
„Scanpix“/AP nuotr./JAV himnas

Be to, grįžtant prie šou prieš rungtynes, amerikiečiai sirgaliai paprastai negieda himno. Ir jo pabaigoje nėra nieko panašaus kaip vieningas „Vardan tos, Lietuvos“. Prieš NYC ir OKC rungtynes „The Star-Spangled Banner“ aikštės viduryje dainavo maža mergaitė, užkariavusi žiūrovų širdis jausmingomis natomis.

Amerikiečiai, ypač žaidėjai, turi įprotį himną giedoti mintyse. Pavyzdžiui, tarp krepšininkų labai populiaru užsimerkti, uždėti delną ant krūtinės ir palenkti galvą žemyn.

Beje, starto penketų pristatymai „Žalgirio“ arenoje palieka didesnį įspūdį nei MSG. Galbūt tiesiog Niujorkas neturi antro Andriaus Žiurausko, kuris savo charizma ir energija išjudina sirgalius.

Aišku, MSG prožektorių šviesose ryškiausiai spindi ir daugiausiai ovacijų sukelia Carmelo Anthony bei Kristapas Porzingis. Jų marškinėliais apsirengusių sirgalių ir tribūnose, ir arenos prieigose išvysite daugiausiai.

VIDEO: Niujorko „Knicks“ gerbėjai bando ištarti Mindaugo Kuzminsko pavardę

Užbaigiant komandų pristatymus, NBA daug dėmesio skiria socialiniams projektams. Dvikovą su „Thunder“ Niujorke kaip tik pažymėjo „Garden of Dreams“, kai „Knicks“ pildė vaikučių svajones. Pavyzdžiui, berniukas, vardu Michaelas Youngas, lyg „Knicks“ starto penketo narys, buvo garsiai pristatytas per komandų pristatymą ir, visiems pliaukštelėjęs delnais, išbėgo ant parketo. Per rungtynių ilgąją pertrauką muzikos hitus naujai uždainavo į talentų vakarą patekusios mergaitės.

Beje, per minutės pertraukėlę – labai neįprastas reiškinys. Dėl pasirodymo MSG aikštės centre visoje arenoje prigeso šviesos, o prožektoriai apšvietė tik komandų atsarginių suolus, kad žaidėjai matytų, ką treneriai braižo ant derinių lentos.

Lietuvoje neišnaudotas įrankis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena

Ko reikėtų pasimokyti iš amerikiečių, tai vizualizacijos. Pavyzdžiui, skambant himnui ir prigesus visoms šviesoms „Madison Square Garden“, trumpiau – tiesiog MSG, parketas nusidažė vėliavos spalvomis ir pasipuošė žvaigždėmis. Paprasta, bet atrodė fantastiškai – tai matyti ir pagrindinėje straipsnio nuotraukoje. Gyvai atrodė dar įspūdingiau.

Arenos kubas yra labai svarbi rungtynių dalis. Ten pateikiama ir aktuali informacija apie rungtynes: įdomioji statistika, aikštėje esančių žaidėjų rodikliai, jų pasiekimai. Bet kubas atlieka dar svarbesnę pramoginę funkciją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Kiss Cam“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Kiss Cam“

Pradedant elementariausia „Kiss Cam“, kai arenos kameros atrenka porą ir ją kube pateikia širdutės rėmuose. Šį elementą lietuviai iš amerikiečių jau perėmė. Bet NBA taip pat populiarios šokių kameros, kuriose rodomi geriausiai šokantys sirgaliai.

Didžioji dauguma Lietuvos krepšinio publikos arenose – susikausčiusi. Todėl sunku tikėtis, kad per minutės pertraukėlę užleidus topinę dainą sirgaliai pakils iš savo vietų ir ims demonstruoti efektingus šokių judesius, kurie taip traukia arenos kubo kamerą. Niujorkiečiams tai – didžiulė pramoga. Jie specialiai bando išskirtiniais šokių judesiais atkreipti dėmesį, kad juos parodytų arenos kube. Drovesniems tai irgi atrakcija – juokiantis iš kai kurių šokių žingsnelių paskausta pilvą.

Žvaigždžių valanda

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Rockas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Rockas

Ko Lietuva būtinai turėtų pasimokyti, tai pasidžiaugti savo žvaigždėmis. Pavyzdžiui, skirtingais rungtynių momentais per rungtynių pauzę „Knicks“ arenos kube nušvisdavo koks nors epizodas iš dainininko koncerto, komiko pasirodymo ar serialo ištrauka, o iškart po to, arenos kameros krypdavo į pirmojoje eilėje įsitaisiusią žvaigždę.

Taip sirgaliams Niujorke mojavo „New York Giants“ amerikietiškojo futbolo žvaigždės bei daugiausiai ovacijų sulaukęs komikas Chrisas Rockas. Žvaigždės pasimaivo, pamojuoja sirgaliams, o žiūrovai nuoširdžiai paploja – visi laimingi. Įsivaizduoju, kaip „Žalgirio“ arenos kube būtų parodyta ištrauka iš Manto Stonkaus „stand-up“ pasirodymo, ar emocingai komentuojami pergalingi Rūtos Meilutytės grybšniai.

Beje, žvaigždžių, kurios stebės rungtynes, sąrašas jau buvo pateiktas žurnalistų centre dar likus porai valandų iki rungtynių. Garsenybių atvykimo planavimas arenoje leidžia paruošti ir vizualizacijas kube.

Daugiau atributikos!

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marškinėlių patranka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marškinėlių patranka

Pridėkite marškinėlių patrankas, kurios šaudo į tribūnas „Knicks“ atributiką, dėl ko šėlsta visas „Madison Square Garden“. Pritrenkiančiai atrodančios patrankos, iššovusios atributiką, net užrūksta.

Beje, vis dažniau atributikos dalijimą tenka matyti „Žalgirio“ arenoje. Anksčiau atributiką dažniausiai būdavo galima laimėti dalyvaujant žaidimuose. Tradicinis variantas: šokėjos svaido į tribūnas kamuoliukus, o juos pagavę žiūrovai ateina prie komisariato, sudalyvauja žaidime ir grįžta arba su didžiuoju, arba su paguodos prizu.

Dabar Lietuvoje vis dažniau pamatysite atributikos dalybas. „Žalgirio“ ir „Siemens“ arenose kartais pasitelkiamas šautuvas, Kaune – dar ir specialios laidynės. Bet tai vis tiek neprilygsta tam dovanų lietui, kuris nulyja Niujorke. O atributikos masiškumas palieka tikrai didelį įspūdį – žmonės dėl to tiesiog išprotėja!

Be to, dėl atributikos dalybų ir šou programos NBA ne taip jau dažnai išvysite šokėjų pasirodymų. Jų mažėja ir „Žalgirio“ ar „Siemens“ arenose – ieškoma būdų, kaip kitais būdais užimti žiūrovus.

Paskendusi arena

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Madison Square Garden“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Madison Square Garden“

Trumpai apie pačius „Madison Square Garden“ – legendiniai krepšinio rūmai įsikūrę visai šalia aktyvios „Pennsylvania“ stoties, kurioje kursuoja tiek metro, tiek tarpmiestiniai traukiniai. Čia nuo ryto iki vakaro banguoja keleivių srautas.

Lietuvoje mes įpratę matyti tiesiog vienišą krepšinio areną. Pavyzdžiui, „Žalgirio“ arena nuo kitų pastatų net savotiškai atsiskyrusi Nemuno saloje. O čia didžiulė arena, talpinanti 19,8 tūkst. žiūrovų, paskęsta tarp dangoraižių ir visų spindinčių reklamų.

Tarp kitko, vargiai rasite pigesnių bilietų nei už 100 JAV dolerių. O dėl „Knicks“ ir MSG vardo bilietai čia visada išparduodami.

Vietoj skanduočių – zvimbesys

AFP/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as

Rungtynės „Madison Square Garden“ primena vakarėlį. O kaip ir daugumoje vakarėlių, jiems prireikia laiko įsisiūbuoti.

Pirmąją „Knicks“ sirgalių skanduotę „Let's Go Knicks!“, jeigu nieko nepraleidau, išgirdau tik trečiajame kėlinyje. Iki tol žiūrovai po sėkmingų epizodų sureaguodavo tik plojimais, po galingų dėjimų – aikčiojimais arba švilpimu po keistų teisėjų sprendimų. Ir viskas. Pamirškite visus „Žalia-balta“; „Visi Kauno Žalgirio fanai“; „Žalgiris“ ir pan.

Iki pertraukos arena tiesiog zvimbėjo ne nuo sirgalių keliamo triukšmo šūksniais, bet nuo šnekučiavimosi. Pavyzdžiui, Mindaugui Kuzminskui metant baudas girdėjosi žmonių pokalbiai. Šurmulys rungtynes lydėjo beveik tris kėlinius. Įsivaizduokite, kokį triukšmingą restoraną ar pokylį be trankios muzikos. Jausmas maždaug toks.

Rungtynėms pasiekus antrąją jų dalį, apšyla ir sirgaliai. Lemiamomis minutėmis jau galima išgirsti „Knicks“ švilpimą per varžovų ataką ar tradicinį „Defense! Defense!“.

Baigiantis mačui atmosfera buvo tokia, kokios ir reikia krepšinio rungtynėse. Tik labai stebino faktas, kad kai kurie sirgaliai ėmė skirstytis iš arenos dar baigiantis trečiajam kėliniui. Teko pastebėti ne vieną žiūrovą, kuris prieš ketvirtąjį kėlinį jau sagstėsi paltą ir ruošėsi palikti „Madison Square Garden“.

„Kas išeina anksčiau laiko, tas gaidys“ – tiktų jiems „Žalgirio“ sirgalių skanduotė.

Rūbinė

Nuaidėjus švilpukui, sirgaliai labai tvarkingai ir greitai palieka „Madison Square Garden“. Kai kurie dar ramiai pasilieka pabaigti gėrimų. Rungtynių vakarą Niujorke – atsipalaidavimas.

Tuo tarpu žurnalistams prasideda pats darbymetis. Žodį spaudos konferencijoje vienas po kito taria abiejų komandų treneriai. Kol abu treneriai nebaigia konferencijos, NBA klubų rūbinės užrakintos.

Prie jų prisistatę dešimtis žurnalistų. Aišku, standartiškai prioritetas – „Knicks“, bet kai „Madison Square Garden“ lankosi Russellas Westbrookas, prioritetai keičiasi.

Bet R.Westbrooko, mielieji, teks gerokai palaukti. Maždaug pusvalandį. Kol Domantas Sabonis iš šaldytuvo rūbinės kampe surinks jam visus energinius gėrimus, atšildys ir paruoš lėktuvui. Kol Nickas Collisonas ir Cameronas Payne'as nusiaubs vaišių stalą svečiams. Ir kol R.Westbrookas nusimaudys, iš lėto, niekur neskubėdamas, o kartais, atrodo, tyčia vilkindamas laiką. Tik tada galiausiai jis bus prieinamas žurnalistams. Bet Russello pasirengimas interviu primena ceremoniją.

Jis po dušo demonstratyviai iš lėto apsišluostys rankšluosčiu. Neskubėdamas ir pasižiovaudamas mausis kelnes, vėliau – po vieną kojinę, batus, viršutinę aprangos dalį. Kol susisagstys liemenę. Pasipurkš kvepalais. Užsidės skrybėlę. Pasitikrins, ar gerai atrodo. Rengdamasis numes vieną kitą pokštą komandos draugams, replikuos žurnalistams.

VIDEO: Garsusis R.Westbrooko interviu praeityje

Viena vertus, linksma – net susilenkę iš komandos draugo juokiasi kiti „Thunder“ žaidėjai. Bet, kita vertus, pagarbos iš profesionalo trūksta.

Ypač, kai stodamas prieš būrį žurnalistų R.Westbrookas kalba vos dvi minutes, o tada sulaukia „Thunder“ atstovo spaudai replikos „du paskutiniai klausimai“.

Aišku, galbūt todėl, kad kol R.Westbrookas pusvalandį kuitėsi rūbinėje, laikas bėgo, o „Thunder“ autobusas jau turėjo išskubėti į oro uostą. Arba todėl, kad „Thunder“ klubas yra uždariausias žiniasklaidai visoje NBA.„Neįtikėtina“, – po patirties rūbinėje spjaudėsi ne vienas ir ne du vietiniai žurnalistai.

Negali nesutikti. Bandžiau apie Domantą Sabonį pakalbinti Steveną Adamsą, kuris prieš tai maždaug 3–4 minutes kalbėjo apie rungtynes. Bet sulaukiau griežto „Thunder“ atstovo spaudai reikalavimo – „Stevenas Adamsas į klausimus nebeatsakinėja“. Beje, Naujosios Zelandijos krepšinio perlas irgi buvo sutrikęs, nes akivaizdu, kad jis buvo pasirengęs kalbėti apie lietuvį.

„Na, bet parašyk apie jį tik geriausius žodžius“, – atsitokėjęs ir išeidamas iš rūbinės leptelėjo „centras“.

Beje, per visą R.Westbrooko pasirengimą interviu spėjau 4–5 kartus pirmyn ir atgal sulakstyti po 100 metrų iki „Knicks“ rūbinės. Ten, beje, visi irgi laukė „žvaigždūnų“ – duše įstrigusių Carmelo Antony ir Kristapo Porzingio.

Amerikietis su latviu dar net nebuvo spėję grįžti į rūbinę, kai Mindaugas Kuzminskas po rungtynių ramiai nusimaudė, persirengė ir, susikrovęs krepšį, išrūko susitikti su tautiečiais, dar kartą šnektelėti su Domantu Saboniu, o tada – namo.

Kitaip nei „Thunder“ žvaigždė, C.Anthony ir K.Porzingis mielai šnekučiavosi apie Mindaugą Kuzminską, nors „Knicks“ atstovai maloniai perspėjo, kad interviu sesija po rungtynių baigta.

Pagal NBA taisykles, komandos turi užtikrinti, kad žaidėjai rastų pusvalandį pabendrauti su žurnalistais dar prieš rungtynes. Rūbinė žiniasklaidai atsidaro maždaug 1,5 h iki susitikimo pradžios, užsidaro – likus 45 min. Bet nors R.Westbrookas tuo metu sėdėjo rūbinės kampe, „Thunder“ atstovai spaudai buvo griežti – „interviu žaidėjai nedalins“.

Iš kuklios „Madison Square Garden“ svečių rūbinės persikėlus į gražią ovalią „Knicks“ žaidėjų persirengimo patalpą, situacija buvo kitokia. Ten šypsodamasis vieną interviu po kito Niujorko ir ispanų žurnalistams davė M.Kuzminskas. Berods, būtent tada jis leptelėjo apie pomėgį grybauti vasarą, kuris socialiniuose tinkluose sulaukė didžiulio atgarsio.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: apie gerbėjų dėmesį Niujorke ir dvikovą su LeBronu Jamesu

Tačiau ne visi tokie, kaip Mindaugas. Rūbinėje buvo vos keli „Knicks“ žaidėjai. O kiti žinodami, kad rūbinėje laukia žurnalistai, tyčia liko ant parketo mėtyti į krepšį.

Kaip paaiškino M.Kuzminskas, lyderius jau išvargino klausimai apie tą patį, besikartojantys prieš kiekvienas rungtynes ir po jų, ar po komandos treniruočių. Beje, Niujorko žurnalistai labai kritiški, todėl tik ir laukia, kol žaidėjai paslys duodami interviu. Kaip leido suprasti Mindaugas, Lietuvos žurnalistų kritika saviškiams – tik gėlytės, palyginus su niujorkiečių spaudimu „Knicks“.

Beje, M.Kuzminsko vieta rūbinėje – kairėje nuo Derricko Rose'o spintelės, o visai šalia, dešinėje, sėdi ir Kristapas Porzingis. Visa rūbinė, kaip ir arena – apskritimo formos.

Bet jos durys užsidaro. Užsidaro ir „Madison Square Garden“. Vizitas NBA krepšinio Mekoje baigtas.

VIDEO: Mindaugo Kuzminsko gyvenimas Niujorke: žvaigždžių pamokos ir brangi vakarienė
VIDEO: M.Kuzminskas: kad Domantas Sabonis žais NBA, tai tada jau galvojau, bet nebuvau visai tikras dėl savęs

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius