Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 12

Ispanija siekia, kad Nikola Mirotičius ir Serge'as Ibaka galėtų žaisti rinktinėje kartu

Ispanijos krepšinio federacija siekia panaikinti natūralizuoto žaidėjo statusą dvidešimtmečiui Madrido „Real“ klubui priklausančiam Nikola Mirotičiui, kuris yra gimęs Juodkalnijoje.
Nikola Mirotičius (su kamuoliu)
Nikola Mirotičius (su kamuoliu) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

209 cm ūgio N.Mirotičius Ispanijoje rungtyniauja nuo 15-os metų, o pilietybę gavo 2010-aisiais, kuomet su Ispanijos U-20 jaunimo rinktine Europos čempionate laimėjo bronzą, o po metų – auksą. Abiejuose turnyruose N.Mirotičius buvo pripažintas naudingiausiu krepšininku, o 2010–2011 m. Eurolygoje pripažintas metų „kylančia žvaigžde“.

Faktas, kad „centras“ Ispanijoje žaidžia nuo 15-os metų ir būtent toje šalyje, anot Ispanijos krepšinio federacijos, susiformavo kaip krepšininkas, yra pagrindinis argumentas, siekiant panaikinti natūralizuoto žaidėjo statusą.

Pastaruosiuose dviejuose tarptautiniuose turnyruose – 2011-ųjų Europos krepšinio čempionate ir Londono olimpiadoje – Ispanijos rinktinės gretose žaidė kitas natūralizuotas aukštaūgis. „Oklahoma City Thunder“ klubui priklausantis iš Kongo kilęs 23-ejų metų 208 cm ūgio Serge'as Ibaka.

Šis krepšininkas į Ispanija dėl Konge vykusio pilietinio karo taip pat atvyko dar paauglystėje, tačiau jokioje šalies jaunimo rinktinėje nežaidė, o pilietybę gavo 2011-aisiais – prieš pat Lietuvoje vykusį Europos čempionatą.

Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas Jose Luisas Saezas mano, kad N.Mirotičius neturi nieko bendro su natūralizuoto žaidėjo statusu ir kaip pavyzdį pateikia Makedonijos rinktinėje žaidusį Bo McCalebbą. Amerikietis, anot ispanų, yra tikras natūralizacijos pavyzdys, niekada nežaidęs Makedonijoje, nemokantis šalies kalbos ir neturintis nieko bendro su šia Balkanų šalimi.

Vis dėlto FIBA prezidentas Yvanas Mainini teigė, kad tokie Ispanijos krepšinio federacijos norai prasilenkia su šios organizacijos taisyklėmis.

„Tai nėra mano asmeninė nuomonė, tokios yra FIBA taisyklės – N.Mirotičius ir S.Ibaka kartu rinktinėje žaisti negali. Jeigu atversime tam duris, viskas gali atsiremti į pinigus. Galėsi nuvažiuoti į Kongą, Senegalą, Kiniją ar kitus ir tiesiog nusipirkti jauną žaidėją. Manau, kad Ispanija turi pakankamai savų talentų, tačiau negaliu vienareikšmiškai teigti, kad taisyklės ateityje nesikeis“, – ispanų laikraščiui „AS“ kalbėjo Y.Mainini.

S.Ibaka be ispanų ir katalonų kalbos taip pat moka anglų, prancūzų (valstybinė Kongo kalba) ir lingala (žaidėjo gimtosios genties kalba) kalbas. N.Mirotičius taip pat laisvai kalba ispaniškai.

S.Ibaka į NBA lygą persikėlė 2009 m., nors naujokų biržoje buvo pakviestas metais anksčiau – 24-uoju šaukimu jį pasirinko „Seattle SuperSonics“ klubas.

N.Mirotičių 2011-ųjų naujokų biržoje 24-uoju numeriu pašaukė „Chicago Bulls“, kuriai teisės į aukštaūgį priklauso ir dabar. Vis dėlto 2010–2011 m. sezono pabaigoje „Real“ ekipa su žaidėj pratęsė sutartį dar penkeriems metams.

Praėjusios savaitės Kauno „Žalgirio“ ir Madrido „Real“ mače Eurolygoje N.Mirotičius tapo naudingiausiu savaitės turnyro žaidėju. Į Kauno klubo krepšį aukštaūgis įmetė 31 tašką, atkovojo 11 kamuolių ir surinko 37 naudingumo balus.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius