-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 31

D.Slanina – apie A.Sireikos vaidmenį, kandidatus treniruoti „Šiaulius“ ir išskrisiantį lyderį

Kadaise buvusiai LKL bronzos medalių sinonimu, „Šiaulių“ komandai pastaraisiais metais tapo nelengva perkopti net aštuoneto barjerą. Po dar vieno vilčių nepateisinusio sezono Saulės miesto klubo trenerio vairą paleido komandos simbolis Antanas Sireika, o ekipos sporto direktorius Donatas Slanina viliasi pradėti naują etapą su nauju specialistu.
Donatas Slanina (kairėje), Antanas Sireika (dešinėje)
Donatas Slanina (kairėje), Antanas Sireika (dešinėje) / LKL nuotr.

Nuo 2000 iki 2010 metų net devynis kartus bronzos medaliais pasidabinusi Šiaulių komanda laikus, kai buvo trečia pagal pajėgumą Lietuvoje, mena su nostalgija.

Šiame sezone šiauliečiai liko devinti „Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone ir jau trečią kartą per pastaruosius šešis sezonus nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Saulės miesto krepšininkai neįvykdė tikslų ir Karaliaus Mindaugo taurėje, kurioje nepateko į atkrintamąsias varžybas ir neteko šanso žaisti finalo ketverte savų sirgalių akivaizdoje Šiauliuose.

LKL nuotr./„Šiaulių“ krepšininkai
LKL nuotr./„Šiaulių“ krepšininkai

Nors dar prieš metus situacija atrodė daug žadančiai. A.Sireikos treniruojami šiauliečiai 2021–2022 m. sezone pirmą sykį prasibrovė į KMT finalo ketvertą, o sezono pabaigoje įsmuko ir į LKL medalių dalybas, kai pusfinalyje pakankino Vilniaus „Rytą“ (pralaimėjo 1:3), o bronzinėje serijoje nusileido netikėtai joje atsidūrusiam Kauno „Žalgiriui“.

Apie tikslą finišuoti ketverte „Šiaulių“ klubo vadovai ir valdybos nariai kalbėjo ir prieš šį sezoną, bet aukštai išsikeltos kartelės ketvirto pagal dydį Lietuvos miesto komandai pasiekti nepavyko.

Kodėl?

„Priežastys įvairios, – 15min sakė „Šiaulių“ sporto direktorius, 2003 m. Europos čempionas Donatas Slanina. – Bandėme važiuoti tuo pačiu algoritmu, kaip ir praėjusiais metais. Norėjosi išsaugoti lyderius – (Johną) Elmore'ą, Isaiah (Armwoodą), (Giedrių) Staniulį, bet mums nepavyko. Buvo iššūkis FIBA Europos taurė, kuri mus vertė į rinką išeiti labai anksti („Šiauliai“ dalyvavo šio turnyro atrankoje rugsėjį, bet į pagrindinį turnyrą nepateko – aut. past.).

Mus paveikė ir Nemanjos Bezbradicos trauma. Bandėme performuoti sudėtį, pasikvietėme Radoslavą Pekovičių, gal tik truputį vėliau negu reikėjo. Po to supratome, kad Bryce'as Douvier neatitinka mūsų lygio. Gal žmogus tiesiog nerado savęs, čia gal reiktų giliau paanalizuoti, bet teko priimti sprendimą. Teko priimti sprendimą dėl Antino Jacksono pasikvietimo.

Sezonas buvo dinamiškas, su įvairiais iššūkiais, prie kurių reikėjo adaptuotis įsivertinus finansinę padėtį. Nepaisant to, buvo ir neblogų rungtynių, ir neblogų pakilimų. Truputį keliose rungtynėse pritrūkome ir sėkmės. Galėjome paskutinėse rungtynėse su Kėdainiais iškovoti bilietą į atkrintamąsias, bet sportas yra sportas.“

Sezonas buvo dinamiškas, su įvairiais iššūkiais.

„Šiauliai“ ilgą laiką sezono metu figūravo pirmajame LKL aštuonete, o vasarį dar turėjo teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą (10-9), bet subyrėjo sezono finišo tiesiojoje, kai laimėjo tik 3 mačus iš 14 ir nusmuko į devintąją vietą, aukštyn praleisdami Klaipėdos „Neptūną“ ir Kėdainių „Nevėžį-Optibet“.

Viena pagrindinių to priežasčių buvo kovo pradžioje Martyno Varno patirtas dalinis riešo lūžis, dėl kurio rezultatyviausias komandos krepšininkas pavasarį nežaidė 7 savaites.

„Varnas sunkiai įsibėgėjo, bet pagavo neblogą formą ir tai tikrai paveikė mūsų komandą. Kiekviena tokia trauma daro didelę įtaką. Ar jis vienas būtų kažką pakeitęs? Sunku pasakyti, bet mums kiekvienas žaidėjas yra svarbus“, – kalbėjo D.Slanina.

Galiausiai, užbaigę sezoną ir įsivertinę jo metu pasiektus rezultatus, „Šiauliai“ priėmė sprendimą, kuris, kaip kalbama užkulisiuose, brendo jau kurį laiką.

Praėjusios savaitės pabaigoje Saulės miesto komanda pranešė apie vyriausiojo trenerio pareigas paliekantį Antaną Sireiką, kuris su pertraukomis Šiaulių ekipą treniravo net 35 metus bei tą darė pastaruosius šešis sezonus.

LKL nuotr./Antanas Sireika
LKL nuotr./Antanas Sireika

Kaip informavo „Šiauliai“, A.Sireika klube liks garbės prezidento ir konsultanto vaidmenyse.

„Mes tiesiog priėmėme tokį sprendimą. Džiaugiamės, kad treneris liks mūsų klube. Buvo priimtas sprendimas abipusiu sutarimu. Pasėdėjome, padiskutavome, apžvelgėme viską ir priėmėme abiem pusėms priimtiną sprendimą. Antanas lieka klube kaip konsultantas, turintis labai daug patirties, o mes džiaugiamės, kad jis galės patarti“, – sprendimą aiškino D.Slanina.

Tiesa, dar kovo mėnesį 2003 m. Europos čempionų treneris 15min prasitarė, kad norėtų treniruoti „Šiaulius“ ir kitame sezone. „Krepšinyje negali prognozuoti, bet kol kas nieko nesiruošiu keisti. Kol veikia galva ir leidžia sveikata, norėčiau treniruoti ir toliau. Visą gyvenimą dirbau treneriu, nebeįsivaizduoju gyvenimo be krepšinio. Žinoma, svarbu sveikata, bet, ačiū Dievui, ji dar leidžia dirbti“, – tada sakė 67-erių specialistas.

Kaip nutiko, kad praėjo vos nepilni trys mėnesiai, o viešai apie norą tęsti trenerio darbą kalbėjęs A.Sireika paleido „Šiaulių“ vairą?

„Neskaičiau to interviu, nežinau, ką jis kalbėjo. Situacija krepšinyje dinamiška, nėra taip, kad pasirašėme, padarėme, užfiksavome rugpjūčio mėnesį ir važiuojame. Visos komandos žiūri, mato, analizuoja ir priima sprendimus. Kovo mėnesį buvo viena situacija, gegužę jau yra kita“, – lakoniškai į 15min klausimą atsakė D.Slanina.

LKL nuotr./Donatas Slanina
LKL nuotr./Donatas Slanina

Prieš 20 metų išvien čempioniškoje Lietuvos rinktinėje dirbę vyrai tęsti darbus kartu planuoja ir dabar, nors ir kituose vaidmenyse nei anksčiau.

„Tai yra neeilinė asmenybė, patirtis, kurią jis sukaupė – Lietuvoje tokius galime skaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Jis garbės prezidentas, atliks ir kitas funkcijas, bendraus su partneriais ir rėmėjais, – A.Sireikos vaidmenį ateinančio sezono klube apibūdino D.Slanina. – Daug įvardinti negaliu, bet tokį matome jo vaidmenį.“

O kaip „Šiauliams“ sekasi ieškoti naujo stratego?

D.Slanina atskleidė, kad paieškos jau yra pažengusios į priekį, o jose išskirti ir pagrindiniai kandidatai treniruoti komandą ateinančiame sezone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius