-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estų šventės sūkuryje – nepriekaištinga lietuvių kalba: „Smagu laimėti prieš Lietuvą“

Lietuvos rinktinės krepšininkai po pralaimėjimo arba nuleidę galvas pėdino į persirengimo kambarį, arba atidavė duoklę žiniasklaidai ir sirgaliams liūdnai analizuodami nesėkmės priežastis, bet estų šventės siautulyje buvo ir vienas laimingas lietuviškas balsas. „Smagu laimėti“, – santūria, bet nepriekaištinga lietuvių kalba sakė Siimas-Sanderis Vene.

33-ejų puolėjas yra vyriausias jaunos Estijos rinktinės narys.

Jis yra ir vienintelis, mokantis lietuvių kalbą, kuria laisvai šneka jau ilgiau nei dešimtmetį.

Dar 15-os metų amžiaus į Kauną atvykęs ir krepšinio pagrindų mūsų šalyje mokęsis S.S.Vene iš viso Lietuvoje praleido 10 metų, žaidė trijuose skirtinguose klubuose ir keturis sezonus atstovavo Kauno „Žalgiriui“ Eurolygoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Siim Sander Vene
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Siim Sander Vene

Jis užmezgė krūvą pažinčių ir nors nuo 2016-ųjų atstovauja užsienio klubams, lietuvių kalbos neužmiršo.

Ją estas galėjo prisiminti ir pirmadienio vakarą, kai kartu su tautiečiais stoja į kovą prieš lietuvius 2025 m. Europos krepšinio čempionato atrankoje.

Estai ligšiol buvo pralaimėję visus aštuonis oficialius susitikimus prieš Lietuvą, bet ši serija nutrūko, kai Jukkos Toijalos treniruojami Šiaurės Baltijos atstovai 65:59 nugalėjo Lietuvą.

Tai užkūrė tikrą vakarėlį Talino „Unibet“ arenoje.

Jau ir rungtynių metu stipriai pasikūrę estai po finalinio švilpuko šėlo dar gerą pusvalandį, o bent keli tūkstančiai sirgalių nesiskirstė ir rikiavosi į eilę, kad nusifotografuotų su savo herojais, pirmiausia, vidurio puolėju Maiku Kotsaru.

Šventės šurmulio centre buvo ir S.S.Vene, kuris po finalinės sirenos triumfavo iškėlęs rankas, vėliau atsidūrė komandos draugų glėbyje, o galiausiai dalinosi pergalės įspūdžiais ir su aistruoliais.

FIBA nuotr./Siimas-Sanderis Vene
FIBA nuotr./Siimas-Sanderis Vene

„Smagu laimėti. 2-0 po pirmo lango – tikrai gerai“, – stabtelėjęs prie žurnalistų iš Lietuvos sklandžia lietuvių kalba sakė estas, kurio komanda Europos čempionato atrankoje dar nesuklupo.

Jis buvo estų rinktinėje ir prieš ketverius metus, kai ji nukovė Lietuvą Baltijos taurės turnyre Taline, bet tai buvo tik draugiškas turnyras, o šįkart estai pasižymėjo oficialiame mače.

„Pirma pergalė (prieš Lietuvą – aut. past.) tai buvo draugiškas turnyras, o čia jau žaidžiame dėl kažko. Gražu laimėti prieš Lietuvą, bet tai nėra tikslas. Tikslas yra pasiekti Europos čempionatą, o 2-0 yra labai gera pradžia, – pabrėžė S.S.Vene, pats į lietuvį krepšį įmetęs 13 taškų ir atkovojęs 5 kamuolius. – Tai yra smagu, faina, bet ne dėl to žaidžiame. Žaidžiame dėl tikslo. Bet gera žinoti, kad pirmą kartą laimėjome.“

Gražu laimėti prieš Lietuvą, bet tai nėra tikslas. Tikslas yra pasiekti Europos čempionatą.

Jis atstovauja komandai, kurioje jau dominuoja visai kitos kartos žaidėjai. Lietuvą nugalėjusioje Estijos rinktinėje net aštuoni žaidėjai yra gimę 1999 metais ir vėliau, o S.S.Vene yra vienas iš dviejų, kuriam jau sukako 30-imt.

Pats puolėjas jau du kartus žaidė Europos čempionate 2015 ir 2022 metais, bet tokia pergalė verčia estą mąstyti jau ir apie aukštesnes ambicijas.

„2-0, pirmi grupėje, tai duoda pasitikėjimo. Jaunimas tobulėja, eina pirmyn. Gal galim kažką pasiekti“, – svarstė S.S.Vene.

Jis, kaip ir kiti estai, džiaugėsi dėl puikios atmosferos sausakimšoje Talino arenoje, į kurią bilietų neliko dar gerokai iki rungtynių su Lietuva. 15min paklaustas, ar dar kada yra žaidęs panašaus triukšmo rungtynėse Estijoje, jis prisiminė tik vieną atvejį: 2013-aisiais vykusias žemyno pirmenybių atrankos rungtynes prieš Baltarusiją, kuriose estai iškovojo bilietą į 2015 m. turnyrą, o juos palaikė 6 tūkst. sirgalių.

„Porą kartų yra buvę. Vieną kartą 2013 metais, kai žaidėme paskutines rungtynes, jog patektume į Europos čempionatą Rygoje. Tada irgi buvo galingai, gal net truputį galingiau“, – lygino S.S.Vene.

FIBA.com nuotr./Estijos krepšinio sirgaliai
FIBA.com nuotr./Estijos krepšinio sirgaliai

Nei žaidėjai, nei sirgaliai po estų pergalės ilgą laiką nesiskirstė iš arenos, bet švęsti visą naktį šalies herojai nesiruošė.

Paklaustas, kaip paminės pergalę prieš Lietuvą, S.S.Vene juokėsi:

„Šeštą valandą skrydis, nėra čia ko švęsti. Treneris laukia piktas“, – sakė 203 cm ūgio puolėjas, kuris šį sezoną atstovauja Burgoso „CB Miraflores“ komandai, iškritusiai į antrąjį Ispanijos divizioną.

Galiausiai, S.S.Vene išgirdo klausimą apie buvusius komandos draugus Lietuvoje: kuriam iš jų pirmiausiai rašys žinutę po tokios pergalės?

Bet nusijuokęs estas teigė, kad ne rašys, o lauks žinučių.

„Tikiuosi, kad jie man ką nors gero parašys“, – šyptelėjo lietuvius parklupdęs žaidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius