-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 03 /17:34

Lietuva atima pilietybę iš krepšininko Žydrūno Ilgausko

Tiksliai nustačius, kad Kaune gimęs, augęs, Kauno „Atleto“ komandoje žaidęs ir po to į JAV išvykęs bei NBA klubo „Cleveland Cavaliers“ ekipos marškinėlius 14 sezonų vilkėjęs Žydrūnas Ilgauskas 2013 metais priėmė JAV pilietybę, Lietuva sportininkui pradėjo mūsų šalies pilietybės naikinimo procedūrą, teigia LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.
Žydrūnas Ilgauskas
Žydrūnas Ilgauskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius patikino, kad iš Lietuvos ambasados JAV gautas raštas, kuriame patvirtinama, kad Ž.Ilgauskas gavo JAV pasą.

Kad 39 metų kaunietis šių metų kovo 8 dieną priėmė JAV pilietybę, pranešė pats „Cleveland Cavaliers“ savininkas Danny Gilbertas, prasitaręs Ž.Ilgausko pagerbimo ceremonijoje Klivlando „Quicken Loans“ arenoje.

„Vienas dalykas, kurį visi norėsite išgirsti. Buvau šokiruotas. Žinojome, kad Ž.Ilgauskas buvo Klivlando gyventojas nuo 1996-ųjų. Pats ką tik sužinojau puikią naujieną. Gerbiamieji, Žydrūnas Ilgauskas prieš kelias savaites tapo JAV piliečiu“, – po D.Gilberto žodžių „Quicken Loans“ arenoje nuaidėjo griausmingi plojimai.

Anot krepšininko motinos, belieka prašyti prezidentės malonės.

Ž.Ilgausko motina Antanina Ilgauskienė LNK žinių laidai „Labas vakaras, Lietuva“ komentavo susijaudinusi ir aiškino, kad jos sūnus suklydo: „Padaryta klaida. Jei jis prašytų pilietybės „pagal žmoną“, – ji juk amerikietė, tai jis gautų tą dvigubą pilietybę, bet kai jis pats padavė prašymą – jam lietuviška pilietybė nepriklauso.“

Anot krepšininko motinos, belieka prašyti prezidentės malonės.

„Apmaudu, nes vaikas augo Lietuvoje. O dabar atims tą pilietybę. Nu, bet čia ne nuo manęs priklauso. Čia yra tokie įstatymai. Reikės prezidentės prašyti. Bet jis turėtų tai daryti, o ne tėvai. Reikia žinoti, koks tas kelias. Jei nors kiek šviečiasi ta pilietybė, tai dar apsimoka pradėti, jei ne – tai kam?“ – sakė Ž.Ilgausko mama.

39 metų krepšinio garsenybė šiuo metu dirba „Cavaliers“ klubo skautu. Per visą karjerą Ž.Ilgauskas nė karto neatstovavo Lietuvos rinktinei Europos bei pasaulio čempionatuose ir olimpiadose. Mūsų šalies rinktinės marškinėlius jis vilkėjo tik keliuose 1995 m. Europos čempionato atrankos mačuose.

Dvigubą pilietybę turi NHL "New Jersey Devils" ekipoje rungtyniaujantis ledo ritulininkas Dainius Zubrus. JAV pilietybė jam buvo suteikta tuomet, kai Lietuvos įstatymai nebuvo tokie griežti dvigubos pilietybės klausimu.

Ž.Ilgauskas su žmona Jennifer susituokė 2004 metais. Pora prieš kelis metus įsivaikino du berniukus iš Lietuvos. Kai jiems sueis 16 metų, jie privalės apsispręsti – tapti JAV piliečiais ar priimti Lietuvos pilietybę.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Pagal dabartinį Pilietybės įstatymą, dviguba pilietybė leidžiama tiems, kurie iš Lietuvos pasitraukė iki Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, taip pat tiems, kurie pilietybę įgijo automatiškai – gimdami arba per santuoką.

VIDEO: Žydrūno Ilgausko pagerbimas
VIDEO: Gražiausi momentai žaidžiant Žydrūnui Ilgauskui

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius