-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 21 /18:41

Ar FIBA grasinimai Italijai verčia nerimauti ir dėl Lietuvos krepšinio rinktinės?

FIBA ir toliau atvirai kariauja su Eurolyga ir šią organizaciją pasirinkusiais stipriausiais Europos krepšinio klubais. Paryžiuje būsimos Čempionų lygos modelį pristatę FIBA vadovai prakalbo apie klubams teksiančias premijas, tačiau visiems labiausiai rūpi FIBA priemonės, kuriomis organizacija bando palenkti klubus į savo pusę.
Mindaugas Kavaliauskas ir Renaldas Seibutis
Mindaugas Kuzminskas ir Renaldas Seibutis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Komandos per nacionalines federacijas spaudžiamos rinktis FIBA, o priešingu atveju grasinama jas pašalinti iš nacionalinių čempionatų. Šiuo metu FIBA spaudžia tik ULEB Europos taurės turnyrą pasirinkusias komandas, o Eurolygos klubus kol kas palieka ramybėje.

„Tuttosport“ teigimu, FIBA pagrasino Italijos krepšinio federacijai, jog šalies klubams pasirinkus ULEB Europos taurę, Italijos rinktinei nebus leista dalyvauti olimpinės atrankos turnyre.

Portalo lrytas.lt teigimu, Lietuvos klubams pasirinkus likti ULEB globoje, FIBA grasina neleisti Lietuvos rinktinei dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Vis dėlto toks scenarijus yra labai sunkiai įmanomas.

Lietuvos krepšinio federacija, kurios generalinis sekretorius Mindaugas Špokas yra FIBA valdybos narys ir dalyvavo pirmadienio susitikime Paryžiuje, teigė nenorintis komentuoti neoficialios informacijos apie galimas FIBA sankcijas, tarp jų ir nacionalinių rinktinių pašalinimą iš oficialių FIBA varžybų.

„Nenorėčiau komentuoti neoficialių žinių ar kalbų. FIBA posėdyje apie konkrečias  sankcijas, kokios bus priimtos esamu laiku, sprendimo nebuvo. Buvo kalba tik apie tai, kas būtų, jei būtų… Todėl, spėlioti, kas bus ar gali būti, kol kas nėra prasmės”, – sakė LKF generalinis sekretorius.  

Visos trys stipriausios LKL komandos, „Žalgiris“, „Lietuvos rytas“ ir „Neptūnas“ iki šiol reiškė palaikymą Eurolygai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mindaugas Špokas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mindaugas Špokas

Lygos palaiko klubus, federacijos – FIBA

Pranešama, kad FIBA sulaukė palaikymo iš tokių šalių Italijos, Prancūzijos, Vokietijos krepšinio federacijų, tačiau šių valstybių lygų vadovai FIBA nepalaiko.

Kone atviras karas tarp lygos ir federacijos prasidėjo Italijoje, kai šalies krepšinio federacija paskelbė, kad kitą sezoną Emilijos Redžo „Grissin Bon“, Sasario „Dinamo“ ir Trento „Aquila Basket“ nebus leidžiama žaisti Italijos čempionate, jei klubai pasirinks dalyvauti ULEB rengiamoje Europos taurėje. Italijos lyga palaiko pačių klubų teisę rinktis laisva valia.

Milano „Emporio Armani“ klubui sankcijos netaikomos, nes FIBA kol kas nekariauja su Eurolygos A licencija turinčiais klubais. Eurolyga jau oficialiai pareiškė palaikymą FIBA terorizuojamoms komandoms.

Milano klubas, kaip ir Kauno „Žalgiris“ bei dar kelios galingiausios Europos komandos, neseniai su Eurolyga pasirašė 10-ies metų sutartį. Nuo kito sezono Eurolyga tampa dar uždaresnė – su vos 16 komandų, iš kurių 11 turės teisę dalyvauti turnyre artimiausią dešimtmetį.

Italijos krepšinio federaciją itin piktina trijų klubų ir lygos užsispyrimas, nes FIBA grasina nepalaikyti Italijos kandidatūros 2024 metais Romoje rengti olimpines žaidynes.

Pauliaus Cuberos nuotr./FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas
Pauliaus Cuberos nuotr./FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas

FIBA argumentas – sportinis principas

FIBA itin aiškiai deklaruoja sportinį principą – į Čempionų lygą bus patenkama tik sportiniu keliu. Tai ypač koreliuoja su naujuoju Eurolygos modeliu, pagal kurį 11 Europos komandų su organizacija pasirašė dešimties metų sutartis, užtikrinančias dalyvavimą Eurolygoje.

Tai klubams yra itin finansiškai naudinga, mat Eurolyga pažadėjo per sezoną 16-ai turnyre dalyvausiančių komandų išdalyti net 36 mln. eurų. 

Tuo tarpu FIBA žada, kad kiekviena Čempionų lygoje dalyvausianti komanda iškart gaus 100 tūkst. eurų išmoką, kuri triumfo turnyre atveju išaugs iki 500 tūkst. eurų.

Iš viso komandoms žadama išdalinti 4,4 mln. eurų. 100 tūkst. už dalyvavimą, papildomi 20 tūkst. – už patekimą į 16-uką, 40 tūkst. – už patekimą į aštuntuką. Užėmus ketvirtąją vietą klubas gautų dar 60, trečiąją – 80, antrąją 100, o tapus turnyro čempionu – 340 tūkst. eurų.

Taip pat skaitykite: FIBA Čempionų lyga: Lietuvai turėtų atitekti dvi vietos

„Unicaja“ jau persigalvojo

Ispanijos dienraščiai praneša, kad iš pradžių dėl naujojo Eurolygos modelio itin daug nepasitenkinimą reiškusi Malagos „Unicaja“ ekipa jau persigalvojo.

Ilgą laiką derybose su FIBA dalyvavusi Andalūzijos komanda į pastarąjį FIBA Čempionų lygos pristatymą savo atstovų jau nebesiuntė.

Unicaja.diariosur.es praneša, kad Malagos klubas vis dar nėra apsisprendęs, stoti į FIBA pusę ar likti su ULEB.

Šio portalo žurnalistų teigimu, viskas krypsta link to, kad „Unicaja“ liks su ULEB, kuriai palaikymą išreiškė ir kitos į Eurolygą nepakviestos komandos – „Valencia“ ir „Gran Canaria“.

Įdomu ir tai, kad FIBA susirinkime Paryžiuje ispanų klubus atstovavo ne šalies federacijos, o ACB lygos siųstas žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius