Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 24

Didysis Kauno „Žalgirio“ talento klausimas

Amerikoje gimęs, bet Vokietijoje augęs Isaiah Hartensteinas tik po „Žalgirio“ ir „Brose“ dvikovos Bamberge turės galimybę susitikti su savo tėveliais, kurie 18-mečio sūnaus žaidimą Lietuvoje stebi internetu iš Vokietijos. Jie klaus 210 cm ūgio krepšininko, kaip sekasi savarankiškai gyventi Kaune ir siekti NBA svajonės žaidžiant „Žalgiryje“. I.Hartensteinas, ko gero, gerai jiems atsilieps apie Lietuvą, bet į didžiausią klausimą atsakymo dar neturės.
Isaiah Hartensteinas
Isaiah Hartensteinas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Brose“ – „Žalgiris“ | 21:00 | Bambergas

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad I.Hartensteinas smarkiai prašovė 2015-ųjų vasarą suraitydamas parašą ant ilgalaikės sutarties su Kauno „Žalgiriu“.

2015–2016 metų sezono antroje pusėje jis turėjo debiutuoti „Žalgirio“ dublerių gretose ir apšilti kojas prieš debiutą pagrindinėje komandoje. Tačiau nugaros trauma sugriovė planus, tad I.Hartensteinas buvo įmestas į patį kovų sūkurį be praktikos nuo 2016–2017 m. sezono.

Eurolygoje I.Hartensteinas tesužaidė 3 rungtynes ir pelnė vienintelius du taškus tuo galingu dėjimu į Belgrado „Crvena Zvezda“ krepšį, kuris, deja, nenuplovė to skaudaus pralaimėjimo dėmės.

Daugiau pasireikšti I.Hartensteinas gauna LKL čempionate, kur vid. per 14,6 minutės renka 6,4 taško ir sugriebia 4,3 atšokusio kamuolio.

Bet nors statistika ir nėra stebuklinga, I.Hartensteinas neiškrito iš NBA skautų radaro. Nors vienu metu „Draft Express“ reitingavo 18-metį tik trečiajame dešimtuke, aukštaūgis sugrįžo šalia „loterijos“ – jam prognozuojamas 15 šaukimas.

Kaip mažai rungtyniaujantis talentas sugebėjo vėl išjudinti NBA skautus?

VIDEO: I.Hartensteinas: „Prieš atvykdamas į Kauną žinojau, kad teks daug ko išmokti“

Ne visada mažas minučių skaičius yra blogybė siekiant vietos NBA. Tai tik užmina sunkesnę mįslę NBA skautams. Mažas minučių skaičius šiems reiškia sunkesnį darbą išanalizuojant silpnąsias projekto puses.

Be to, daug ką davė sėkmingas pasirodymas Europos aštuoniolikmečių čempionate žiemą. I.Hartensteinas jame rinko 14,7 taško, 9,5 atkovoto kamuolio, 3,5 rezultatyvaus perdavimo, 1,7 perimto kamuolio ir 20,8 naudingumo balo.

Jis buvo antras naudingiausias viso čempionato žaidėjas ir pateko į simbolinį geriausiųjų penketą.

P.Motiejūnas: „Praėjo keli mėnesiai ir jis suprato, kur pateko. Isaiah mato darbo su mumis naudą ir mato, kaip eina į priekį.“

Tai buvo labai naudinga išvyka I.Hartensteinui. NBA skautai vėl galėjo pamatyti visą vokiečio potencialą, o pats žaidėjas nusiramino pamatęs, kad nenustojo tobulėti „Žalgiryje“ ir beveik neturi lygių tarp bendraamžių.

„Gerai vertiname jo progresą, – sakė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – Jis komandai duoda vis daugiau. Dėl jo atsidavimo komandai ir treniruotėms neturime jokių priekaištų. Ypač padeda geras komandos klimatas. Ir matosi, kad Isaiah nori tobulėti ir įrodyti esąs vertas savo tikslo. O tas tikslas NBA. Viskas su juo tvarkoj.“

Šarūnas Jasikevičius turi tikslą laimėti kuo daugiau Eurolygos rungtynių, todėl I.Hartensteinui sunku „įsipaišyti“ į rimčiausius „Žalgirio“ planus. Isaiah neparankus ir įtemptas sezono tvarkaraštis, kadangi treniruotėms laiko lieka nedaug.

Tačiau techninius įgūdžius I.Hartensteinas galės kruopščiai nugludinti išvažiavęs į NBA su individualiais treneriais. Bet joks treneris neišmokys jo žaidimo skaitymo taip, kaip Šaras.

Tą suprato ir pats I.Hartensteinas, kuris galbūt iš pradžių nebuvo patenkintas dėl mažo minučių skaičiaus.

„Praėjo keli mėnesiai ir jis suprato, kur pateko. Pamatė ir lygio skirtumą. Jis kantriai laukia savo šanso ir gavęs jį išnaudoja. Jo nereikia glostyti. Isaiah mato darbo su mumis naudą ir mato, kaip eina į priekį“, – pabrėžė P.Motiejūnas.

VIDEO: Isaiah Hartensteino žaidimo epizodai

Nei jis, nei I.Hartensteinas dar negali atsakyti, ar Šaro pamokų jis klausys ir 2017–2018 metų sezoną. Ko gero, I.Hartensteinas jau šiemet dalyvaus NBA naujokų biržoje.

„Jis bandys eiti į naujokų biržą. Sunku prognozuoti, kaip jį pašauks. Labai svarbi stovykla laukia Portlande“, – 24sek pasakojo P.Motiejūnas.

I.Hartensteinas balandžio 7-ąją dalyvaus „Nike Hoop Summit“ stovykloje, kurioje dalyvaus talentingiausi pasaulio krepšininkai. Vyks tradicinė akistata tarp amerikiečių ir geriausių žaidėjų iš likusio pasaulio. Nuo 2010-ųjų kiekvienas pirmasis NBA naujokų biržos šaukimas dalyvavo šioje stovykloje.

„Žalgiris“ neturės teisės spręsti, ar išleisti I.Hartensteiną į Portlandą. Beje, rungtynių išvakarėse žalgiriečiai žais paskutiniąsias Eurolygos reguliariojo sezono rungtynes Vitorijoje.

Tačiau leidimas I.Hartensteinui išvykti į Portlandą jau buvo duotas dar pasirašius sutartį. Bet viskas suprantama. Ši stovykla labai svarbi talentams prieš naujokų biržą ir gali arba pakelti, arba numušti akcijas.

FIBA.com/Isaiah Hartensteinas
FIBA.com/Isaiah Hartensteinas

„Jei Isaiah pasirodys ten panašiai kaip Europos aštuoniolikmečių čempionate, naujokų biržoje turės gerus šansus“, – tikino P.Motiejūnas.

Jeigu I.Hartensteinas šiemet dalyvaus NBA naujokų biržoje, dar nežinia, ar turės palikti „Žalgirį“. Pavyzdžiui, NBA komandos gali palikti vokietį tobulėti Europoje dar metams. „Žalgiryje“ kitą sezoną I.Hartensteinui nusimatytų daugiau žaidimo laiko, nes karjerą greičiausiai baigs Robertas Javtokas, komandą gali palikti Augusto Lima.

Tikimybė, kad I.Hartensteinas liks „Žalgiryje“ didesnė tuo atveju, jei Isaiah bus pakviestas pirmojo rato pabaigoje. Aukštesnio šaukimo komandos linkusios iškart atsivežti talentą į komandą.

Jeigu taip nutiktų, NBA klubas „Žalgiriui“ turėtų sumokėti standartinę 650 tūkst. JAV dolerių išpirką.

Taigi, I.Hartensteinas po truputį jau gali planuotis birželio 22-osios vizitą į Niujorką, kur vyks naujokų biržos ceremonija. O ar dar sykį pasimatys su tėvais po Eurolygos rungtynių Bamberge ir kitą sezoną, didžiulis klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius