Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 30

Europos krepšinio susiskaldymas: apie mistinį projektą Eurolygoje – nė žodžio

Iš „FIBA Europe“ posėdžio Miunchene grįžęs LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas tikino, kad jokio karo tarp FIBA ir Eurolygos nėra ir vyksta dialogas. Tačiau Eurolygos ir FIBA veiksmai neprimena taikios krepšinio padangės. Kol vieni pristatė naują projektą, kiti giriasi rezultatais ir neketina trauktis iš Europos krepšinio viršūnės.
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Eurolygos posėdyje Barselonoje vyko visuotinis komandų susitikimas, kuriame patvirtinti 24 Eurolygos klubai ir 36 Europos taurės komandos.

Tuo tarpu sekmadienį FIBA patvirtino naują 64 komandų turnyrą, kuris turėtų būti antrasis po Eurolygos. Su visomis atrankomis į grupės varžybas, jame dalyvautų net 100 komandų.

Naujasis FIBA projektas esą turi startuoti rudenį, o didesnę reikšmę už jį kol kas turėtų tik Eurolyga.

Tačiau kas dalyvaus kol kas mistiniame turnyre, sunku pasakyti, nes Barselonoje Eurolygos atstovai apie FIBA organizuojamą turnyrą net nediskutavo.

„Niekas apie tai nekalba. <...> Visos komandos nori toliau žaisti Eurolygoje ir niekas negalvoja apie FIBA viešai paskelbtus planus, – basketnews.lt pareiškė  Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – Visi klubai vieningai laikosi, kad Eurolyga yra stiprus turnyras ir negalvoja apie kažkokius pasikeitimus. Net nebuvo svarstytas šitas variantas. FIBA nieko nesitarė su Eurolyga, pati išplatino pranešimą ir tiek. FIBA jau metus laiko skelbia, kad ir 30 milijonų, ir 150 milijonų bus. Jau metai taip kalbama, bet viskas ir baigiasi pranešimais spaudai, o veiksmų nematėme. Čia valdyboje net nekreipiame į tai dėmesio, dirbame savo darbą, o ne galvojame apie kitus turnyrus. Visi klubai vieningi ir laikosi tos pačios pozicijos.“

P.Motiejūnas: „Jau metai taip kalbama, bet viskas ir baigiasi pranešimais spaudai, o veiksmų nematėme. Čia valdyboje net nekreipiame į tai dėmesio, dirbame savo darbą, o ne galvojame apie kitus turnyrus“.

Pagal FIBA planus, nuo 2016-ųjų rudens naujas krepšinio turnyras pakeis Eurolygą. Jame esą turėtų dalyvauti 16 komandų, viena vieta pažadėta Lietuvai.

Tačiau panašu, kad Eurolyga neketina trauktis iš Europos krepšinio viršūnės.

Antradienį Eurolyga išplatino pranešimą, kuriame apibendrino prajėusio sezono rezultatus ir pasižvalgė į ateitį. Apie integraciją į FIBA krepšinio piramidę – nė žodžio.

Eurolyga pasigyrė, kad transliacijų reitingai buvo geriausi istorijoje (turnyrą stebėjo 1,92 mlrd. žmonių), transliacijų valandos – ilgiausios (22,659), užmegzta santykių su daugiausia TV partnerių (75), o visa Eurolyga buvo rodoma rekordiniame skaičiuje šalių ir teritorijų (202).

Paskaičiuota, kad Eurolygos rungtynes arenose stebėjo vidutiniškai 8 tūkst. 129 žiūrovai – antras rezultatas istorijoje po rekordinių pernykščių metų.

Barselonoje taip pat buvo diskutuota apie saugumo arenoje užtikrinimą, vadovai buvo supažindinti su potencialiu klubų pajamų didinimu, nauja bilietų sistema, kalbėta apie diegiamas technologines naujoves.

RIA Novosti nuotr./Eurolygos prezidentas Jordi Bertomeu
RIA Novosti nuotr./Eurolygos prezidentas Jordi Bertomeu

Eurolygos skaičiavimais, dalyvaudami Eurolygoje klubai gauna vis didesnę finansinę naudą ir kitą sezoną turėtų pasiekti didžiulį pajamų paskirstymo augimą. Esą per trejus metus ekonominis augimas Eurolygoje bus didžiausias turnyro istorijoje.

Pagal FIBA viziją, Eurolyga turi išnykti po metų, bet tokių planų turinti organizacija juk greičiausiai neskaičiuotų galimo turnyro finansinio augimo trejus metus į priekį.

Oficialiame FIBA pranešime skelbiama, kad organizacija apie pokyčius informuos Eurolygą. Du Eurolygos atstovai maloniai kviečiami į „FIBA Europe“ valdybą

Europos žiniasklaidoje netrūko pranešimų, kad jei komandos liks Eurolygos pusėje ir nepaisys FIBA planų, tų valstybių krepšinio federacijoms grės diskvalifikacijos iš Europos, pasaulio čempionatų, gresia kitos sankcijos.

Sumaištis Europos krepšinyje tęsiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius