-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 04

Roko Gusčio kelias NBA svajonės link – vaikant demonus prie baudų metimo linijos

„Hofstra Pride“, arba lietuviškai – Hofstros pasididžiavimas. Taip skamba Roko Gusčio komandos pavadinimas JAV studentų krepšinio lygoje. O Rokas Gustys yra Lietuvos pasididžiavimas NCAA. Dvigubų dublių mašina iš Kauno šiuo metu yra didžiausia mūsų viltis koledžų krepšinyje, iš kurio ambicingai profesionalų krepšinio link vasarą pakilo Domantas Sabonis ir Egidijus Mockevičius. Ar Rokas taps kitu NBA lietuviu?
Rokas Gustys
Rokas Gustys / Hofstra Pride nuotr.

Prieš trečiąjį R.Gusčio sezoną NCAA „Hofstra Pride“ surengė fotosesiją. Komandos komunikacijos vadovui kilo idėja lietuvį nupaveiksluoti su didžiule trispalve.

Rokas su krepšinio apranga, kamuoliu rankose ir Lietuvos vėliava ant peties – tai trys dalykai, kurie, ko gero, geriausiai iliustruoja 22 metų 206 cm ūgio vidurio puolėjo gyvenimą.

„Komandoje visi žino, iš kur esu kilęs ir kaip didžiuojuosi būdamas lietuviu. Visi taip pat žino apie gilias Lietuvos krepšinio tradicijas ir mūsų išugdytus žaidėjus. Man didelė garbė atstovauti Lietuvai ne tik mano universitete, bet ir visoje NCAA“, – interviu 24sek pasakojo R.Gustys.

Visi taip pat žino ir apie R.Gusčio atsidavimą krepšiniui. Ilgos valandos treniruočių salėje duoda vaisių. Vidutiniškai po 14 atšokusių kamuolių po krepšiu NCAA graibstantis aukštaūgis yra nepralenkiamas visoje Amerikoje.

„CBS Sports“: „Rokas tiesiog valgo kamuolius – tris kartus per dieną.“

Dėl kamuolių lyg liūtas kovojantis R.Gustys būtent pasikinkęs šį arkliuką gali svajoti ateityje debiutuoti NBA.

O gali jis ir dar geriau.

Pavyzdžiui, sezono pradžioje lietuvis sugriebė 25 atšokusius kamuolius grumdamasis su „South Dakota Coyotes“. Nors Rokas jau aštuntą kartą per karjerą NCAA perkopė 20 atkovotų kamuolių ribą, tai buvo asmeninis jo rekordas ir geriausias rezultatas koledžų krepšinyje visoje šalyje šį sezoną.

„Rokas tiesiog valgo kamuolius – tris kartus per dieną“, – rašė „CBS Sports“ apžvalgininkas Jonas Rothsteinas.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: apie gerbėjų dėmesį Niujorke ir dvikovą su LeBronu Jamesu

Vingiuoti keliai į NBA

Šaukimas NBA naujokų biržoje nei 2017, nei 2018 metais R.Gusčiui dar neprognozuojamas, tačiau jei „centras“ nenustos tobulėti ir toliau drebins NCAA įspūdingais skaičiais, kas ten žino?

Juolab, visada yra kelias patekti į NBA per galines duris – Vasaros ar Plėtojimosi lygą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rokas Gustys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rokas Gustys

„Tai būtų puikus scenarijus, jei po sezono galėčiau pasirodyti NBA komandoms ir išgirsti kitų nuomonę apie mano žaidimą. Egidijus Mockevičius pasirinko labai gerą variantą, kad liko JAV ir atstovauja dukterinei „Brooklyn Nets“ komandai. Treniruodamasis su jaunais NBA ekipos žaidėjais jis įgaus daug patirties ir manau, kad sezono eigoje gaus šansą debiutuoti. Kiek teko su juo kalbėti, man pasirodė, jog jis džiaugiasi pasirinkęs tokį kelią.

Bet aš pats dar turiu daug kur tobulėti. Be to, neskubinu įvykių dėl savo ateities. Tiesiog džiaugiuosi kiekviena diena ir stengiuosi būti geresnis, nei buvau vakar“, – pasakojo Rokas.

Pagal NCAA taisykles, JAV studentų krepšinio lygoje jis dar gali rungtyniauti du sezonus, tačiau jau artėjančią vasarą teoriškai galėtų išbandyti savo jėgas NBA naujokų biržoje. Pavyzdžiui, D.Sabonis po antrojo sezono NCAA nusprendė nebaigti mokslų ir pasuko į NBA.

„Dėl naujokų biržos dar nieko nežinau. Dar tik sezono pradžia, todėl sunku kažką pasakyti. Bet aš negalvoju tik apie NBA. Aišku, tai yra kiekvieno krepšininko svajonė, bet galima mėgautis krepšiniu ir kitur. Tačiau dar turiu pats save atrasti, nes kaip parodė sezono pradžia, dar turiu labai daug kur tobulėti ir kamšyti silpnąsias puses“, – tikino R.Gustys.

Demonai prie baudų metimo linijos

gohofstra.com nuotr./Rokas Gustys
gohofstra.com nuotr./Rokas Gustys

Mokslus Hofstroje baigė keli branduolio žaidėjai, o labiausiai Rokas pasigenda įžaidėjo Juan'ya Greeno, kuris praėjusį sezoną išdalindavo vid. 7,1 rezultatyvaus perdavimo, o jie lietuviui virsdavo maždaug 4 lengvais taškais kiekvieną vakarą.

Šį sezoną Rokas turi daugiau vienas rasti kelių krepšio link ir tai kirto jo rezultatyvumui. Praėjusį sezoną rinkęs vid. 13,5 taško, šį vidurio puolėjas pradėjo kol kas su 8,6 taško vidurkiu.

Kita vertus, išlipęs iš komforto zonos R.Gustys vėliau turėtų išvysti kitą medalio pusę – likęs vienas karo lauke, jis išmoks pats kurtis sau progas. O tai reiškia būtinybę tobulinti puolimo arsenalą, kaip ir gerinti metimą iš vidutinio nuotolio. Kartu su baudų pataikymu, tai vasarą buvo didžiausi R.Gusčio namų darbai, kuriuos atlikęs jis pakeltų savo akcijas NBA rinkoje.

Pirmosiose NCAA sezono rungtynėse R.Gustys prametė visas 8 baudas (!), o per penkis pastaruosius mačus prametė visas 13.

Bet priešaky – dar labai daug darbo. Pirmosiose NCAA sezono rungtynėse R.Gustys prametė visas 8 baudas (!), o per penkis pastaruosius mačus prametė visas 13. Šį sezoną jo baudų pataikymas siekia vos 16,2 proc. (5/31).

Rokas niekada nepasižymėjo geru baudų pataikymu. Debiutinį sezoną NCAA jis realizavo tik 41,5 proc., praėjusį sezoną – 43,6 proc. baudų.

„Ech, – atsiduso Uola dėl tvirto sudėjimo ir kovos dėl atšokusių kamuolių Amerikoje pravardžiuojamas lietuvis. – Kol kas pradžia nekokia. Neieškau pasiteisinimų, bet manau, kad pirmosios rungtynės labai kirto per psichologiją.

Rungtynių išvakarėse išsinarinau nykštį, todėl savaitę teko žaisti su teipuota ranka, o tai labai maišė mano metimui. O dabar sunku susikoncentruoti ir grįžti į ritmą. Tačiau kiekvieną dieną dirbu ir manau, kad viskas bus gerai. Reikia tik kelių gerų rungtynių ir viskas susitvarkys savaime. Krepšinyje psichologija atlieka labai didelį vaidmenį.

Sezono pradžia komandai sunki, kaip ir tikėjausi (5-3). Būti lyderiu nėra taip lengva, kaip atrodo. Turiu padėti jaunesniems žaidėjams perprasti sistemą ir būti aikštėje didžiuoju broliu. Bet man patinka tokia atsakomybė ir stengiuosi visiems padėti.

Dėl atkovotų kamuolių, manau, kuo daugiau jų atkovosiu, tuo labiau padėsiu komandai laimėti. Labai nežiūriu į statistiką pirmas ar antras šalyje – paprasčiausiai stengiuosi sugriebti kiekvieną kamuolį ir suteikti komandos draugams daugiau šansų atakuoti.“

Psichologinius demonus, kurie R.Gustį persekioja prie baudų metimo linijos, jis bando išvaikyti vaikštinėdamas Manhatano gatvėmis. Užsimiršti padeda ir „Xbox“ žaidimų konsolė.

VIDEO: M.Kuzminskas: kad Domantas Sabonis žais NBA, tai tada jau galvojau, bet nebuvau visai tikras dėl savęs

O Lietuva akies krašteliu stebi R.Gusčio tobulėjimą. Ne tik todėl, kad ši Uola vieną dieną gali virsti NBA žaidėju. Bet suklususi ir Lietuvos krepšinio federacija, kuri meta tinklą ant Gonzagos universiteto, kuriame žaidė Domantas Sabonis, ir stato naujus tiltus Lietuvos krepšininkams į NCAA.

„Aš manau, kad tai yra puiku Lietuvos krepšiniui. Negalime susikoncentruoti vien apie žaidėjus, kurie auga „Žalgirio“ ar „Lietuvos ryto“ sistemoje. LKF turi praplėsti akiratį ir padėti žaidėjams tobulėti. Nesvarbu, kur jie bebūtų – Gonzagoje, Djuke ar „Pieno žvaigždėse“. Bendradarbiavimas su JAV universitetais Lietuvai išeis į naudą, nes čia viskas taip išvystyta, kad iš neblogo žaidėjo, jam noriai ir daug dirbant, galima padaryti labai gerą krepšininką, kuris turėtų daugiau šansų patekti į NBA ar rungtyniauti gerame Europos klube.“

VIDEO: Mindaugo Kuzminsko gyvenimas Niujorke: žvaigždžių pamokos ir brangi vakarienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius