Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 02

20 faktų apie Lietuvą olimpinėse žaidynėse: rekordai, lyderiai bei Šaro ir Sabo dominavimas

Netrukus Brazilijoje prasidėsiančios 2016 metų olimpinės žaidynės Lietuvos krepšinio rinktinei bus septintosios istorijoje. Nuo 1992 metų olimpinių žaidynių krepšinio rungtis nevyko be Lietuvos – nė vienerių olimpinių žaidynių taip pat nepraleido dar trys šalys – JAV, Kinija ir Australija.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / „Scanpix“ nuotr.

Lietuva nebuvo tik statistinė dalyvė – iš 46 sužaistų rungtynių, Lietuvos rinktinė laimėjo 29 (63 proc. žaistų susitikimų). 63 procentai pergalių Lietuvai padėjo laimėti tris bronzinius apdovanojimus, o pagal nuo 1992 metais laimėtų medalių kiekį Lietuva nusileidžia tik penkis (aukso) medalius iškovojusiai JAV.

Prieš prasidedant Lietuvos krepšiniui svarbiausiam metų renginiui, krepšinio analitikas Erildas Budraitis dalijasi įdomiausiais statistiniais faktais ir pastebėjimais, susijusiais su Lietuvos rinktinės atstovų pasirodymais iki šiol vykusiose olimpinėse žaidynėse.

1. Iki šiol olimpinėse žaidynėse Lietuvos rinktinei atstovavo 47 žaidėjai. Šiais metais olimpinėse žaidynėse turėtų debiutuoti dar penki, tad minėtas skaičius greičiausiai išaugs iki 52. Palyginimui, nuo 1992 metų JAV atstovavo 56 žaidėjai, Kinijai – 41, Australijai – 40.

2. Olimpinėse žaidynėse nuo 1992 metų niekas nėra sužaidęs daugiau rungtynių nei Šarūnas Jasikevičius, kurio sąskaitoje – 30 susitikimų. Tarp lietuvių antrąją vietą dalijasi po 24 rungtynes sužaidę Ramūnas Šiškauskas ir Saulius Štombergas. Tarp 2016 metų rinktinės narių daugiausiai patirties olimpinėse žaidynėse turi kapitonas R.Javtokas, sužaidęs 15 rungtynių.

VIDEO: Š.Marčiulionis: apie rinktinę ir jos galimybes Rio

3. Kaip minėjau, Š.Jasikevičius iki šiol (skaičiuojant olimpinių žaidynių statistiką nuo 1992 m., kai Lietuva teoriškai galėjo dalyvauti šiame turnyre) yra daugiausiai rungtynių olimpinėse žaidynėse sužaidęs atletas. Nuo Š.Jasikevičiaus ketveriomis rungtynėmis atsilieka Juanas Carlosas Navarro (26 susitikimai), kuris šią vasarą turėtų tapti naujuoju lyderiu. Tačiau pagal minučių skaičių Š.Jasikevičius (807) nusileidžia šešeriomis rungtynėmis mažiau sužaidusiam buvusiam Australijos rinktinės lyderiui Andrew Gaze’ui (846).

4. Š.Jasikevičius taip pat pirmauja pagal Lietuvai olimpinėse žaidynėse pelnytus taškus (370), kuriuos surinko sudalyvavęs keturiose olimpinėse žaidynėse. Pagal dabartines tendencijas, šis rezultatas neturėtų būti pagerintas dar mažiausiai dešimtmetį. Iš dabartinių rinktinės narių pagal rezultatyvumą pirmauja R.Javtokas (128), antroje vietoje esančio J.Mačiulio sąskaitoje – tik 40 taškų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Šarūnas Marčiulionis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Šarūnas Marčiulionis

5. Lietuvos rezultatyvumo vienerių olimpinių žaidynių rungtynių rekordas priklauso Arvydui Saboniui ir Šarūnui Marčiulioniui, kurie pelnė 32 taškus. Rimas Kurtinaitis yra trečiasis žaidėjas, kuriam olimpinėse žaidynėse pavyko peržengti 30 pelnytų taškų ribą (31). Geriausias rezultatas nuo 1992 metų priklauso brazilui Oscarui Schmidtui (45).

6. Donatas Slanina yra vienintelis tarp 47 žaidėjų, olimpinėse žaidynėse iš viso pelnęs mažiau nei keturis taškus (2).

7. Š.Jasikevičius taip pat yra absoliutus olimpinių žaidynių perdavimų (160) lyderis, kurio rezultatas – aukštesnis nei tarp lietuvių antroje ir trečioje vietoje esančių Šarūno Marčiulionio (96) ir Ramūno Šiškausko (47) kartu sudėjus. Š.Jasikevičius tvirtai pirmauja ir tarp visų nuo 1992 metų olimpinėse žaidynėse dalyvavusių žaidėjų – antroje vietoje esantis Toni Kukočas iš Kroatijos nuo Š.Jasikevičiaus atsiliko 56 rezultatyviais perdavimais (104).

Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2008 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius 2008 m.

8. Dabartinis vyriausiasis Kauno „Žalgirio” treneris taip pat yra daugiausiai pergalių olimpinėse žaidynėse iškovojęs lietuvis. Š.Jasikevičius per savo karjerą laimėjo 18 rungtynių, o iš dabartinių rinktinės narių pagal pergalių skaičių pirmauja Robertas Javtokas su 10. Daugiau pergalių nuo 1992 metų už Š.Jasikevičių yra iškovoję tik LeBronas Jamesas ir Carmelo Anthony (po 21).

9. Teoriškai D.Slanina yra vienintelis Lietuvos rinktinės žaidėjas, olimpinėse žaidynėse nepralaimėjęs nė vienerių rungtynių, kuriose žaidė. Kiti 46 žaidėjai yra patyrę pralaimėjimus rungtynėse, kuriose pasirodė aikštelėje.

10. Marius Prekevičius tarp 47 olimpinėse žaidynėse dalyvavusių žaidėjų yra vienintelis, kuris neatkovojo nė vieno kamuolio (per 23 minutes).

11. Renaldas Seibutis, D.Slanina ir Romanas Brazdauskis yra vieninteliai lietuviai, kurie dalyvavo olimpinėse žaidynėse ir būdami aikštelėje nesuklydo nė karto. D.Slanina aikštelėje praleido mažiausiai – vos penkias minutes, R.Brazdauskis – 67, R.Seibutis iki šiol sužaidė 54 minutes.

12. Š.Jasikevičius yra absoliutus olimpinių žaidynių klaidų lyderis, kurio sąskaitoje yra beveik tiek pat klaidų (105), kiek antroje ir trečioje vietoje esančių Pau Gasolio (56) ir Shane’o Healo (54) kartu sudėjus.

VIDEO: Š.Marčiulionis apie D.Sabonį: „Vaikas rimtesnis negu tėtis“

13. Tik keturiems lietuviams olimpinėse žaidynėse pavyko surinkti dvigubą dublį. Arvydas Sabonis dvigubą dublį surinko 12 rungtynių (iš 16 žaistų), Šarūnas Marčiulionis tai padarė dukart, Eurelijus Žukauskas ir S.Štombergas – po kartą. A.Sabonis pagal šį rodiklį lenkia visus olimpinėse žaidynėse dalyvavusius atletus, o antroje vietoje esantis P.Gasolis atsilieka dvigubai (6 dvigubi dubliai).

14. Tarp 26 lietuvių, kurie olimpinėse žaidynėse atliko 10 ar daugiau baudos metimų, taikliausio titulas priklauso Pauliui Jankūnui, kuris realizavo 93 proc metimų (14/15). Paskutinę vietą užima Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Darius Maskoliūnas, pataikęs 30 proc. baudos metimų (3/10).

15. Taikliausio tritaškių metiko titulas (tarp žaidėjų atlikusių bent 10 tolimų metimų) priklauso Dariui Lukminui, pataikiusiam 54,2 proc. tritaškių (13/24). Vos 0,2 proc. nuo jo atsiliko per savo karjerą vieneriose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs Arvydas Macijauskas, pataikęs 27 tritaškius iš 50 mestų (54 proc. taiklumas.

VIDEO: Š.Marčiulionis apie A.Milaknio sprendimą: „70-80 taškų sukrapštysime be jo“

16. Luisas Scola iš Argentinos – absoliutus olimpinių žaidynių pražangų lyderis (82), antroje vietoje – šešis kartus mažiau prasižengęs Saulius Štombergas (76).

17. Skaičiuojant olimpinių žaidynių statistiką nuo 1992 m., kai Lietuva teoriškai galėjo dalyvauti šiame turnyre, trys lietuviai patenka į vidutiniškai daugiausiai taškų pelniusių žaidėjų Top 50. A.Sabonis su 20,4 taško vidurkiu yra šeštas, Š.Marčiulionis su 18,1 yra 15-as, A.Macijauskas su 15,9 yra 27-as.

Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis 1996 rugpjūtį Atlantos olimpinėse žaidynėse
Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis 1996 rugpjūtį Atlantos olimpinėse žaidynėse

18. A.Sabonis yra aukščiausią atkovotų kamuolių vidurkį turintis žaidėjas (11,3), antroje vietoje esantį Hamedą Haddadį iš Irano jis lenkia tik 0,1 (11,2). Taip pat pirmoje vietoje esantis A.Sabonis yra vienintelis lietuvis, patenkantis į vidutiniškai daugiausiai kamuolių atkovojusių žaidėjų Top 50.

19. Vidutiniškai daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikusių žaidėjų sąraše pirmąją vietą dalinasi Š.Marčiulionis ir Steve’as Nashas iš Kanados su 6,9 rezultatyvių perdavimų rodikliu. Į Top 50 taip pat patenka Š.Jasikevičius (13-as, 5,3 rez. perd.), Mantas Kalnietis (17-as, 4,8 rez. perd.) ir Rytis Vaišvila (50-as, 3,2 rez. perd.).

20. Be Š.Jasikevičiaus, tik dar penki žaidėjai, skaičiuojant nuo 1992 metų, dalyvavo ketveriose olimpinėse žaidynėse iš eilės. J.C.Navarro šią vasarą taps absoliučiu lyderiu, kai sudalyvaus jau penktosiose olimpinėse žaidynėse iš eilės.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius