-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 04

Europos čempionato ekspertų prognozė: lietuviams apie medalius svajoti nereikėtų

Prieš startuojant Europos krepšinio čempionatui keturi turnyro žurnalistai, kurie dirbs Rygoje, Zagrebe, Lilyje ir Berlyne pasidalijo savo prognozėmis apie galimus favoritus. Vieni lietuviams apie medalius svajoti neleidžia, kiti vadina juos juodaisiais arkliukais.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dimitris Kontos, Markas Woodsas, Davidas Heinas ir Joe Hewisonas dalijasi savo pastebėjimais.

Žaidėjai, kuriuos verta stebėti

DK: Tai tikriausiai paskutinis Europos čempionatas, kuriame galėsime stebėti Tony Parkerį, Dirką Nowitzkį ir Pau Gasolį. Vien dėl šios priežasties verta džiaugtis artėjančiu čempionatu. 

Daug dėmesio kris ir ant Domanto Sabonio, bus įdomu pažiūrėti, kaip jis į tai atsakys.

Verta įvertinti ir tai, kad šiame čempionate debiutuos tokie žaidėjai kaip Cedi Osmanas, Giannis Antetokounmpo, Rudy Gobertas, Mario Hezonja ir Nikola Mirotičius. Visi jie turi potencialo pasiekti „didžiojo trejeto“ lygį.

MW: Ispanijos rinktinėje debiutuos Nikola Mirotičius, kuriam spaudimo netrūks rinktinėje su rimtomis netektimis. Tas pats galioja ir Sergio Rodriguezui. Ar jis gali aplink save esančius žaidėjus priversti žaisti geriau? Spaudimas bus nemažas. 

„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Mirotičius ir Pau Gasolis
„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Mirotičius ir Pau Gasolis

Tokia pati situacija ir Rusijos rinktinėje, kur šviesą tunelio gale turėtų padėti pamatyti Andrejus Voroncevičius. Rusai visada buvo galinga jėga, tačiau jie rizikuoja netekti vietos elite.

DH: Neįtikėtina, bet Dario Šaričiui vis dar tik 21-eri. Jam tai bus jau trečia vasara su vyrų rinktine. Lyderio vaidmenį jis jau prisiėmė praėjusią vasarą. Šią vasarą jis kroatams bus dar svarbesnis. 

A.Pliadžio nuotr./Dario Šaričius
A.Pliadžio nuotr./Dario Šaričius

Graikijos rinktinėje turėtume nepamiršti Giannis Antetokounmpo, kuris žais rinktinėje antrus metus ir turės jau daugiau pasitikėjimo.

JH: Yra tik pora talentų, kurie labiau intriguoja už Mario Hezonją. Negaliu sulaukti jo debiuto svarbiame turnyre. Jis turi pasitikėjimo ir sugebėjimų sužibėti. 

Lietuvos sirgaliai turi visas teises tikėtis medalio po to, kai jie tapo Europos vicečempionais, o pasaulio čempionate pasiekė pusfinalį. Tačiau medalio jie negaus. 

Daug dėmesio kris ir ant Domanto Sabonio, bus įdomu pažiūrėti, kaip jis į tai atsakys.

Juodieji arkliukai

DK: Kroatija ir Italija retai yra minimos tarp galimų prizininkių ir man tai sunkiai suprantama. Kroatai dabar turi geresnę sudėtį nei 2013 metais, kai jie pasiekė pusfinalį. 

Su Italija yra šiek tiek sudėtingiau, nes jų pasirodymas draugiškose rungtynėse iškėlė daug klausimų. Tačiau, jeigu jų žemas penketas pasiteisins, jie gali eiti labai toli. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kroatijos krepšinio rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kroatijos krepšinio rinktinė

MW: Niekada neverta nuvertinti graikų, kurie į čempionatą atvyksta po šešių pergalių ir su G.Antetokounmpo, kuris atrodo kaip aukšto lygio žaidėjas. Tai gali būti metai, kai graikams viskas susiklostys teisingai. 

Treneris Jonas Kazlauskas versis be kelių svarbių žaidėjų. Tačiau nauji žaidėjai bandys visais būdais parodyti, kad gali pratęsti puikaus krepšinio tradicijas. 

Visada smagu matyti komandas, kurios iš autsaiderių pereina į stiprių vidutiniokų gretas. Latvija ir Belgija gali tapti tokiomis rinktinėmis.

DH: Sunku įsivaizduoti, kad kas nors nurašytų „Eurobasket 2013“ finalininkus, tačiau paskutiniame čempionato reitinge Lietuva nusmuko į aštuntą vietą. Treneris Jonas Kazlauskas versis be kelių svarbių žaidėjų. Tačiau nauji žaidėjai bandys visais būdais parodyti, kad gali pratęsti puikaus krepšinio tradicijas. Veteranai lyderiai jiems padės. 

JH: Nors jiems trūksta kelių svarbių žaidėjų, tikiu, kad tai gali būti galimybė Latvijai parodyti, ką jie gali. Jie bus palankioje grupėje prie savų sirgalių. 

Gruzija taip pat gali pateikti staigmenų, nes šįkart atvyksta su visais rinktinės lyderiais.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas

MVP

DK: Tony Parkeris arba Pau Gasolis. Nemanja Bjelica, Rudy Gobertas, Bojanas Bogdanovičius, Sergio Llullas, Nikola Mirotičius ir Danilo Gallinari bus stiprūs kandidatai patekti į čempionato rinktinę.

MW: Tai priklauso nuo komandos. G.Antetokounmpo pasiekė lygį, kuriame gali būti kandidatu į MVP. Tony Parkeris gali gauti šį apdovanojimą antrą kartą iš eilės. Tas pats galioja ir Pau Gasoliui, jeigu ispanams pavyktų nugalėti. Toliau pasižvalgius verta atkreipti dėmesį į Nemanją Bjelicą, kuris gali pranokti Milošą Teodosičių.

DH: Prancūzų niekas nepalauš ir Tony Parkeris taps MVP savų sirgalių akivaizdoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Tony Parkeris
„Scanpix“/AP nuotr./Tony Parkeris

JH: Jeigu ispanai ką ir pasieks, tai daugiausia Pau Gasolio pastangomis. Nors jam ir 35, jis turėjo puikų sezoną su „Chicago Bulls“ ekipa ir yra motyvuotas atsitiesti po nesėkmingo ispanų pasirodymo praėjusią vasarą. Serbija taip pat turi šansą ir Milošas Teodosičius gali tapti jų simboliu.

Už ką verta statyti pinigus

DK: Verta statyti, kad Prancūzija laimės auksą, o Ispanija sidabrą. Serbai gali patekti į finalą, bet tik tada, jeigu kelyje išvengs favoritų. 

MW: Prancūzai yra akivaizdūs favoritai. Jie turi savas tribūnas. Graikija ir Serbija taip pat gali pasiekti finalą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Eurobasket 2013“ čempionai – Prancūzijos krepšinio rinktinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Eurobasket 2013“ čempionai – Prancūzijos krepšinio rinktinė

DH: B grupėje yra Vokietija, Italija, Serbija, Ispanija ir Turkija. Ir bokso kriaušė Islandija. Keturios geriausios šios grupės komandos pateks į aštuntfinalį, kur žais su prancūzais ir kitais A grupės lyderiais. Nebūtų staigmena, jeigu trys B grupės komandos pasieks ketvirtfinalį ir dvi iš jų žais pusfinalyje. 

JH: Prancūzija ir Ispanija yra lygyje, kuriame juos gali įveikti tik kelios šalys. Nors jie ir neteko kelių žvaigždžių, jie vis tiek favoritai. Serbija turės ką apie tai pasakyti, nes jie visgi yra pasaulio vicečempionai.

Svajokliai

DK: Lietuvos sirgaliai turi visas teises tikėtis medalio po to, kai jie tapo Europos vicečempionais, o pasaulio čempionate pasiekė pusfinalį. Tačiau medalio jie negaus. Pagrindinė to priežastis – Donato Motiejūno netektis, kurią sunku užpildyti. Jis sugrįš kitais metais, o Jonas Kazlauskas apdairiai į rinktinę įlieja jaunimo. Jeigu jiems pavyks iškovoti kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą, ten ir Rio jie bus galinga jėga.

MW: Kiekvienas krepšinio sirgalius norėtų pamatyti Dirką Nowitzkį dar vienose olimpinėse žaidynėse. Jis neturėjo pakankamai pagalbos 2011 metais. Dabar bus dar sunkiau. 

Ispanai irgi atrodo lyg krisdami žemyn. Kitame gale matome septynias komandas, kurios norėtų tuo pasinaudoti. Nyderlandams ir Islandijai vien buvimas čia yra didžiulis žingsnis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Diaw ir Dirkas Nowitzkis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Diaw ir Dirkas Nowitzkis

DH: Italijos sirgaliai skrajoja padebesiais matydami kartu Danilo Gallinari, Andrea Bargnani ir Marco Belinelli. Tačiau kažkam reikia tikėtis to, kas tikrai gali įvykti. Manau, kad italams nepavyks išeiti iš sunkios B grupės.

JH: Rusijos problemos už aikštės ribų nebūtinai paveiks juos ant parketo, tačiau žiūrint į kiekvieną grupę ir talentus žemyne, galima tikėtis nenuspėjamų, bet smagių kelių savaičių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius