-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 02

Artūras Gudaitis ir Antanas Kavaliauskas – ar toks neįprastas aukštaūgių tandemas gali suveikti?

Lietuvos krepšinio rinką sudrebinęs Artūro Gudaičio perėjimas iš Kauno „Žalgirio“ į Vilniaus „Lietuvos rytą“ gali sujaukti ir sostinės komandos žaidimą. Vilniečiai po krepšiu turės du aukšto meistriškumo vidurio puolėjus Antaną Kavaliauską ir Artūrą Gudaitį, kurie abu ištroškę žaidimo laiko ir grumtynių baudos aikštelėje. Ar Marcelo Nicola bandys abu juos sutalpinti starto penkete? Jei taip, kurių kitų žaidėjų minutes „suvalgys“ toks trenerio sprendimas?
Artūras Gudaitis ir Antanas Kavaliauskas
Artūras Gudaitis ir Antanas Kavaliauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Suolas – didžiulė prabanga

Aukoti vieną iš „centrų“ ir palikti kažkurį ant atsarginių suolo M.Nicola taip paprastai negalės. „Lietuvos rytas“ sumokėjo už A.Gudaitį didžiulę išpirką, moka aukštaūgiui kelis kartus didesnį atlyginimą nei „Žalgiryje“ ir tai yra didžiulis vilniečių vasaros laimėjimas.

„Lietuvos rytui“ trofėjaus ant atsarginių suolo nereikia.

Tuo tarpu A.Kavaliauskas puikiai atsiskleidė „Lietuvos ryte“ praėjusį sezoną ir yra vienas komandos ramsčių. Su juo pasirašyta nauja solidi trejų metų sutartis.

Paskaičiavus visų Europos taurės žaidėjų statistiką per 40 minučių, A.Kavaliauskas naudingiausių turnyro žaidėjų sąraše buvo aštuonioliktas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Antanas Kavaliauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Antanas Kavaliauskas

Bet kurio iš šių krepšininkų sodinimas ant suolo keltų klausimą dėl „Lietuvos ryto“ komplektacijos logikos: kam vilniečiams tada du tokie nepigūs „centrai“?

Kitoks penketas

M.Nicolai gali tekti priimti sprendimą dėl Gedimino Oreliko. Jei A.Gudaitis dažniau žais su A.Kavaliausku vienu metu, vienas rezultatyviausių pernykštės sudėties žaidėjų G.Orelikas gali kilti tik nuo atsarginių suolo.

Pasitraukęs į lengvojo krašto puolėjo poziciją, jis ant suolo paliktų Deividą Gailių. Arba šis persikeltų į atakuojančio gynėjo poziciją. Nepamirškime, kad lengvojo krašto puolėjo pozicijoje dar yra Mindaugas Lukauskis.

Atakuojančiais gynėjais Vilniuje galės žaisti Marius Runkauskas ir Rokas Giedraitis. Iš „Šiaulių“ atvykstančio jauno ir perspektyvaus R.Giedraičio ant suolo marinuoti taip pat negalima – toks žaidėjas tobulėja tik žaisdamas.

Į draugiją įžaidėjams Adui Juškevičiui ir Žygimantui Janavičiui ieškomas solidus pastiprinimas iš užsienio. Tokiu atveju, A.Juškevičius gautų pasireikšti ir kaip atakuojantis gynėjas.

„Lietuvos ryto“ atsarginių suolas kitą sezoną turėtų būti labai ilgas. M.Nicolai teks sukti galvą, kaip iš turimų žaidėjų išspausti visą potencialą ir kaip nepalikti nelaimingų dėl minučių skaičiaus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marcelo Nicola
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marcelo Nicola

Juk tai buvo viena priežasčių, kodėl A.Gudaitis nusprendė atsisveikinti su „Žalgiriu“. O A.Kavaliauskas pratęsė sutartį su „Lietuvos rytu“ ne tam, kad sėdėtų ant suolo.

Kaip keisis žaidimas

Jei A.Kavaliauskas ir A.Gudaitis starto penkete sudarys aukštaūgių tandemą, galima tikėtis, kad „Lietuvos rytas“ bus kitoks nei praėjusį sezoną ir bandys įvelti varžovus į klampų gynybinį krepšinį.

A.Gudaitis su A.Kavaliausku bus tikras siaubas varžovams žaidžiant du prieš du, nes abu aukštaūgiai yra įvaldę šį pagrindinį krepšinio derinį.

Aišku, jiems reikės gerų pagalbininkų, bet naujasis „Lietuvos ryto“ įžaidėjas iš svetur, atakų organizatoriumi Rumunijoje įgudęs žaisti naujokas Marius Runkauskas, Adas Juškevičius ir Žygimantas Janavičius sugeba tinkamai skirstyti kamuolius tokiose situacijose.

Kita vertus, žaidimas turėtų būti lėtesnis, M.Nicola turės labiau įrėminti pozicinį krepšinį. A.Gudaitis pasižymi sprogstamąja jėga ir energija, bet šiuolaikiniame krepšinyje yra kiek per lėtas sunkiojo krašto puolėjo pozicijai.

Šias spragas reikėtų kaip nors kompensuoti.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gediminas Orelikas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gediminas Orelikas

„Lietuvos rytui“ gali kilti problemų rungtyniaujant prieš žemą penketą turinčias komandas. Vilniečiai turbūt turės įvelti varžovus į lėtesnį pozicinį krepšinį. Tada bus lengviau apsiginti, o tokie bokštai kaip A.Kavaliauskas ir A.Gudaitis baudos aikštelėje bus sunkiai pramušama uola.

Kita vertus, staigūs smulkesni priešininkų sunkieji krašto puolėjai gali keisti M.Nicolos planus.

A.Gudaičio ir A.Kavaliausko tandemas sustiprins kovą po krepšiu. A.Gudaitis buvo vienas geriausių kovotojų dėl kamuolių visoje Eurolygoje. Per 15 minučių jis sugriebdavo po 4 atšokusius kamuolius.

Tačiau sulyginus visų krepšininkų statistiką ir paskaičiavus, kiek kiekvienas žaidėjas atkovotų kamuolių per 40 minučių, A.Gudaičio rezultatas yra šešioliktas (10,41 atk. kam.). Palyginimui, pagrindinio „Žalgirio“ vidurio puolėjo Roberto Javtoko rezultatas – 52-as (7,35).

A.Gudaičio ar A.Kavaliausko sodinimas ant suolo keltų klausimą dėl „Lietuvos ryto“ komplektacijos logikos: kam vilniečiams tada du tokie nepigūs „centrai“?

Remiantis ta pačia statistika, A.Gudaičio puolime atkovotų kamuolių per 40 minučių rezultatas Eurolygoje buvo penktas (4,81).

Tiek A.Kavaliauskas, tiek A.Gudaitis geba stabdyti atakas blokais. A.Gudaitis per susitikimą blokuodavo 0,9 metimo, bet sulyginus visų krepšininkų statistiką ir paskaičiavus blokus per 40 minučių, A.Gudaičio rezultatas buvo penktas visame turnyre (2,34).

Kita vertus, M.Runkauskui, D.Gailiui ar G.Orelikui gali tekti labiau padirbėti siekiant rasti progų atsilaisvinti prie trijų taškų linijos, nes priešininkai ginsis susispaudę. 

M.Nicola mėgsta tokį krepšinį, kuris prasideda sėkmingu epizodu gynyboje, keičiasi į greitą ataką ir staigius taškus. Bet su A.Gudaičiu ir A.Kavaliausku aikštėje tokiam žaidimo planui gali kilti problemų.

M.Nicola spręs rebusus. Kita vertus, maloniau sukti galvą dėl to, kaip išnaudoti būrį solidžių žaidėjų nei skųstis dėl spragų sudėtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius