-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 31 /14:17

Formalumas: Lietuvos krepšiniui toliau vadovaus Arvydas Sabonis

Lietuvos krepšinio bosas nesikeičia. Antradienį Kaune Lietuvos krepšinio federacijos ataskaitinėje-rinkiminėje konferencijoje įvykdytas formalumas. 51-erių Arvydas Sabonis dar ketveriems metams perrinktas LKF prezidentu. Sprendimas priimtas vienbalsiai: už pasisakė 81.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

A.Sabonis buvo aiškus rinkimų nugalėtojas, nes LKF prezidento rinkimams nebuvo pateikta jokia kita kandidatūra.

24sek žiniomis, Lietuvos krepšinio užkulisiuose formavosi dabartinės valdžios opozicija, tačiau konkurentų A.Saboniui vis dėlto neatsirado.

„Su mano kalbomis nėra lengva, bet kažką pasirašiau, – prisistatydamas juokavo A.Sabonis. – Esame treti pasauliniame reitinge po JAV ir Ispanijos. Olimpiadoje žaisime jau septintą kartą. Tai yra unikalus pasiekimas tokiai mažai šaliai. Ir tai jūsų krepšinio bendruomenės nuopelnas. Esame viena didelė krepšinio šeima. Per šį ciklą nuveikėme nemažai svarbių darbų, nes dirbome kaip komanda. O komandinė dvasia seniai buvo viena mūsų stiprybių. Labai tikiuosi vienybės siekiant vieno tikslo – išlaikant lietuvišką krepšinį pasauliniame elite.“

Generaliniu sekretoriumi patvirtintas Mindaugas Špokas ir patvirtina ilgalaikė strategija 2016-2024 metams.

Lietuvos krepšinio vairą A.Sabonis 2012-aisiais perėmė iš Vlado Garasto. Pristatydamas savo kadencijos darbus, A.Sabonis akcentavo patekimą į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir LKF biudžeto stabilumą.

A.Sabonis: „Vyriausybės požiūris į krepšinį turėtų būti peržiūrėtas. Mes tikrai nesame iki galo įvertinti“.

Prieš antrąją kadenciją A.Sabonis iškėlė svarbiausius tikslus:

  • Jaunimo krepšinio ir jaunųjų talentų sistemos tobulinimas ir vystymas
  • LKF narystės ir licencijavimo sistemos sukūrimas ir įdiegimas
  • LKL vaizdo archyvo ir statistikos duomenų bazės, apimančios Lietuvos krepšinį nuo 1922-ųjų, perkėlimas į viešąją erdvę
  • Ilgalaikė moterų krepšinio programa, kuri padės sugrįžti į aukštas tarptautines pozicijas moterų rinktinėms ir klubams
  • Teisiniai aktai, kurie padėtų kovoti su sutartomis rungtynėmis ir korupcija sporto varžybose
  • Krepšinio namų ir krepšinio muziejaus įkūrimas
VIDEO: LKF prezidentu perrinktas Arvydas Sabonis

A.Sabonis pridūrė, kad dėl antrosios kadencijos pernelyg nedvejojo.

„Dvejoti nebuvo labai ko, kadangi komanda tikrai gerai nuoširdžiai su meile dirba. Tikslas – susivienyti. Krepšinis yra populiariausia sporto šaka. Mes turime rodyti pavyzdį ne tik aikštėje rezultatais, bet ir bendravime, viduje. Mūsų bendruomenę sudaro 130 žmonių. Norime būti vieningi. Nereikia žiūrėti kaip į kažkokį „kiek naftos barelių išeis, ar ne, kokia bus jo kaina“. Čia sportas. Reikia į tai pažiūrėti kitaip. Mes gerai atrodome pasaulyje. Mus gerbia. Lietuviai to ir siekia. Tą viską turime. Vis tiek kažkas kažkur netinka“.

Pirmoji A.Sabonio kadencija baigėsi neramumais Europos krepšinyje. A.Sabonis su LKF pateko tarp dviejų ugnių – Eurolygos ir FIBA.

Europos krepšinį skaldančiame kare LKF, kaip FIBA narė, palaiko Tarptautinės krepšinio organizacijos poziciją. Tą dar sykį konferencijoje patvirtino A.Sabonis.

Nė vienas LKF narys tokiai strategijai neprieštaravo.

A.Sabonis pridūrė, kad LKF norėtų didesnio vyriausybės dėmesio.

„Vyriausybės požiūris į krepšinį turėtų būti peržiūrėtas. Mes tikrai nesame iki galo įvertinti. Bet noriu padėkoti visiems krepšinio mylėtojams ir rėmėjams, kurių pagalba galime vykdyti programas ir surinkti biudžetą“, – sakė A.Sabonis.

Prevencija sporto ligai

Ataskaitinėje konferencijoje patvirtina, kad krepšinio federacija skirs didesnį dėmesį prevencijai nuo sutartų rungtynių.

„Tai yra viena didžiausių blogybių sporte, daranti žalą krepšinio bendruomenei. Ji ir apsunkina rėmėjų pritraukimą ir į šią problemą reikia reaguoti“, – sakė su LKF bendradarbiaujantis teisininkas Julius Zaleskis.

Pagrindinė atsakomybė tenka lygoms. Tačiau LKF atsižvelgdama į aktualijas išnagrinėjo, ko pati galėtų imtis, kad sustiprintų kovą prieš sutartas rungtynes.

Siūloma patvirtinti sutartų rungtynių tyrimų taisykles. LKF siūlo nustatyti konkrečias gaires, kaip turėtų būti vykdomi tyrimai ir kokios prasikaltusiems būtų taikomos sankcijos.

Nustebino apsauga

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas

Į konferenciją atvykusius LKF narius, kurių Kaune antradienį susirinko 85, ir žurnalistus prie salės pasitiko apsaugos darbuotojas.

Jis tiesiog tikrino, kad į salę patektų tik akredituoti asmenys. Tačiau LKL direktorių Romualdą Brazauską toks apsaugos dėmesys nemaloniai nustebino.

„Maža replika: buvau nemaloniai nustebintas, kad prie durų buvo apsauginis. Anksčiau juokdavomės iš futbolo, bokso federacijų, kad ten vyksta tokie dalykai. Juolab, kai nėra kitų kandidatų. Buvo keista“, – nežinia, ar juokaudamas kalbėjo R.Brazauskas.

Vertindamas LKF pristatytą darbų ataskaitą LKL direktorius pasigedo savikritikos.

Tuo tarpu LKF akcentavo, kad pasitempti galima su moterų krepšiniu.

„Moterų krepšinyje šiai dienai pasigendame sistemos. Ji kuriama trejus metus ir rezultatus atneš ne rytoj, ne šiandien. Tą pamatysime per 3-4 metus. Norisi, kad vyrų krepšinis išliktų elite. Tai padeda sugeneruoti minimalų biudžetą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo M.Špokas.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius