Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 01

Prieniečio Virginijaus Šeškaus fenomenas: be algos, su mizerišku biudžetu, bet duoda į kaulus Vilniui ir Kaunui

Kukli Prienų komandėlė sudrebino Lietuvos krepšinio pasaulį. Nė 10-ies tūkstančių gyventojų neturinčio miestelio ekipa prie gėdos stulpo prikalė Kauno „Žalgirį“ bei Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir iškovojo LKF taurę. „TonyBet“ klubo biudžetas – 1,3 mln. litų. Ir „Žalgirio“, ir „Lietuvos ryto“ piniginė storesnė maždaug dešimt kartų.
Rungtynių akimirka
V.Šeškaus šou. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„TonyBet“ šį sezoną „Žalgirį“ patiesė ir LKL pirmenybių mače – žalgiriečius sutriuškino 18 taškų skirtumu. Per pastaruosius trejus metus Prienų ekipa ne kartą įkando abiem Lietuvos krepšinio lyderiams. Ji tris sezonus iš eilės pateko tarp keturių geriausių Lietuvos klubų, dukart LKL čempionate užėmė trečiąją vietą, nors savo gretose neturėjo labai aukšto lygio krepšininkų.  

Tomo Markelevičiaus nuotr./Prienų „Tonybet“
Tomo Markelevičiaus nuotr./V.Šeškaus rečitalis

Kur slypi nuostabaus Prienų klubo žaidimo paslaptis?

Manau, kad vienas pagrindinių įspūdingų pergalių „kaltininkų“ yra treneris Virginijus Šeškus. Pažįstu jį ir klubo direktorių Aurimą Bartušką bemaž 20 metų, ne vieną alaus bokalą ir dzūkiškos taurelę esam išlenkę. V.Šeškus – fenomenalus treneris, įrodinėjantis, kad krepšinyje svarbiau ne taktika, žaidimo planas, o sugebėjimas iš žaidėjų išspausti maksimumą, mokėjimas juos nuteikti kovai.

V.Šeškus – fenomenalus treneris, įrodinėjantis, kad krepšinyje svarbiau ne taktika, žaidimo planas, o sugebėjimas iš žaidėjų išspausti maksimumą, mokėjimas juos nuteikti kovai.

Labai emocingas, kiek stačiokiškas, bet jautrus ir nuoširdus treneris per rungtynes šaukia, rėkia ant savo auklėtinių pasitelkdamas ir riebių rusiškų keiksmažodžių.

Tačiau pagiria juos po rungtynių, kai kurių atsiprašo, jei jaučiasi neteisus. Kad dingtų įtampa, suskelia vieną kitą anekdotą. Kažkuo panašus į Rimą Kurtinaitį.   

V.Šeškus neapkrauna savo auklėtinių galvų derinių gausa, įvairiomis gynybos schemomis, leidžia jiems daug improvizuoti.

Per treniruotes nenuvaro žaidėjų nuo kojų. „Tai išeina į naudą. Mes jaučiamės laisvai, nepavargstame nei fiziškai, nei psichologiškai nuo krepšinio“, – samprotauja vienas „TonyBet“ variklių, veteranas Gintaras Kadžiulis. Kovo mėnesį šis klubas įvairiuose frontuose sužaidė net 13 rungtynių, tačiau prieniškiai Panevėžyje atrodė švieži ir žaidė lyg su sparnais.

LKF taurės finalo ketverte „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ neperkando itin paprastos Prienų kaimiečių taktikos. „TonyBet“ krepšininkai puldami išsidėstydavo labai plačiai, keturi, o kartais ir penki žaidėjai atsistodavo prie tritaškio linijos. Ir kauniečiai, ir vilniečiai taip ir nesugaudė Prienų ekipos snaiperių. Panašiu stiliumi Makedonijos rinktinė 2011 metų Europos čempionato ketvirtfinalyje įveikė Lietuvos komandą.

Iš koto verčiantis faktas – „TonyBet“ treneris šį sezoną dirba be atlyginimo. V. Šeškus ne tik treniruoja komandą, bet kartu su direktoriumi A.Bartuška intensyviai ieško rėmėjų. Jie abu per šį sezoną jau surinko beveik 300 tūkst. litų.  

Kai reikia mokėti algas, vis pritrūksta kelių tūkstančių litų. Negaliu imti atlyginimo, nes tada pristigs žaidėjams.

„Kai reikia mokėti algas, vis pritrūksta kelių tūkstančių litų. Negaliu imti atlyginimo, nes tada pristigs žaidėjams. Žmona jau pradeda pykti, kad neparnešu pinigų“, – šypsosi už sriubos lėkštę plušantis treneris. Jam pragyvenimui duoda kai kurie smulkūs klubo rėmėjai. Tokiu būdu per mėnesį treneris V.Šeškus į rankas gauna 800-900 litų.

Girininku dirbantis A.Bartuška atlyginimo negauna jau 20 metų, nuo 1994-ųjų, kai buvo įkurtas klubas. „Aš esu patenkintas ir taip. Man didelis džiaugsmas, kai randu rėmėjų ir galiu padėti komandai“, – sako vienas ekipos vadovų.

Prieš 13 metų A.Bartuška į savo butą priėmė gyventi tuometį vidurio puolėją Vitalijų Borovikovą. Tam, kad klubas nepatirtų papildomų išlaidų nuomodamas žaidėjui būstą. Komandai šimtus tūkstančių litų yra paaukojęs dar vienas Prienų krepšinio fanatikas verslininkas Naglis Jaruševičius.

Prienų klubo biudžetas niekada nebuvo didelis. Jis, palyginti su praėjusias metais, sumažėjo 400 tūkst. litų. Šį sezoną už „TonyBet“ turtingesnės ir Klaipėdos „Neptūno“, Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos.

15min.lt žiniomis, Prienų ekipoje daugiausia uždirba Mindaugas Lukauskis – apie 4 tūkstančius eurų. Vienas svarbesnių žaidėjų Martynas Linkevičius gauna tik apie tūkstantį eurų per mėnesį. V.Šeškaus sūnui Domantui, dar vienam kitam jaunam žaidėjui lieka tik trupiniai.

Pastaraisiais metais klube neretai atlyginimai vėluoja 1-2 mėnesius, tačiau su žaidėjais anksčiau ar vėliau atsiskaitoma. Dar nė vienas nebuvo apgautas.

Beveik po kiekvieno sezono geriausius Prienų komandos krepšininkus išgraibsto turtingesni klubai, tačiau ekipos žaidimas tik gerėja.

Beveik po kiekvieno sezono geriausius Prienų komandos krepšininkus išgraibsto turtingesni klubai, tačiau ekipos žaidimas tik gerėja.

Pavyzdžiui, pernai išėjo Gediminas Orelikas, Artūras Milaknis, Arnas Labuckas, šio sezono pradžioje – Dainius Šalenga. Atrodė, kad „TonyBet“ bus pasmerktas trintis tarp LKL vidutiniokų. Tačiau atėjo Laimonas Kisielius, Mindaugas Lukauskis, Martynas Linkevičius, ir komanda žaidžia dar geriau.

Kita svarbi Prienų klubo sėkmės priežastis, ko gero, ta, kad komanda verčiasi be legionierių. Per visą ekipos istoriją iš užsieniečių yra žaidęs tik dabartinis „Žalgirio“ narys estas Siimas-Sanderis Vene. Komandos vadovai, treneriai mano, kad dauguma legionierių savanaudžiai, griaunantys komandinį žaidimą ir mikroklimatą. O mikroklimatas čia puikus.

Su krepšininkais dažnai bendrauja klubo vadovai. Už aikštės ribų žaidėjų draugu tampa ir V.Šeškus. Visi krepšininkai gyvena tame pačiame viešbutyje, kartu valgo, drauge leidžia laisvalaikį.

Kapitonas G.Kadžiulis įsitikinęs, kad tai vienas svarbiausių Prienų ekipos sėkmės receptų. Kai komandą gaubia gera aura, tada krepšininkai aikštėje gali versti kalnus. Tą ir daro alkani kaimiečiai iš Prienų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Prienų „Tonybet“ triumfas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Prienų „Tonybet“ triumfas

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius