Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2011 05 17

Nekenčiamiausi NBA krepšininkai

Nacionalinė krepšinio asociacija (NBA) yra pati stipriausia bei populiariausia krepšinio lyga pasaulyje. Žiniasklaida informuoja beveik viską iš lygos virtuvės, TV transliuoja visas NBA rungtynes, tad kiekvienas krepšinio gerbėjas turi galimybę stebėti stipriausias pasaulio komandas, jos krepšininkus bei kiekvienas susidaro subjektyvią nuomonę apie kiekvieną žaidėją.
NBA
NBA / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Portalas Eurobasket.lt šiame straipsnyje apžvelgs labiausiai krepšinio aistruolių nemėgstamus krepšininkus, kurie yra išgarsėję savo išsišokimais, muštynėmis, skambiomis frazėmis bei kitais aspektais, kurie nepuošia sporto.

10. Vince'as Carteris

Atrodo, kad Vince‘as Carteris turėjo viską, kad būtų mylimas krepšinio gerbėjų. Krepšininkas atlikdavo  daug įspūdingų dėjimų, įmesdavo akrobatinių metimų, tačiau būti mėgstamu aistruolių, neužtenka vien gražiai sužaisti. Netgi priešingai, VC po to, kai paliko Toronto „Raptors“ klubą, tapo vienu nekenčiamiausių sportininkų Kanadoje.

Gynėjas „Raptors“ komandoje galėjo džiaugtis laisve puolime, gerais gerbėjais, didžiulį dėmesį savo superžvaigždei iš klubo pusės bei visapusišką aprūpinimą. Kai 1998 metais „Raptors“ naujokų biržoje 5 šaukimu pašaukė V.Carterį, jau pirmame sezone jis rodė gerus rezultatus bei atvirai reikšdavo didžiulį lojalumą Toronto ekipai.

Tačiau su šia komanda per 6 metus VC toliausiai buvo patekęs iki Rytų konferencijos antrojo etapo. Tuometinės NBA žvaigždės tai netenkino, jis norėjo žaisti tokiame klube, kuris būtų laikomas vienu iš favoritų laimėti NBA čempionatą – „Raptors“ komanda tokia nebuvo. Gynėjas pradėjo reikalauti iš klubo vadovybės mainų, įsigudrino nebežaisti pagal savo galimybes, taip savotiškai protestuodamas. Tai įrodo statistika – lapkričio mėnesį, NBA sezono pradžioje, per keletą mačų vidutiniškai pelnydavo po 15 taškų, skirtingai nuo jo vidurkio 22,5 taško. Kanadiečiams trūko kantrybė ir šie iškeitė gynėją į Niudžersio „Nets“ klubą.

Vince'as Carteris lig šiol yra nušvilpiamas „Air Canada Center“ arenoje bei nė karto nelaimėjo NBA čempiono žiedų, o tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl jis paliko Kanados klubą. 

VIDEO: Top 10 Reasons Why Raptors Fans Hate Vince Carter

9. LeBronas Jamesas

Šio krepšininko situacija labai panaši į prieš tai paminėto V.Carterio. L.Jamesas taip pat išsiskirdavo savo sprogstamąja jėga, labai stiprus individualiai bei nevengdavo atlikti įspūdingų epizodų ant krepšinio parketo, turėjo tūkstančius fanų, kurie buvo pamišę dėl jo.

Tačiau Karaliaus Jameso situacija pasikeitė liepos 8 dienos vakarą, kada tiesioginėje TV laidoje paskelbė, kad palieka Klivlendo „Cavaliers“ klubą. Komandą, kuri LeBronui padėjo iškilti į krepšinio padangę, skyrė jam visapusišką dėmesį bei laisvę krepšinio aikštelėje. Tą vakarą jis paskelbė, kad keliasi į saulėtąjį Majamį ir jungiasi prie kitų NBA žvaigždžių – Dwyane‘o Wade‘o ir Chriso Bosho. L.Jamesas per kelias valandas tapo vienu iš nekenčiamiausių NBA žaidėjų, jo „Cavaliers“ apranga viešai buvo deginama, reguliariajame sezone krepšininkas sulaukdavo nušvilpimų ne tik CAVS arenoje, bet prie šios „akcijos“ prisidėdavo ir kitų komandų aistruoliai, buvo prikurta įvairiausių pravardžių, kurios įžeisdavo nei tik LBJ, bet ir jo komandos draugus D.Wade'ą bei C.Boshą.

Nepaisant to, krepšinio pasaulis lig šiol žavisi L.Jameso žaidimu, o jo atstovaujama ekipa pateko į Rytų konferencijos finalą.

8. Latrellas Sprewellas

Vienas iš tokių krepšininkų, kuris savo karjerą susigadino dėl nevaldomo ego bei siekimo uždirbti kuo daugiau „žalių“. L.Sprewellas visą karjerą NBA lygoje buvo laikomas geru krepšininku, tačiau charakteris neleido būti vadinamu NBA superžvaigžde.

Gynėjo karjerai artėjant link pabaigos, Minesotos „Timberwolves“ jam pateikė 3 metų 21 mln. JAV dolerių vertės pasiūlymą, tačiau jis atmetė jį ir taip šokiravo NBA pasaulį. L.Sprewellas manė, kad yra vertas daugiau, kritikavo NBA atlyginimų sistemą bei pridėjo, kad tokių pinigų jam neužtenka, kadangi reikia išmaitinti ir šeimą.

Krepšininkas taip pat nevengdavo ginčų ir su treneriais. Kuomet L.Sprewellas dar atstovavo „Warriors“ klubui ir P.J.Carlesimo žaidėjams dalino pastabas, L.Sprewellas jam atsikirto, jog šiuo metu jis yra ne nuotaikoje, kad priimtų kritiką ir liepė treneriui atšokti nuo jo, puolęs P.J.Carlesimo draskyti veidą. Nesuvaldomas krepšininkas buvo diskvalifikuotas.

2007 metais buvęs krepšininkas paskelbė fizinio asmens bankrotą.

VIDEO: Latrell Sprewell - The American Dream

7. Billas Laimbeeras

Billas Laimbeeras yra vienas iš tų, kurie pradėjo „Pistons“ „blogų berniukų“ erą. Ant parketo krepšininkas išsiskirdavo ne žaidimo grožiu, o jo griovimu.

Aukštaūgis „Pistons“ komandoje buvo tikra gynybos siena, tačiau labiausiai pasižymėdavo tvirtu charakteriu, propaguodavo kietą žaidimą, nevengdavo įsivelti į konfliktus su kitais krepšininkais, bet pagrindinė jo yda buvo vaidyba, kas gana nebūdinga aukštaūgiams bei kirto per jo reputaciją tarp gerbėjų.

VIDEO: Bill laimbeer

6. Ronas Artestas

Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) Ronas Artestas žinomas kaip puikus gynybos specialistas, provokatorius bei žmogus, sunkiai valdantis savo emocijas.

Puolėjas labiausiai „pasižymėjo“ 2004 metų lapkričio 14 dieną, kuomet išprovokavo masines muštynes bei spėjo pasimušti tiek su „Pistons“ komandos krepšininkais, tiek su jos sirgaliais. Tą sezoną, kuris buvo vos tik prasidėjęs, R.Artestas liko suspenduotas visoms likusioms varžyboms.

Praėjus keleriems metams po šio incidento, R.Artestui pakeliavus po keletą klubų, laimėjus NBA čempionatą, atrodo, kad emocijos taip jau nebesiveržia pro kraštus. Lakers žaidėjas 2010–2011 m. sezone gavo pilietiškumo apdovanojimą… Tačiau atkrintamosiose varžybose vis tiek užvožė J.J.Bare‘ui.

5. Rasheedas Wallace'as

Taip pat „Pistons“ „blogųjų berniukų“ atstovas.

Priešingai nei B.Laimbeeras, šis buvo talentingesnis puolime, tačiau nuo pat karjeros pradžios NBA lygoje netramdydavo savo liežuvio bei yra pririnkęs daugiausiai techninių pražangų – jų išviso turi 304. Puolėjas retai kada pripažįsta asmenines pražangas ir vietoj to pasiunčia teisėjams skirtą keiksmų tiradą.

Nuo R.Wallace’o nepakenčiamo charakterio yra nukentėjęs ir lietuvis, buvęs Portlendo Trail Blazerscentras” Arvydas Sabonis, kuomet Sabui teko antausis nuo R.Wallace’o rankšluosčio už tai, jog Lietuvos krepšininkas gindamasis netyčia kliudė nevaldomo puolėjo skruostą.

Jau pačiame pirmame sezone, kuomet NBA lyga pradėjo vesti techninių pražangų statistiką (1999 m.), R.Wallace'as turėjo 38 tokio tipo pražangas. Arčiausiai jo rikiavosi Vlade'as Divacas su 18 techninių pražangų.

R.Wallace‘as taip pat išgarsėjo posakiu „ball don‘t lie“ (kamuolys nemeluoja – red. past.). Šį posakį jis sakydavo kuomet jo varžovas, prieš kurį prasižengė, neįmesdavo baudos metimų – Rasheedas šaukdavo šią frazę norėdamas pasakyti, kad prieš tai jokios pražangos nebuvo.

VIDEO: Rasheed Wallace, Ball don't lie Bogut

4. Paulas Pierce'as

Vienas geriausių lengvojo krašto puolėjų paskutiniame dešimtmetyje, krepšininkas, kuris turėtų įeiti į Bostono „Celtics“ komandos istoriją.

Tačiau jis ne toks geras, kad laikytų save geriausiu NBA krepšininku. „Nemanau, kad Kobe geriausias krepšininkas, – nesikuklino P.Pierce‘as, – Turiu nuomonę ir turiu teisę ją turėti. Jaučiau, kad visus tuos metus žaidžiau prieš geriausius, bet šiuo momentu jaučiu, kad esu geriausias krepšininkas lygoje.”

Taip pat sirgaliai puikiai įsimena momentą iš to pačio NBA finalo, kuomet P.Pierce‘as susitrenkė kelį, tačiau nepaisant didelių skausmų jis grįžo į aikštę ir per tą patį kėlinį įmetė 15 taškų. Tikras heroizmas. Bet ar tai ne blefas?

VIDEO: Paulo Pierce'o sugrįžimas po traumos

3. Kevinas Garnettas

Dar vienas „Keltas“. Vienas geriausių visų laikų NBA sunkiojo krašto puolėjų, krepšininkas, žaidžiantis visa širdimi.

J.Noahas: „Kevinas Garnettas iš manęs Kalėdinės dovanos negaus“, Ch.Villanueva: Norėčiau su juo išeiti į ringą, aš jį padaryčiau – tai tik dalis iš daugybės panašių atsiliepimų apie šį puolėją. K.Garnettui tinka posakis „tikslas pateisina priemones“, kuomet dėl komandos pergalės jis į pagalbą pasitelkia „trash talking'ą“ ir nešvarų žaidimą. Tai tapo vienas svarbiausių jo žaidimo komponentų, kuomet aikštėje nebėra toks stiprus, kokiu buvo geriausiais savo laikais.

VIDEO: Inside the Mind of Kevin Garnett

2. Bruce'as Bowenas

B.Bowenas – vienas geriausių visų laikų NBA gynybos specialistų. Jis tris kartus yra tapęs NBA čempionu, penkis kartus patekęs į NBA gynybos penketuką. Tačiau yra ir tamsioji šio krepšininko pusė.

Puolėjas yra vienas nešvariausių krepšininkų NBA istorijoje. Ne kartą krepšinio sirgaliai yra pastebėję, kad Bruce‘as pakiša savo koją po metančiojo krepšininko pėda bei dažniausiai metantysis nusileidęs ant jo kojos pasitempia čiurną. Vieni iš tokių nukentėjusių yra Steve’as Francisas, Jamalas Crawfordas, Amare’as Stoudemire‘as, jo padą yra pajutę ir Chrisas Paulas bei Ray’us Allenas. Tokiais sportininkais, kurie pasitaiko ne tik krepšinyje, bet ir kitose sporto šakose, šlykštisi visas sporto pasaulis.

VIDEO: Bruce Bowen - a maniac, psycho

1. Kobe Bryantas

Kobe – viena didžiausių šio dešimtmečio NBA žvaigždžių, penkis kartus tapęs NBA čempionu, vieną kartą naudingiausiu reguliariojo sezono žaidėju, karjeros pike retai baigdavo varžybas nepelnęs 30 taškų. Nepaisant to, gynėjas turi daugiau antigerbėjų, negu Los Andželo bei Kinijos sirgalių.

K.Bryantas krepšinio sirgalių yra kritikuojamas dėl egoizmo – savanaudiško žaidimo, dėl metimų iš gana sudėtingų situacijų, kuomet vietoj to galėdavo perduoti kamuolį komandos draugams. Susidarydavo toks įspūdis, kad jam svarbiau asmeninė statistika nei komandos sėkmė.

Dar viena jo yda yra arogancija, retai kada iš NBA žvaigždės galima išgirsti žodžius „Taip, aš esu kaltas dėl pralaimėjimo“, vietoj to jis kritikuoja komandos draugus, taip gadindamas vidinį mikroklimatą. Netrūksta kalbų, kad jau sezoną baigę „Lakers“ krepšininkai liko už NBA Vakarų konferencijos finalo borto tik todėl, jog Kobe vaidijosi su ispanu Pau Gasoliu.

Nepaisant to, „Lakers“ paskutinius keletą metų rikiuodavosi tarp NBA geriausiųjų. Ne be reikalo sakoma, kad kuo esi geresnis, tuo labiau nemėgstamas.

Tiesa, sirgaliai mėgsta pasijuokti ir iš K.Bryanto praeities bei jam priminti kelerių metų senumo prievartavimo istoriją.

VIDEO: Kobe Bryant's Top 10 Plays of the 2010-2011 Season

Kiti krepšininkai, kurie verti būti šiame sąraše: G.Arenas, Ch.Barkley, Sh.O'Nealas, R.Milleris, S.Marbury, C.Boozeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius