-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 24

Lietuvių Eurolygos ir FIBA turnyruose – daugiau nei ispanų ir italų kartu sudėjus

Nuo 2015 metų birželio besitęsusį Eurolygos ir FIBA konfliktą šį mėnesį užgožė Europos klubiniuose turnyruose į aikštelę sugrįžę žaidėjai. Prie praėjusiais metais organizuotų trijų turnyrų – Eurolygos, Europos taurės ir FIBA Europos taurės – šiemet prisidėjo ketvirtasis – FIBA Čempionų lyga. Vis dėlto daugiau Europos klubinių turnyrų nereiškia daugiau komandų, išbandančių savo jėgas už savo gimtųjų šalių sienų. Lyginant su praėjusiu sezonu, 2016-2017 metais Europos klubiniuose turnyruose varžosi trimis komandomis mažiau – 113.
Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas ir Renaldas Seibutis
Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas ir Renaldas Seibutis / Alfredo Pliadžio nuotr.

2016-2017 metų Europos klubinio krepšinio sezonas yra ypatingas Lietuvai – net septynios Lietuvos komandos šiemet žaidžia Eurolygos ir FIBA organizuojamuose turnyruose. Kauno „Žalgiris” rungiasi Eurolygoje, Vilniaus „Lietuvos rytas” ir Panevėžio „Lietkabelis” – Europos taurėje, Klaipėdos „Neptūnas” ir Utenos „Juventus” – FIBA Čempionų lygoje, „Šiauliai” ir Prienų Birštono „Vytautas” – FIBA Europos taurėje.

Šį sezoną pagal reprezentuojamų miestų skaičių Lietuva (7) nusileidžia tik Ispanijai ir Prancūzijai, kurios Europos turnyruose turi klubų atitinkamai iš devynių ir aštuonių skirtingų miestų. Kaip ir Lietuva, taip pat Europos turnyruose komandų iš septynių skirtingų miestų turi Rusija. Devynios Turkijos komandos Europos klubiniuose turnyruose atstovauja šešiems miestams.

 Sebastianas Komianos, CourtsideDiaries.com/Lietuvos atstovų žemėlapis Europoje
Sebastianas Komianos, CourtsideDiaries.com/Miestai, kuriuos reprezentuoja Europoje

Nepaisant pastaraisiais metais įdėtų Eurolygos pastangų, tarp 113 minėtų klubų nėra nei vieno iš Didžiosios Britanijos. Taip pat savo komandų Europos turnyruose iš vertų paminėti Europos valstybių neturi tik Airija, Norvegija, Šveicarija, Albanija ir Moldova.

Lietuva šį sezoną taip pat patenka tarp trijų daugiausiai savo žaidėjų Europos klubiniuose turnyruose turinčių valstybių. Su 76 žaidėjais, rungtyniaujančiais Eurolygos ir FIBA organizuojamuose turnyruose, Lietuva nusileidžia tik pasaulio taurės ir olimpinių žaidynių finalininkams, Serbijai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms (JAV). Tiesa, nepaisant to, kad šiemet Europos turnyruose rungtyniauja daugiau komandų iš Lietuvos nei pernai, praėjusį sezoną Eurolygos ir FIBA turnyruose žaidė dešimt lietuvių daugiau – iš viso 86.

92 žaidėjus šį sezoną Europos turnyruose turinti ir antrą vietą užimanti Serbija labiausiai Lietuvą lenkia FIBA Čempionų lygoje, kurioje žaidžia 40 serbų ir 23 lietuviai. Bendrame reitinge iškart už Lietuvos vėl rikiuojasi Rusija su 72 žaidėjais, o pirmąjį penketą užbaigia Turkija su 67.

Žaidėjų iš JAV paklausą ir pačią JAV poziciją Eurolygos ir FIBA organizuojančiuose turnyruose sunku pavadinti dominuojančia. Net 458 žaidėjus turinti JAV tiesiog triuškina didžiausias Europos krepšinio valstybes – JAV turi daugiau žaidėjų Europos turnyruose nei šešios (!) artimiausios konkurentės-valstybės kartu sudėjus.

Nieko stebėtina, kad kol kas visose keturiose lygose rezultatyviausių žaidėjų sąrašų viršūnėse – tik amerikiečiai. Eurolygoje šiuo metu rezultatyviausias Andrew Goudelockas iš Tel Avivo „Maccabi” (vid. 21,5 tšk.), Europos taurėje – Kyle’as Kuričius iš Las Palmo „Gran Canaria” (vid. 22,5 tšk.).

FIBA organizuojamuose turnyruose pirmauja anksčiau Lietuvoje rungtyniavęs Tyrone’as Brazeltonas iš Radomo „Rosa”, FIBA Čempionų lygos pirmame mače pelnęs 36 taškus. FIBA Europos taurės pirmajame ture rezultatyviausias buvo Marcusas Denmonas, „Gaziantep” klubui pelnęs 35 taškus.

Įdomu tai, kad net 10 komandų Eurolygos ir FIBA turnyruose turinti, pagal reprezentuojamų miestų skaičių Europoje pirmaujanti ir stipriausią nacionalinį čempionatą rengianti Ispanija liko už pirmojo dešimtuko ribos, 11-oje vietoje. Europos turnyruose šiemet žaidžia 45 ispanai, t.y. Ispanijos klubai vidutiniškai savo gretose turi tik 4-5 vietinius žaidėjus.

Toli už dešimtuko ribos liko ir 16-ą vietą užimanti Italija. Vos 27 italai šiemet varžosi Europos turnyruose – 10 Eurolygoje ir 17 FIBA Čempionų lygoje. Nė vieno (!) italo nėra Eurolygos rengiamoje Europos taurėje ir FIBA Europos taurėje.

Tokias šalis kaip Ispaniją (11), Slovėniją (15), Italiją (16) ir Izraelį (17) aplenkusi ir 10-ą vietą užimanti Belgija šiemet Europos turnyruose turi 47 žaidėjus. Tiesa, 45 iš jų rungtyniauja FIBA turnyruose (kur žaidžia visi šeši Belgijos klubai), tik du – Eurolygos turnyruose (Europos taurėje). Pagal reprezentuojamų miestų skaičių (6) Belgija Europoje rikiuojasi penktoje vietoje, iškart po 3-4 vietas užėmusių Lietuvos ir Rusijos (7).

Iki šiol Lietuvos klubai Europos klubiniuose turnyruose kartu sudėjus iškovojo penkias pergales ir patyrė tris pralaimėjimus.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius