-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06

Silpnąją „Ryto“ sudėties vietą akcentavęs Linas Kleiza: „Drožčiau ir drožčiau“

Vokietijoje viešintis Vilniaus „Rytas“ šį vakarą pasitiks FIBA Čempionų lygos sezono startą, tačiau skaudi nesėkmė praėjusį savaitgalį vietiniame fronte bei po Jarviso Williamso traumos išsižiojusios skylės komplektacijoje sėja abejonę komandos pajėgumu patriukšmauti trečiajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre.

Trečiadienis | FIBA Čempionų lyga | „EWE Baskets“ – „Rytas“ | 21:00 | Oldenburgas

„Komanda su problemomis susidūrė greitai, bet tai yra įprasta“, – 15min laidoje „PIKENROLAS“ sakė Linas Kleiza, Vilniaus „Ryte“ dirbęs nuo 2017-ųjų liepos iki 2020-ųjų vasario.

Sostinės krepšininkai trečiadienio vakarą pradės antrąjį sezoną FIBA Čempionų lygoje, kurioje praėjusį sezoną paskendo dar grupių etape. O prieš naujo sezono startą – pirmieji nerimo signalai.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai praėjusį savaitgalį namuose net 89:111 nusileido Vilniuje šeimininkavusiems Utenos „Juventus“ krepšininkams.

Nors tai pirmasis „Ryto“ pralaimėjimas sezone, bet aikštelėje apnuogintą ir anksčiau laiko rankas nuleidusią komandą stebėję ištikimiausi „B Tribūnos“ sirgaliai minutę laiko vieningai kreipėsi į krepšininkus skanduote: „ar jums ne gėda?“.

Budeliu tapo asmeninį vakarėlį „Jeep“ arenoje užkūręs „Juventus“ buldogas Patrickas Milleris, „Rytui“ atseikėjęs net 31 tašką.

„Buvo aiškus „Ryto“ gynybinis planas rizikuoti ties P.Millerio tolimais metimais. Bet tu turi reaguoti rungtynių metu. Kai „Juventus“ stato užtvaras jau tritaškio linijos viduje, tuomet negali eiti per apačią, turi keistą gynybos planą. Surizikavo, P.Milleris keletą metimų įmetė, galvoju, kad jie pavėlavo ieškodami kito varianto gynyboje. P.Milleris buvo faktorius. Jis pelnė taškus įvairiais būdais, – laidoje „PIKENROLAS“ kalbėjo buvęs „Ryto“ ir Lietuvos rinktinės strategas Dainius Adomaitis. – Gynyboje „Rytas“ neturėjo jokių šansų. Geriausias ketvirtis gynyboje – praleisti 24 taškai. Ir nelaimėjo nė vieno ketvirčio. Nebuvo taip, jog „Juventus“ laimėjo rungtynes, nes vieną ketvirtį įmetė daug taškų. Matėsi beviltiškumas žaidėjų veiduose. Jie daro, bet nepavyksta... Tai suprantama. Treneriui sunku, kai viskas mačo metu eina prieš tave. Tokios buvo rungtynės. Bet nebuvo jokios reakcijos. „Juventus“ ruošėsi Čempionų lygos atrankai ir šiuo metu ji yra geresnės sportinės formos nei „Ryto“ komanda.“

Pirmajame kėlinyje vilniečiai praleido 24 taškus, antrajame – 31, trečiajame – 26, ketvirtajame – dar 30.

„Reakcijos rungtynių metu nebuvo, bet „Rytas“ neturi ir žmonių, – antrino Linas Kleiza. – Tu žinai, ką darys Patrickas Milleris. Jis yra taškų rinkėjas. Jis nėra geras metikas, bet tai taškų rinkėjas, kuris pataikys pirmą, antrą ir trečią metimą, jei tu jam leisi tai daryti. O jei įsibėgėja, tai viskas. Bet „Juventus“ komandoje metė visi – ir Gustys, ir Šulskis, ir Gecas su Giga.. Visi darė, ką norėjo. Jie šeimininkavo Vilniuje. „Rytas“ nebūtų turėjęs pasirinkimo, net jei Jarvis Williamsas nebūtų traumuotas.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Patrick Miller
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Patrick Miller

L.Kleiza akcentavo abejotiną komplektacijos modelį, kai aukštaūgių liniją sudaro trys aukštaūgiai – Ivanas Buva, Jarvisas Williamsas ir Tanneris Leissneris, o ketvirtoje pozicijoje buvo matomas ir Arnas Butkevičius.

Atletiškumu pasižymintis J.Williamsas dar pasiruošimo etape Lenkijoje nusiplėšė Achilą ir iš rikiuotės iškrito bent pusmečiui, taip sujaukdamas visą „Ryto“ žaidimo viziją.

„Jie labai stipriai rizikavo, galvojo išsiversti su trimis aukštaūgiais, o iš likusių pinigų pasirašyti gynėją, bet nutiko Jarviso trauma. Su kuo jie liko dabar? Ar Ivanas Buva žais po 30–35 minutes? Su juo yra viena problema – norės pasiimti savo taškus, bet gynybą turėsi pamiršti. Jis tam tiesiog neturės jėgų. Jis nenorės gintis. Tai jau dabar matome, – dėstė L.Kleiza. – „Rytas“ yra sukomplektuotas kovoti dėl antros LKL vietos, o Europoje bus be galo sunku, nes susidurs su daug atletiškesniais gynėjais. Bus sunku su jais susitvarkyti. Pamatysime, apie ką iš tiesų dabar yra Giedrius Žibėnas. Dabar reikia užtreniruoti komandą ir pakelti į žymiai aukštesnį lygį nei ji yra dabar. Pasirašė dar vieną didelį žmogų, kuris yra toks... O dar yra Pacevičius. Ką darys su juo? „Rytas“ realiai šiuo metu turi 6–7 žaidėjus.“

Buvęs „Ryto“ sporto direktorius pateikė paprasčiausią žaidimo planą, kuriuo veikiausiai naudosis kiekvienas Vilniaus ekipos varžovas.

„Žiūriu į „Rytą“ ir galvoju, kad prieš juos žaisčiau labai paprastai – jei geriausias komandos žaidėjas yra Ivanas Buva, kiščiau jį į kiekvieną pikenrolą ir puolime gaučiau viską, ko noriu. Tegul „Rytas“ prisitaiko, – mintimis dalijosi L.Kleiza. – Jei Ivanas nori žaisti puolime, ką jis ir bandys daryti, nes sieks rinkti taškus, tuomet ateik čia pas mane ir atidirbk gynyboje. Jam teks uždarinėti pikenrolus. Aš jį kiščiau į juos kiekvieną mielą ataką. Drožčiau ir drožčiau.“

O kaip tokį varžovų sumanymą turėtų užgesinti „Rytas“?

„Nežinau, gal tegul „Rytas“ atleidžia savo tarptautinį skautą, kuriuo pasigyrė. Prisirinko trash (atliekų / šiukšlių – aut. past.), – sarkastiškai kirto 36-erių metų buvęs krepšininkas. – Ivanas duos taškų, bet kai jis žais tiek minučių, gynybos iš jo nesitikėk. „Rytas“ neturi su kuo rotuoti. Pasirašė naują centrą (Marko Tejičius), kuris žais 5 ar daugiausiai 10 minučių. Margiris turės demonstruoti formą, kurią rodė „Lietkabelyje“. Bet „Lietkabelis“ nėra „Rytas“. Čia visai kitas žaidimas, kitas spaudimas ir kiti reikalavimai.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ivan Buva
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ivan Buva

D.Adomaitis nukėlė kepurę prieš Utenos krepšininkus, sezono starte rodančius puikią žaidybinę formą, kurią derino ties nesėkmingai pasibaigusia FIBA Čempionų lygos atranka.

„Sakome, kad „Rytas“ atrodė blogai, bet reikia pasakyti, jog „Juventus“ žaidė gerai. Kokia buvo Gusčio reakcija? Dabar jis būtų reikalingas „Rytui“. Atvažiavo, dvigubą dublį surinko, kovoja kamuolius! Gecas meta tritaškius... Bet tuomet atsisuki į „Rytą“, nes žinome, ką Gecas gali. Jis negali išmesti šešių tritaškių, nes įmes keturis. Galvoju, kad reikia sakyti, jog „Juventus“ sužaidė geras rungtynes, o tokio „Ryto“ daugiau matyti nesinorėtų, – teigė 47-erių specialistas. – „Juventus“ žaidė labai protingai ir žiauriai gerai atakavo baudos aikštelę – tiek žaidimu nugara, tiek prasiveržimais, kuriais atakavo ir Milleris, ir kiti. Šulskis penkis kartus nuėjo į kairę ranką ir sumetė metimus iš po krepšio. Negali taip būti. Lincė geriau susigintų.“

Problema yra visa „Ryto“ komplektacija, teigė L.Kleiza, pirštu bedęs į ilgametį komandos vedlį Arną Butkevičių.

„Jiems reikėjo atsikratyti Arnu. Ir ne dėl to, jog jis prastas žaidėjas. Tiesiog per brangus. Garantuoju, jog Arno ir I.Buvos kontraktai sudaro daugiau nei 50 proc. klubo biudžeto. Arnas yra gynybinis žaidėjas, o Ivanas labiau orientuotas į puolimą. Jiems reikia gero Vaido Kariniausko žaidimo. Bus įdomu pamatyti, ar jis gali būti didesnės komandos vedlys, kadangi yra specifinis žaidėjas. Margiris kol kas nespindi. Jam rūpi labiau puolimas. Realiai, tai jie perimetre turi vieną žaidėją, galintį gintis – Arną Butkevičių. Europoje „Rytas“ susitiks su atletiškesniais žaidėjais, kas įprastai lietuviams kelia problemų“, – sakė L.Kleiza.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

FIBA Čempionų lygos H grupėje „Ryto“ laukia kovos su Oldenburgo „EWE Baskets“ (Vokietija), pastarųjų dviejų sezonų čempione San Pablo „Burgos“ (Ispanija) ir Stambulo „Bešiktaš“ (Turkija).

Pirmoji grupės komanda iškart šoks į kitą etapą. Tuo metu visos 2–3 komandos žais įkrintamąsias rungtynes dėl antrojo kelialapio.

„Labai trumas turnyras ir viskas priklausys ne nuo „Ryto“, o kitų komandų. Faktas kad „Burgos“ yra grupės favoritas. Galvoju, kad „Rytas“ pateks tarp pirmų trijų komandų, o „Bešiktaš“ bus paskutiniai. Nors atidarymo mače jie tikrai gerai žaidė prieš „Burgos“. Talento jie turi. Situacija priklausys nuo „Ryto“ varžovų“, – teigė D.Adomaitis.

„Ir kaip „Ryto“ lietuviai sužais Europoje“, – pridėjo L.Kleiza.

„Arnas nėra tik gynybinis žaidėjas. Jis turi būti svarbus žaidėjas ir puolime. Arnas turi išmesti ne du, o dešimt metimų bei sukurti penkias situacijas kitiems. Ne Margo turi būti tas, kuris galvos apie puolimą, o Arnas, kuris sukurs progų ir Margo“, – tęsė D.Adomaitis, kuris A.Butkevičių treniravo ir „Ryte“, ir Lietuvos rinktinėje.

„Tikiuosi, kad Arnas pagaliau, būdamas 30 metų, tai supras“, – sakė L.Kleiza.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Pirmasis „Ryto“ varžovas – Oldenburgo „EWE Baskets“. Vokietijos klubas, kuris sezoną Bundeslygoje pradėjo iškovojęs vieną pergalę per du mačus.

Penkioliktąjį sezoną iš eilės Oldenburge pasitiko 38-erių amerikietis Rickey Pauldingas, buvęs Lino Kleizos (2003–2004 metais Misūrio universitete) ir Dainiaus Adomaičio (2006–2007 metais Gravelino BCM) komandos draugas.

Giedrius Žibėnas šį krepšininką išskyrė tarp trijų svarbiausių „EWE Baskets“ žaidėjų.

Bet visų akys kryps į Maxą Heideggerį, pirmuosiuose dviejuose mačuose Vokietijoje rinkusį po 25 taškus. Praėjusį sezoną 191 cm ūgio gynėjas Izraelio čempionate fiksavo po 17 taškų (41,8 proc.).

„Oldenburge žaidžia perimetro krepšininkai, kadangi Thai Odiase yra gynybinio tipo centras. Jis ima viską, ką sukuria gynėjas. Max Heidegger, praėjusį sezoną žaidęs Izraelyje, yra žiaurus taškų rinkėjas. Pagrindinis Oldeburgo žaidėjas. Aišku, dvejos rungtynės nėra dvylika rungtynių. Bet po 25 taškus rinkti Vokietijos lygoje, kuri yra akcentuota į gynybą... Bus reikalų“, – sakė D.Adomaitis.

Ar tikite, kad su šia sudėtimi „Rytas“ gali būti konkurencingas Čempionų lygoje?

„Ne, – sakė L.Kleiza. – Žinoma, tai tik sezono pradžia ir nelaidojame iš anksto, tačiau matosi aiškios tendencijos, kur galima juos atakuoti. Jie neturi rotacijos ir nėra pasiruošę pradėti Čempionų lygą, kaip turėtų būti. Naujokai turi būti naudingi. Kariniauskas turi demonstruoti krepšinį, kurį demonstravo Utenoje. Margiris negali sau leisti pataikyti 1 metimą iš 7. Jis pradžioje ginėsi prieš Millerį, bet bauda, bauda, ir baigėsi.“

„Manau, kad jiems bus labai sunku, – sakė D.Adomaitis. – Viskas priklausys nuo varžovų, o ne „Ryto“.“

Visa 15min laida „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – apie išdarkytą Šaro palikimą „Žalgiryje“ ir pavojaus signalus Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius