-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 18

Eurolyga: namų sienos nepadėjo –„Žalgiris“ neprilygo „Real“ ekipai

Penktadienio vakaras Lietuvos krepšinio sirgaliams nebuvo džiugus – Kauno „Žalgiris“ pirmosiose Eurolygos rungtynėse savo žiūrovų akivaizdoje 63:83 (13:16, 11:19, 10:19, 19:19) kapituliavo prieš Madrido „Real“ klubą. Žalgiriečiai jau antrajame kėlinyje leido ispanams pabėgti ir nebeturėjo jėgų perlaužti rungtynių eigos. Atjaunėjęs „Žalgiris“ „Real“ krepšininkams neprilygo nei gynyboje, nei puolime.
Šarūnas Jasikevičius
Kauno „Žalgiris“ – Madrido „Real“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iškart po rungtynių interneto sporto televizija „SportoTV.lt" tiesiogiai transliuoja spaudos konferenciją. Ją galite stebėti šioje naujienoje.

Pirmosiomis rungtynių minutėmis ir vienai, ir kitai komandai sunkiai sekėsi pralaužti varžovų gynybą. Pirmieji priešininkų krepšį atrakino ispanai. Nors „Žalgiriui“ ir pavyko surengti ne vieną sėkmingą ataką, pirmąjį kėlinį kauniečiai pralaimėjo 3 taškais.

Antrojo kėlinio pradžioje kauniečiai pateko į duobę, iš kurios nepavyko išlipti iki pat trečiojo kėlinio – per 20 minučių Žalgirio“ krepšininkai pelnė tik 21 tašką. Tuo tarpu varžovai per šį laiką įsismagino mėtyti tritaškius ir be didesnių pastangų susikrovė 20-ies taškų pranašumą. Nepaisant to, kad ketvirtajame kėlinyje šeimininkai puolė geriau, pavyti įsižaidusios Madrido ekipos jau nepavyko. Paskutinį ketvirtį komandos sužaidė lygiosiomis, pelnė po 19 taškų, tačiau rungtynių viduryje susikrautas pranašumas ispanams atnešė lengvą pergalę.

Statistika:

„Žalgiris“: P.Jankūnas (8 atk. kam.) - 15, Š.Jasikevičius – 13, J.Dentmonas – 9, R.Javtokas – 7, T.Dimša – 6, V.Lipkevičius ir T.Klimavičius – po 4, A.Milaknis – 3, S.Vene – 2.

„Real“: N.Mirotičius – 18, S.Llullas – 17, R.Fernandezas – 11, I.Bourousis – 10, F.Reyesas – 8, S.Rodriguezas – 7, T.Dardenas – 6, J.Carrollas – 4, M.Slaughteris – 2.

„Žalgiris“ – „Real“

Dvitaškiai: 46 proc. (15/32) – 68 proc. (22/32)

Tritaškiai: 31 proc. (7/22) – 27 proc. (8/29)

Baudų metimai: 85 proc. (12/14) – 83 proc. (15/18)

Atkovoti kamuoliai: 35 – 27

Perimti kamuoliai: 3 – 17

Klaidos: 27 – 13

 

„Žalgiris“ – „Real“ 63:83 (13:16, 11:19, 10:19, 19:19)

„Žalgirio“ starto penketas: Justinas Dentmonas, Vytenis Lipkevičius, Tomas Dimša, Paulius Jankūnas, Robertas Javtokas.

Pirmasis kėlinys: apylygė kova

Prabėgus beveik trims pirmojo kėlinio minutėms vienintelis sėkmingai varžovų krepšį atakavo Paulius Jankūnas, tik jis rinko kauniečių taškus, o rezultatas buvo lygus 4:4. Įpusėjus kėliniui varžovai įsidrąsino šaudyti iš toli. Ispanai įsmeigė 2 tritaškius iš eilės į „Žalgirio“ krepšį, bet rezultatą kiek sušvelnino Vytenio Lipkevičiaus rezultatyvus prasiveržimas. Kauniečiai atsiliko 8:10. Abiems komandoms kelias minutes sunkiai sekėsi suregzti sėkmingą ataką, tačiau pirmieji krepšį atrišo ispanai. Nicola Mirotičius padidino savo komandos pranašumą iki 4 – 10:14. Likus minutei iki kėlinio pabaigos „Real“ ekipa kelis kartus suklydo ir paliko Šarūną Jasikevičių laisvą prie tritaškio linijos – 3 taškai, skirtumas sumažėjo iki minimumo 13:14. Paskutinėmis sekundėmis ispanai dar pataikė dvitaškį ir laimėjo kėlinį 16:13.

Antrasis kėlinys: klaidų lavina

Kauno krepšininkai labai sunkiai pradėjo antrąjį ketvirtį: ne tik nepavykdavo pataikyti, bet pasipylė ir klaidos. Tuo visos „Žalgirio“ bėdos nesibaigė – prabilo Sergio Rodriguezas, kuris įmetė 3 taškus ir padidino savo komandos persvarą. Lietuviai atsiliko jau 15:21. Prabėgus 5-ioms kėlinio minutėms prie žalgiriečių kraičio taškų pridėjo tik P.Jankūnas, o ispanų puolimo traukinys važiavo toliau. Po dar vieno taiklaus S.Rodriguezo metimo Kauno komanda atsiliko 17:25. Likus trims minutėms iki antrojo ketvirčio pabaigos po N.Mirotičiaus taškų ispanai įgijo didžiausią persvarą – 12 taškų ir rezultatas tapo 19:31. „Žalgirio“ taškų badą baudos metimu nutraukė Tomas Dimša, V.Lipkevičius pataikė dvitaškį iš sunkios padėties. Tačiau sumažinti kauniečių deficito bent iki vienženklio skaičiaus nepavyko 22:34. Per paskutines sekundes kauniečiams nepavyko nė kiek priartėti prie varžovų ir kėlinys pasibaigė rezultatu 24:35.

Statistika po dviejų kėlinių:

Rezultatyviausi „Žalgirio“ komandoje: P. Jankūnas ir Š.Jasikevičius po 7 taškus, V.Lipkevičius – 4.

„Žalgiris“ – „Real“

Dvitaškiai: 47 proc. (8 iš 17) – 62 proc. (10 iš 16)

Tritaškiai: 12 proc. (1 iš 8) – 17 proc. (3 iš 17)

Atkovoti kamuoliai: 22 – 14

Rezultatyvūs perdavimai: 2– 6

Trečiasis kėlinys: ispanų nesustabdė net R.Javtoko tritaškis

Po pertraukos kauniečiai į aikštę išbėgo su didesniu užsidegimu – įspūdingą tritaškį pataiko Robertas Javtokas, po šio epizodo pakyla iš savų vietų ne tik atsarginio suolelio žaidėjai, bet ir visi arenos sirgaliai. „Žalgiris“ sumažino deficitą iki 6 taškų – 29:35. Tačiau ispanai, pajutę, kad varžovai jau kvėpuoja į nugarą, įjungė aukštesnę pavarą. Prabėgus 4 kėlinio minutėms „Real“ susikrovė jau 15 taškų pranašumą 44:29. Įpusėjus kėlinį Ispanijos ekipa įsismagino šaudyti iš toli ir po Ioannio Bourousio tritaškio „Real“ įgijo jau 20 taškų persvarą – 54:34. 7-ąją trečiojo ketvirčio minutę po dviejų taiklių R.Javtoko baudos metimų kauniečiai mažu žingsneliu priartėjo prie ispanų 39:56. Tačiau surengti šturmo „Žalgiriui“ vėl nepavyko, dar kelios klaidos ir ispanai buvo priekyje 20-čia taškų. Prieš lemiamą ketvirtį lietuviai atsiliko 44:64.

Ketvirtasis kėlinys: lūžiu net nekvepėjo

Prasidėjus paskutiniam ketvirčiui kauniečius į lemiamą mūšį kilti drąsino sirgaliai, per visą areną skanduodami „žalia balta“. Sužaidus 2 kėlinio minutes Justinas Dentmonas pataikė iš toli, o prie jo dvitaškiu prisidėjo ir P.Jankūnas – „Žalgiriui“ pavyko kiek apmažinti varžovų persvarą 51:66. Prabėgus 5-ioms minutėms Š.Jasikevičius pasiuntė taiklų tolimą metimą į priešininkų krepšį, tačiau „Žalgiris“ vis dar atsiliko 57:71. Likus dviem minutėms iki mačo pabaigos rungtynių nugalėtojas jau kėlė vis mažiau abejonių – švieslentėje degė 61:77, ne kauniečių naudai. Kauno komandai nesiklostė ir paskutinės mačo sekundės, nepavyko suregzti paskutinės atakos ir galiausiai teko pripažinti ispanų pranašumą 63:83.

Madrido „Real“ dar sustiprėjo

Kauno komanda naująjį Eurolygos sezoną pasitinka smarkiai pasikeitusi. Praėjusį sezoną klubas įklimpo į didžiules skolas, todėl negalėjo išlaikyti geriausių ir brangiausių žaidėjų. Iš ekipos pasitraukė tokie svarbūs krepšininkai kaip  Darjušas Lavrinovičius, Oliveris Lafayette'as, Marko Popovičius, Mindaugas Kuzminskas, komandą paliko ir treneris Joanas Plaza. Dar sezono viduryje į Madrido „Real“ perėjo puolėjas Tremmelas Dardenas.

Tačiau pasakyti, kad „Žalgiris“ smarkiai susilpnėjo, kol kas negalima. Legendinio klubo garbę stojo ginti vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų 37 metų Š.Jasikevičius, į Kauną iš Madrido „ReaL“ grįžo ir Lietuvos rinktinės narys Martynas Pocius, kuris karališkajame klube dažniau sėdėjo ant suolo nei žaidė, todėl bus kupinas noro įrodyti, kad Madride buvo nepelytai nevertinamas. Kauniečių klubą sustiprino naujas įžaidėjas amerikietis Justinas Dentmonas. Tačiau svarbiausia, kad po traumos atsigavo komandos kapitonas ir lyderis sunkusis puolėjas Paulius Jankūnas. Per ikisezonines rungtynes jam gerai talkino taip pat traumą išsigydęs sunkusis puolėjas Tadas Klimavičius. Klube liko ir pagrindinis vidurio puolėjas Robertas Javtokas. Jam talkins 217 cm ūgio jaunasis Mindaugas Kupšas, kuris, jei jį laiku pasieks įžaidėjų perduoti kamuoliai, gali būti didelė jėga. Tiesa, kauniečiai turi ir nuostolių. Dėl rankos traumos negali žaisti sunkusis puolėjas Kšyštofas Lavrinovičius.

Madrido klube per vasarą rokiruočių įvyko mažiau – į Kauną grįžo M.Pocius, į Pirėjo „Olympiacos" išvyko mažai žaidęs vidurio puolėjas Mirza Begičius. Svarbiausi „Real“ pirkiniai šį sezoną – graikas vidurio puolėjas Ioannis Bourousis ir 217 cm ūgio milžinas iš Tuniso Salahas Mejri.

Kauno ekipos nariai prieš svarbią Eurolygos akistatą kalbėjo atsargiai. „Žalgirio“ treneris I.Zouros pabrėžė, kad ispanai išsaugojo komandos branduolį, todėl jiems žaisti bus lengviau. Strategas pažymėjo, kad jo komanda po truputį juda savojo žaidimo link, tačiau pasakyti, kad jau susižaidė, – negalima. Nepaisant to, kauniečių vedlys pažadėjo, kad jo ekipa kovos iki paskutinės minutės.

Dar prieš sezoną „Real“ marškinėlius vilkėjęs M.Pocius teigė, kad šio vakaro kauniečių varžovai silpnų pusių neturi, tačiau rinktinės žaidėjas tikino, kad  „Žalgiris“ stengsis padovanoti savo sirgaliams pergalę.

Ar pavyks antrajai Lietuvos komandai pateikti staigmeną pirmajame Eurolygos ture?

Numatoma preliminari spaudos konferencijos transliacijos pradžia – nuo 21:50 val. tiesiogiai iš krepšinio šventovės Lietuvoje – „Žalgirio“ arenos.  

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius