-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 19

Kalbėdamas apie „Lietkabelį“ ir „Žalgirį“, Rimas Kurtinaitis užmynė ant kojos lygai

Du mėnesius Rimas Kurtinaitis gyvena įdomiu, bet neįtemptu ritmu. Tačiau dabar Vilniaus „Lietuvos ryto“ (24-9) treneriui pasitaikė pašėlusi savaitės pabaiga, kai reikės žaisti dvejas rungtynes Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) su dviem pirmojo trejeto klubais – ketvirtadienį Vilniuje su Panevėžio „Lietkabeliu“ (23-10) ir šeštadienį Kaune su „Žalgiriu“ (30-3).
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nuo tada, kai vasario 10 dieną perėmė „Lietuvos ryto“ vairą iš Tomo Pačėso, antrą karjeros etapą Vilniuje pradėjusiam R.Kurtinaičiui teko patirti ne vieną išbandymą, nors kovos Europos taurės varžybose jau buvo baigtos.

Vos pradėjęs dirbti sostinėje R.Kurtinaitis nurijo nuoskaudą dėl nesėkmės Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalio dvikovoje Utenoje su „Juventus“.

Buvęs ekipos lyderis Davidas Loganas paliko „Lietuvos rytą“, paviliotas Italijos klubo pasiūlymo, o į Vilnių atvyko Jamesas Baronas, Tayloras Brownas ir Margiris Normantas.

LKL pirmenybėse vadovaujant 56 metų kauniečiui „Lietuvos rytas“ pasiekė devynias pergales ir dukart paslydo – vasario pabaigoje pabaigoje vilniečius Panevėžyje įveikė „Lietkabelis“, o Velykų išvakarėse Vilniuje – „Juventus“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Ketvirtadienio vakarą „Lietuvos ryto“ laukia dar viena akistata su Panevėžio klubu ir šįkart ant kortos pastatyta antroji vieta LKL reguliariajame čempionate.

Laimėjusi Vilniuje R.Kurtinaičio komanda nuo trečioje pozicijoje žengiančio „Lietkabelio“ atsiplėštų dviem pergalėmis, o laimėjusi 15 taškų skirtumu, išlygintų ir tarpusavio rungtynių balansą bei taptų nebepavejama.

Tačiau jei ketvirtadienį Vilniuje nugalėtų „Lietkabelis“, Panevėžio klubas taptų favoritu užimti antrąją vietą dėl geresnio tarpusavio rungtynių santykio ir lengvesnio likusio kalendoriaus.

Po rungtynių su „Lietkabeliu“, vilniečiams LKL reguliariajame čempionate liks dvejos rungtynės: šeštadienį Kaune su lygos lyderiu Kauno „Žalgiriu“ ir ateinantį trečiadienį Pasvalyje su „Pieno žvaigždėmis“.

„Lietkabeliui“ grįžus iš Vilniaus liks du mačai: namie su „Pieno žvaigždėmis“ ir Kėdainiuose su „Nevėžiu“.

Apie du mėnesius Vilniuje ir laukiančias akistatas R.Kurtinaitis kalbėjo per Vilniaus klubo atvirą treniruotę žiniasklaidai.

– Treneri, kuomet 2010 metais atsisveikinote su „Lietuvos rytu“, klubas buvo pirmas lygoje. Ar ne keista, kad dabar tenka kovoti dėl antrosios vietos?

– Nekeista. „Žalgiris“ įprastai dominuoja Lietuvoje, nors mums tada pavyko dusyk būti pirmiems.

Tačiau situacija pasikeitė. Lietuvoje atsirado daugiau gerų klubų – „Neptūnas“, „Lietkabelis“, taip pat ir „Juventus“ sustiprėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jamar Diggsas ir Gytis Sirutavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jamar Diggsas ir Gytis Sirutavičius

Žinoma, „Žalgiris“ išlaikė tendenciją ir Eurolygos lygį. Galima sakyti, kad jis dominuoja Lietuvoje ir yra viena rimtesnių komandų Europoje.

Anksčiau LKL reguliariajame čempionate 1–2 vietas dalijosi „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, šiuo metu situacija kitokia, bet mes turime gerus šansus užimti antrąją poziciją ir pabandysime tai padaryti.

Šis mačas bus namie, įprastai namų komanda turi šiokį tokį pranašumą. To pranašumo nepavyko įrodyti rungtynėse su Utenos komanda, bet porą kitų mačų – su „Neptūnu“ ir „Vytautu“ sužaidėme neblogai. Turime daug optimizmo.

– Dirbate Vilniaus klube jau du mėnesius – ar jau matote tokią pažangą, kokią ir norėtumėte?

– Galbūt netinka žodis „jau“ – aš dirbu „tik“ du mėnesius.

Manau, kad komandos žaidimo stilius pasikeitė – žaidžiame greičiau, agresyviau. Žinoma, kai kurių techninių dalykų nepavyksta ištaisyti. Tai klaidos ir baudų taiklumas – paprasti dalykai, kurie labiau priklauso ne nuo trenerių, o nuo žaidėjų. Bet dirbame ta kryptimi.

Anksčiau LKL reguliariajame čempionate 1-2 vietas dalinosi „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, dabar situacija kitokia, bet turime gerus šansus užimti antrąją poziciją

Trūksta stabilumo ir tai labiau priklauso ne nuo mūsų varžovų, o nuo mūsų pačių. Nuo nusiteikimo ar pasirengimo. Turime tokių problemų, bet tikiuosi, kad iki atkrintamųjų kovų jas ištaisysime.

– Esate pralaimėję „Lietkabeliui“, kas gali būti svertu pergalei?

– Jų pagrindinis ramstis yra Kšištofas Lavrinovičius, nors jis ir nežaidžia ilgai.

Praeitame mače su mumis gerai sužaidė ir Mindaugas Lukauskis. Patyrę žaidėjai gal ir neturi tiek daug energijos, bet patirtimi gali daug. Man labai patinka ir Benas Madgenas – jis tikrai puikioje sportinėje formoje. Teko kalbėtis apie jį su broliais Lavrinovičiais, jie irgi pažymėjo, kad tai – protingas žaidėjas, gal ne visada aktyvus, bet gerai supranta krepšinį ir žino, kada mesti, kada kurti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./B.Madgenas ir L.Williamsas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./B.Madgenas ir L.Williamsas

Praėjusiame mače daug bėdų pridarė ir Simas Galdikas – įmetė 18 taškų ir visus juos iš po krepšio, dar ir kaire ranka. Turėjau priekaištų mūsų dideliems žaidėjams, nes mes žinome, kad jis meta kaire ranka.

„Lietkabelis“ – pavojinga ir agresyvi komanda, jaučia kraujo kvapą ir žino, kad gali nugalėti „Lietuvos rytą“ – nepriklausomai ar žaidžia namie, ar išvykoje.

Bet mes turime gynybinių sumanymų. Mums svarbiausia, kad Kšištofas nemestų tritaškių aukštu procentu, bet tai mūsų vidinė paslaptis, kaip ginsimės. Mes viską žinome, bet reikia išpildyti aikštėje.

– Jums tai sudėtinga savaitė, nes ir šeštadienį reikės žaisti Kaune su „Žalgiriu“.

– Nenoriu apie tai net kalbėti, dėl tam tikrų priežasčių (LKL baudžia už lygos kritiką piniginėmis baudomis, – aut.), nors nuo 1990 metų siekėme laisvės, kad žmogus galėtų kalbėti laisvai.

Nelabai suprantu, kaip pastaruosius du mėnesius žaidėme tik po keturis kartus per mėnesį, o dabar penkerias rungtynes žaidžiame per septynias dienas.

Galbūt „Lietuvos rytas“ lygiu dabar neatitinka „Žalgirio“ lygio, – nors tai dar neaišku, – vis tiek žmonės laukia šių rungtynių.

Galbūt „Lietuvos rytas“ lygiu dabar neatitinka „Žalgirio“ lygio, – nors tai dar neaišku, – vis tiek žmonės laukia šių rungtynių.

Bet dabar žaidžiame ketvirtadienį su „Lietkabeliu“ ir šeštadienį su „Žalgiriu“ Kaune. Turime tik dieną pasirengti mačui su komanda, kuri dominavo Eurolygoje. Kaip buvęs žaidėjas, ir kaip dabartinis treneris neįsivaizduoju, kaip galėsime per penktadienį pasirengti „Žalgiriui“. Viskas vyks „kaip pavyks – taip“. Nėra gerai, kad rungtynės, kurių visi laukia, neįvyktų tokiu lygiu, kokiu visi norėtume. Šiuo klausimu lygos vadovai galėjo neprisirišti prie tvarkos ir taip nesuspausti reguliariojo čempionato finišo.

Tačiau tai yra mano asmeninė nuomonė, kuri ne visiems patinka. Tačiau tikrai buvo galima suorganizuoti geriau.

– „Lietkabelio“ treneris Kazys Maksvytis kalbėjo, jog vieta reguliariajame čempionate nėra tokia svarbi. Kaip jūs manote?

– Pasakysiu taip – aš noriu, kad mano komanda visada laimėtų, nors galbūt strategiškai nebus taip lengva siekti rezultatų kitose varžybose.

Mes norime laimėti ir nenorime skirstyti varžovus į stiprius, ar silpnus. Esame užsibrėžę tikslą. Be to, pridursiu nelabai gudrią tiesą – pergalė yra geriau nei pralaimėjimas.

– „Lietkabelis“ išplatino pareiškimą, kad dar ne kartą nėra laimėjęs Vilniuje. Ar tai gali tapti papildoma motyvacija?

– Dabar mėgstama ieškoti skaičių – nugalėjo pirmą kartą. Skaičiau, kad „Utena pirmą kartą nugalėjo “Lietuvos rytą„ šiais metais Vilniuje“. Mums tai nėra svarbu. Abejoju, ar „Lietkabelis“ mąstytų taip: niekada čia nelaimėjome, tai laimėkime dabar. Nežinau, ar tai rimta motyvacija.

Mane labiau neramina mano komandos žaidimas nei varžovų mintys.

– LKL čempionate jums treniruojant „Lietuvos rytas“ pralaimėjo tik „Juventus“ ir „Lietkabeliui“ – ką tai sako?

– Tai sako, kad atsirado dar 2-3 komandos, kurios gali kovoti dėl čempiono vardo ar antros vietos. Kai mano darbo antrąją dieną nuvažiavome į Karaliaus Mindaugo taurės rungtynes ir pralaimėjome Utenoje, man sakė, kad tai sensacija. Aš taip nemanau. Aš sekiau Europos taurės varžybose Lietuvos komandas ir žinojau, kad tuo metu „Juventus“ buvo geriausios sportinės formos, o „Lietuvos ryto“ padėtis nebuvo labai gera – tad man tai nebuvo sensacija.

„Lietkabelis“ jau buvo įveikęs „Lietuvos rytą“ ir iki manęs. Ir Utenos pergalė Vilniuje nebėra sensacija. Tai nieko nereiškia. Tik tai, kad yra 5-6 komandos, kurios yra pasirengusios kovoti dėl pergalės čempionate.

Žaidėjams sakau: Jei neįmetate baudų, turite ateitį pirmadienį ir pradėti treniruotę nuo 300 baudų metimų – tai mes ir darome.

– Po pralaimėjimo „Juventus“ Vilniuje kalbėjote, kad komanda sugrįžo ten, kur buvo prieš du mėnesius. Ar tą patį sakote ir žaidėjams?

– Žaidėjams sakau viską. Jei norime ištaisyti, bėdas reikia įvardinti. Demokratinis metodas, amerikiečių taip mėgstama situacija, kai žaidėjas neįmeta, o treneris norėdamas jį nuraminti sako, kad viskas yra gerai, man nesuprantama. Man atrodo, kad įmesti yra geriau nei neįmesti.

Žaidėjams sakau: Jei neįmetate baudų, turite ateitį pirmadienį ir pradėti treniruotę nuo 300 baudų metimų – tai mes ir darome.

Kai kurie žadėjai tuo nepatenkinti, bet aš manau, kad reikia dirbti ta linkme, kuri klostosi blogai. Žaidėjams taip ir sakau: blogybes taisome, gerybes – paliekame.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimas Kurtinaitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius