-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 08

Kaip NBA lygoje debiutavo geriausi vidurio puolėjai?

Jonas Valančiūnas debiutinėse NBA karjeros rungtynėse 2012 metų spalio 31 dieną su „Indiana Pacers“ klubu surinko dvigubą dublį ir puikiai sužaidė pirmąsias rungtynes stipriausioje pasaulio lygoje.
Jonas Valančiūnas pradėjo karjerą NBA: „Raptors“ – „Pacers“.
Jonas Valančiūnas pradėjo karjerą NBA: „Raptors“ – „Pacers“. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sporto grupė „Facebook“ tinkle. Junkis ir tu, spausk LIKE.

Lietuvis rungtynes pradėjo starto penkete ir per 23 min. spėjo įmesti 12 taškų, atkovoti 10 kamuolių ir blokuoti varžovo metimą.

15min.lt pažvelgė į 14 NBA lygos vidurio puolėjų debiutus stipriausiojo pasaulio krepšinio lygoje. Tarp jų įrašyti ir lietuviai Žydrūnas Ilgauskas ir Arvydas Sabonis bei tokios NBA legendos kaip Davidas Robinsonas ar Timas Duncanas.

Su trenksmu

1989 m. lapkričio 4-ąją ant NBA parketo pirmą kartą žengė „San Antonio Spurs“ legenda Davidas Robinsonas. Aukštaūgis iškart parodė, kad lygoje nepražus: starto penkete rungtynes pradėjęs D.Robinsonas per 34 min. sumetė 23 taškus ir atkovojo 17 kamuoliu, o  „Spurs“ įveikė „Los Angeles Lakers“ klubą. 1989–1990 m. sezone D.Robinsonas tapo metų naujoku.

1991 metais lygoje debiutavo Dikembe Mutombo ir pirmame mače per 37 minutes sumetė 18 taškų (6/20 dvit.) ir atkovojo 16 kamuolių, o jo atstovaujamas „Nuggets“ įveikė „Golden State Wariors“ klubą, kuriame tuomet žaidė Šarūnas Marčiulionis.

Ne ką prasčiau NBA debiutavo ir Žydrūnas Ilgauskas, jis 1997 m. spalio 30-ąją į „Houston Rockets“ krepšį per 35 min. įmetė 16 taškų, o po krepšiais sugriebė 16 kamuolių, tačiau „Cavaliers“ patyrė nesėkmę. Ž.Ilgauską netrukus ėmė stabdyti traumos – per kitus du sezonus lietuvis žaidė tik 29 rungtynėse.

AFP/Scanpix nuotr./Ž.Ilgauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
 

Shaquillas O`Neilas 1992 m. lapkričio antrąją „Orlando Magic“ gretose taip pat debiutavo startiniame penkete ir padėjo įveikti „Miami Heat“. „Dyzelis“ pirmosiose rungtynėse NBA pelnė 12 taškų ir atkovojo 18 kamuolių, tačiau suklydo 8 kartus. Sezono pabaigoje jis laimėjo metų naujoko apdovanojimą.

Dvigubus dublius debiutinėse rungtynėse surinko ir Dwightas Howardas (38 min., 12 tšk., 10 atk. kam.) bei Timas Duncanas (35 min., 15 tšk., 10 atk. kam.). D.Howardas tapo pirmuoju naujoku, pirmame sezone pradėjusiu visas 82 rungtynes starto penkete, tačiau geriausio naujoko prizą laimėjo Emeka Okaforas. T.Duncanas šį asmeninį prizą savo kolekcijoje turi.

Kuklus debiutas – didi karjera

Ne vienas vėliau aukščiausios klasės vidurio puolėju tapęs krepšininkas NBA lygoje debiutavo kukliu pasirodymu.

Pavyzdžiui dabar „Celtics“ klube rungtyniaujantis Kevinas Garnettas „Minnesota Timberwolves“ ekipoje 1995-aisiais per 16 min. pelnė 8 taškus ir atkovojo vieną kamuolį. Aukštaūgis įsibėgėjo lėčiau ir pirmais metais didelių stebuklų nerodė – naujokų rinkimuose jis pateko tik į antrą geriausiųjų penketuką.

„Utah Jazz“ legenda Karlas Malone'as 1985 m. spalį debiutavo nuo atsarginių žaidėjų suolelio, rungtyniavo 24 min. ir pelnė 6 taškus bei sugriebė tiek pat atšokusių kamuolių. K.Malone`as pirmame sezone taip pat kalnų nenuvertė, tačiau pateko į geriausių naujokų penketuką. Tačiau jau kitame sezone aukštaūgis vidutiniškai rinko dvigubą dublį (21,7 tšk., 10,4 atk. kam.) ir darė tai 9 sezonus iš eilės.

NBA šlovės muziejaus narys ir olimpinis čempionas Patrickas Ewingas debiutavo taip pat 1985-ųjų spalį ir per 44 min. pelnė 18 taškų ir atkovojo 6 kamuolius. Tą sezoną jis tapo NBA metų naujoku, o jau kitąmet buvo išrinktas ir į visų žvaigždžių rungtynes.

Itin kukliai NBA debiutavo kinas Yao Mingas – 2002 metais jis į „Pacers“ krepšį per 11 minučių metė tik kartą, tačiau netaikliai ir atkovojo vos 2 kamuolius. Vėliau milžinas įsibėgėjo ir sezoną baigė su 13,5 tšk. ir 8,2 atk. kam. vidurkiu.

Europiečiai

Pirmasis „Lakers“ serbas Vlade Divacas lygoje pirmą mačą sužaidė 1989 m. lapkričio trečią dieną ir pasirodė kukliai. Nuo atsarginių žaidėjų suolelio mačą pradėjęs „centras“ per 16 minučių įmetė 2 taškus ir atkovojo 8 kamuolius. Debiutiniame sezone serbas išrinktas į geriausių naujokų penketuką.

Scanpix nuotr./Broliai Gasoliai
„Scanpix“ nuotr./Broliai Gasoliai

Ispanas Pau Gasolis 2001-ųjų lapkričio pirmą „Memhis Grizzlies“ ekipai per 17 min. įmetė 4 taškus ir sugriebė tiek pat atšokusių kamuolių. Tačiau sezoną ispanas baigė turėdamas 17,6 tšk. ir 8,9 atk. kam. vidurkį ir buvo išrinktas geriausiu lygos naujoku.

Jo brolis Marcas NBA debiutavo 2008-aisiais ir jau pirmose rungtynėse pelnė 12 taškų ir atkovojo 12 kamuolių, tačiau jo atstovaujamas „Grizzlies“ nusileido „Rockets“.

Kiek geriau už šiuos puikius krepšininkus debiutiniame mače pasirodė Lietuvos legenda Arvydas Sabonis, jis 1995 m. lapkričio penktąją į „Grizzlies“ krepšį per 25 min. įmetė 10 taškų ir atkovojo 7 kamuolius.

Reikia nepamiršti, kad dabartinis Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas į NBA lygą atėjo būdamas nebe jaunuolis – prasidėjus sezonui jam sukako 31-eri.

Geriausiu naujoku jis netapo, bet į penketuką pateko. Reguliariajame sezone A.Sabonio statistika itin išskirtinė nebuvo (14,5 tšk., 8,1 atk. kam.), tačiau debiutinėse atkrintamosiose lietuvis pražydo visu gražumu (23,6 tšk., 10,2 atk. kam. per 5 mačus).

 

VIDEO: Tim Duncan's NBA Debut

VIDEO: Shaquille O'Neal's (12pts/18rebs/3blks/8to's) NBA Debut (1992)

VIDEO: Kevin Garnett's (8pts) NBA Debut (1995)

VIDEO: Debut de Pau Gasol en la NBA con Memphis Grizzlies

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius