Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vampyru pasijutęs A.Trinchieri – apie legendinį Rudy ir A.Butkevičiaus apmąstymų metą

Kauno „Žalgiris“ rytoj žais paskutines šio Eurolygos sezono rungtynes, kai į Nemuno salą atvyks titulą ginanti ir šį sezoną pirmenybėse pirmaujanti Madrido „Real“.
Andrea Trinchieri
Andrea Trinchieri / Scanpix/IMAGO/Eibner nuotr.

Monako Kunigaikštystėje praėjusią savaitę kritę Lietuvos čempionai prarado šansą pasiekti Eurolygos įkrintamąsias, tad ketvirtadienio akistata sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje bus paskutinė Kauno komandai šį sezoną.

„Noriu tik geriausio savo žaidėjams, sirgaliams ir visai „Žalgirio“ organizacijai, – dvikovos išvakarėse sakė Andrea Trinchieri. – Žaisime prieš geriausią komandą Europoje, čempionę, tad ryt norėčiau pamatyti puikią atmosferą. Noriu atiduoti duoklę sirgaliams, už meilę, kurią iš jų jautėme viso sezono metu. Man patiktų, jei mano auklėtiniai ryt jaustų tai, ką jautė viso sezono metu – neįtikėtiną ir bekompromisį sirgalių palaikymą. Toks yra mano žvilgsnis į rytojaus mačą.“

Chuso Mateo auklėtiniai lemiamą reguliaraus sezono turą pasitinka savo sąskaitoje turėdami 26 pergales ir 7 pralaimėjimus, o tai – geriausias rezultatas naujo naujo formato Eurolygoje.

Vis dėlto per pastarąsias aštuonerias rungtynes Madrido „Real“ krito net keturis kartus, o problemos karališkąjį klubą užklupo ir vietiniame fronte, kuriame per pastarąsias dešimt dienų krito ir prieš Manresos, ir prieš Barselonos krepšininkus.

Dar nė viena komanda Eurolygos istorijoje nėra laimėjusi titulo, jei reguliariajame sezone finišuoja pirmoje vietoje. Ar „Real“ nutrauks šį prakeiksmą?

„Aš žinau skaičius ir statistiką, bet aklai tuo nepasitikiu. Aš visada tikiu. Mano nuomone, kad komanda, kuri laimi Eurolygą, turi kentėti sezono metu. Negaliu to paaiškinti, bet jei komanda sklandžiai eina per reguliarųjį sezoną, tuomet finalo ketvertas jai nesusiklosto. Kiekviename sezone komandoms tenka pereiti per traumas, pralaimėjimų atkarpas, blogus momentus, dideles ir mažas krizes. „Real“ patyrė keletą pralaimėjimų, o tai yra tobulas dalykas šiam klubui žengiant į atkrintamųjų etapą. Jie ateis su kitokiu mąstymu, kitokiais lūkesčiais, kitokiu situacijos supratimu. Toks yra mano asmeninis jausmas, – sakė A.Trinchieri. – Žinau šią statistiką, bet čempionai visada grįžta iš užnugario, remiasi emocijomis. Tu turi turėti gerą sudėtį, surinkti talentą į vieną kumštį, turėti svarbiausius žaidėjus svarbiausiose rungtynėse, bet yra ir nematomų, bet jaučiamų dalykų – emocijos, mentalitetas, įvairūs bangavimai, ką tu darai po pergalių ir pralaimėjimų.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri

– Kokių lūkesčių turite dėl kito Lauryno Biručio sezono Kaune, su kuriuo „Žalgiris“ vakar pratęsė sutartį?

– Šiandien jūs man keliate iššūkius. Mes rytoj žaisime prieš „Real“, o jūs norite kalbėti apie kitą sezoną. Šiek tiek pasuksiu jūsų klausimą.

Pirmiausia, tai aš esu labai laimingas dėl Biro. Aš viską pradedu nuo filosofijos, o klubo filosofija yra suteikti šansą lietuviams žaidėjams žaisti aukščiausiame lygyje. Tai yra labai svarbu. Jis nusipelnė šio šanso. Biras turėjo traumų, turėjo pakilimų ir nuopuolių, bet jis yra labai protingas ir puikius įgūdžius turintis žaidėjas. Tikiu, kad geriausi dalykai Biro dar laukia ateityje. Jis nusipelnė šio kontrakto, nes įrodė, kad jam šis klubas yra svarbus. Biras stengiasi būti geriausias, koks tik gali būti, tad logiškiausia buvo tęsti planą, kurį turime susidėlioję. Turime toliau dirbti su juo, plėsti ir gerinti jo žaidimą, maksimizuoti dalykus, kuriuos jis geriausiai atlieka.

Jūs klausiate apie lūkesčius, o aš esu didelis toki požiūrio priešas, ypač kai kalbame peršokimą iš vieno sezono į kitą. Dažniausiai būsi nusivylęs, jei turėsi didelių lūkesčių. Visi galvoja, kad kitą sezoną žais geriau. Net jei turėtume visus dvylika žaidėjų, sezono starte nebūtume tokie, kokie buvo praėjusio sezono pabaigoje. Individualūs lūkesčiai keičiasi, motyvacija keičiasi. Viskas gali pasikeisti, tad nenoriu kalbėti apie lūkesčius. Aš noriu kalbėti apie žaidėją, kurį turime dabar. Mes labai džiaugiamės, kad Biras lieka Kaune. Kasdien su pagaliu stumsiu jį į priekį, kad jis žaistų geriausią įmanomą krepšinį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis

– Kada į rikiuotę grįš Arnas Butkevičius?

– Jis ilgai nežais, manau, kad daugiau nei mėnesį. Neturiu jokių naujienų, kadangi šiuo metu mes ir neturėtume jų turėti. Dabar Arno koja yra įtvare, kadangi čiurna yra sužeista.

Arnas yra labai svarbus žaidėjas. Jis yra svarbesnis, nei galvoja, kad yra. Kiekvienoje blogoje situacijoje stengiuosi atrasti kažką gero. Noriu, kad per šį laiką, kai jis negalės žaisti, Arnas pergalvotų savo vaidmenį komandoje. Jis turi suprasti, ką gali duoti sau ir komandai, kad būtų dar geresnis žaidėjas. Manau, kad aš neatskleidžiau viso Arno potencialo.

Jis nėra labai šnekus. Arnas yra rimtas vyrukas, puikus komandos draugas ir puiki asmenybė rūbinėje. Aš stumiu jį iš komforto zonos, prašau dalykų, kurių jis nedarė praeityje, o dėl to Arnas prarado stabilumą.

Geriausia šios traumos pusė, dėl kurios jis nežais 4–5 savaites, kad galės apgalvoti sezoną nuo sausio pirmosios dienos. Buvo gerų rungtynių, buvo blogų... Tikiu, kad sugrįžęs Arnas žais dar geriau.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius

– Tai bus paskutinės Rudy Fernandezo karjeros rungtynės Kaune. Ką labiausiai prisiminsite apie šį žaidėją?

– Tikras žaidėjas. Nugalėtojas. Jis yra įmetęs milijoną svarbių metimų ir turėjo nuostabią karjerą. Jaučiu neapsakomą pagarbą Rudy, kuris rado būdų varžytis nepaisant didelio amžiaus. Nenoriu kalbėti apie jo žaidimą, kadangi žaidimas kalba pats už save. Neturiu ko pridėti.

Rudy kovinė dvasia, psichologinis stiprumas, reiklumas sau... Jis visada galvojo, kad geresnių žaidėjų už jį nėra. Jis galėjo žaisti minutę ir laimėti tau rungtynes, galėjo žaisti 35 minutes ir irgi laimėti rungtynes. Aš jį labai gerbiu. Tai – vienas ikoniškiausių žaidėjų Eurolygos istorijoje, kuris triskart tapo šio turnyro čempionu. Rudy rado būdų, kaip būti sėkmingam įvairiose komandose ir skirtinguose vaidmenyse.

Galvoju, kad būsime arti teisybės, jei pasakysime, kad R.Fernandezas buvo viena „Real“ sėkmės priežasčių. Jis visada buvo šalia. Didžiausia pagarba.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Fernandezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Fernandezas

– Keletas komandų vis dar kaunasi dėl paskutinės įkrintamųjų vietos. Kaip manote, kas užims šią poziciją?

– Jeigu reikėtų būti logiškam ir racionaliam, tuomet rinkčiausi „Anadolu Efes“. Jeigu reikėtų sakyti iš širdies, tuomet eičiau su „Partizan“. Abiejų dalykų viename sakinyje turėti negaliu.

– Atvykote į Kauną viduryje tamsios žiemos, tad kiek pavyksta pasimėgauti pastarosiomis karštomis dienomis?

– Jaučiuosi vampyru, kadangi išėjęs į lauką bijau, jog galiu nudegti.

VIDEO: A.Trinchieri: apie čempionišką „Real“, L.Birutį, A.Butkevičiių ir R.Fernandezą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas