Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 07

„Nevėžio“ afera: brangiausius LKL abonementus išpirko „savi“ ir Kėdainių savivaldybė

Tik per plauką vietą elitinėje Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) šiemet išsaugojęs Kėdainių „Nevėžio“ krepšinio klubas nedidelei saujelei ištikimiausių savo aistruolių prieš sezoną pateikė ne ypač malonią staigmeną – sezono abonementai į kėdainiečių rungtynes kainuoja brangiau nei bet kurio lygos klubo.
Kėdainių „Nevėžio“ abonementų pardavimo schema
Kėdainių „Nevėžio“ abonementų pardavimo schema / 15min nuotr.

Kainos verčia iš koto

Priešpaskutinę vietą praėjusio sezono čempionate užėmę ir ne kartą sutartomis rungtynėmis įtarti kėdainiečiai driokstelėjo kaip reikiant. Pigiausias abonementas į šio sezono „Nevėžio“ rungtynes kainuoja 100 eurų – brangiausiai iš visų LKL klubų.

Kėdainiečiai šį sezoną rungtyniaus LKL ir Baltijos krepšinio lygoje (BBL).

Net šalies čempiono Kauno „Žalgirio“ viso sezono rungtynes galima stebėti už 89 eurus. Kitas šalies krepšinio grandas Vilniaus „Lietuvos rytas“ gerokai atpigino metinius bilietus ir siūlė rinktis vieną iš trijų abonementų: už 59 eurus, 89 eurus arba – geriausiose vietose – už 119 eurų.

Dar keisčiau šis „Nevėžio“ klubo vadovų sprendimas atrodo dėl to, jog informacija apie abonementus paskelbta rugpjūčio pabaigoje, kai klubas oficialiai nebuvo įregistravęs dar nė vieno krepšininko.

Brangiausias sezoninis abonementas į Kėdainių areną kainuoja 180 eurų.

Pardavė 1000 abonementų

Kiek pavienių Kėdainių klubo gerbėjų galėjo susigundyti tokiu „katės maiše“ pirkimu, sunku pasakyti, tačiau „Nevėžio“ klubo direktorė Ingrida Marijošienė sako, jog toks klubo sprendimas tikrai pasiteisino.

„Facebook“ nuotr./Ingrida Marijošienė
„Facebook“ nuotr./Ingrida Marijošienė

„Abonementų prekyba sekasi puikiai, pardavėme 1000 vienetų sezoninių bilietų. Taigi, galime teigti, kad sprendimas pabranginti abonementus tikrai pasiteisino“, – 24sek.lt kalbėjo I.Marijošienė.

Jos teigimu, pirmosiose rungtynėse krepšinio pasiilgę aistruoliai gerai pirko ir vienkartinius bilietus, kurie kainavo 5 eurus. Taip pat labai pasiteisino sprendimas moksleiviams pardavinėti bilietus po 1 eurą.

„Mus lygina su stipriausiomis komandomis, kaip „Žalgiris“ ar „Lietuvos rytas“, tačiau tiek kauniečiai, tiek vilniečiai turi arenas, kurios bent penkis kartus didesnės už mūsiškę. Mes paskaičiavome vietas savo arenoje ir nusprendėme, jog 100 eurų – visai reali kaina. Natūralu, kad jei bilietų gali parduoti mažiau, jie yra brangesni“, – klubo poziciją gynė I.Marijošienė.

Mus lygina su stipriausiomis komandomis, kaip „Žalgiris“ ar „Lietuvos rytas“, tačiau jų arenos bent penkis kartus didesnės už mūsiškę.

Nors pirmosiose šio sezono namų rungtynėse su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“ 2,3 tūkst. vietų talpinančioje arenoje liko daugybė neužpildytų kėdžių, „Nevėžio“ vadovė teigia, jog tribūnos buvo „apypilnės“. Kiek iš tiesų žiūrovų stebėjo šias rungtynes, neskelbia net oficiali LKL svetainė.

„Tikslaus skaičiaus nežinau, bet tribūnos buvo apypilnės. Manome, kad apie 1,5 tūkst. sirgalių tribūnose buvo, tačiau šiose rungtynėse dar nebuvo apie 200 vaikų iš kaimo mokyklų. Kitose rungtynėse sirgalių turėtų būti dar daugiau“, – įsitikinusi klubo vadovė.

VIDEO: LKL: Kėdainių „Nevėžis“ – Pasvalio „Pieno Žvaigždės“ (2015-10-03)

Į paprastus sirgalius – nesižvalgo

Pirmiausia sezono abonementus galėjo įsigyti tie aistruoliai, kurie metinius bilietus turėjo ir pernai.

Jiems abonementai kainavo 15 proc. pigiau. Vis dėlto, net ir bilietai su tokia nuolaida paprastus „Nevėžio“ sirgalius išvertė iš koto.

Kodėl dar visai neseniai ant išlikimo slenksčio buvęs klubas nusprendė imtis tokio rizikingo žingsnio ir ar išvis kuo nors rizikavo? 24sek.lt išsiaiškino, kad greičiausiai tokia „Nevėžio“ kainodara buvo iš anksto gerai suplanuotas žingsnis, leidžiantis papildyti klubo biudžetą iš savivaldybės ir regione įsikūrusių didžiausių įmonių pinigų.

Kėdainių arena
Kėdainių arena

Pavyzdžiui, Kėdainių regione įsikūrusi „Lifosa“ savo darbuotojams paprastai nuperka iki 500 abonementų, todėl pakėlę jų kainą, „Nevėžio“ vadovai tikėjosi pasipelnyti.

Kad klubas galvoja tik apie savo finansinę padėtį ir visiškai neatsižvelgia į paprastus žiūrovus, kalbama jau seniai. Praėjusį sezoną „Nevėžio“ pagrindą sudarė amerikiečiai legionieriai, o klubas sugebėjo sukrapštyti vos 7 pergales, aplenkdamas tik lygos naujokus „Mažeikius“. Tokiam legionierių perpildytam ir iš turnyro lentelės dugno nesugebančiam pakilti klubui labai sunku tikėtis aistruolių palankumo, tačiau „Nevėžio“ vadovai sugeba nustebinti kaskart iš naujo.

Po miesto mero sparneliu

Beviltiški rezultatai „Nevėžio“ klubo vadovams netrukdo toliau įgyvendinti prieštaringų verslo sumanymų. Ypač, kai klubo vadovus palaiko ir Kėdainių miesto vadovai.

Visai neseniai rajono taryboje paskubomis buvo priimtas prieštaringai vertinamas sprendimas, „Nevėžio“ sąskaitą papildęs 30 tūkst. eurų. Tikslinant šių metų savivaldybės biudžetą, netikėtai tokio dydžio suma buvo paskirta prioritetinių sporto šakų veiklos programoms.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kėdainių arena
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kėdainių arena

Vienintelė tokia siūloma programa buvo už 30 tūkst. eurų nupirkti „Nevėžio“ abonementus visam sezonui. Šiuos sezono bilietus nuspręsta išdalinti rajono švietimo įstaigų mokiniams.

Opozicija tokiam žingsniui gerokai priešinosi, tačiau Liberalų sąjūdžiui atstovaujančio Kėdainių rajono mero Sauliaus Grinkevičiaus ir buvusių jo verslo bendražygių suprojektuotas sumanymas buvo palaimintas.

Vienintelė siūloma prioritetinių sporto šakų veiklos programa buvo už 30 tūkst. eurų nupirkti „Nevėžio“ abonementus visam sezonui.

Krepšinio klubo „Nevėžis“ dabartinis prezidentas yra geras mero bičiulis Romanas Seliava. Abu vyrai yra gana stipriai susiję su viena didžiausių šio regiono bendrovių „Daumantai LT“. Dabartinis meras yra šios bendrovės savininkas ir ilgametis jos vadovas, o R.Seliava šiuo metu yra jos bendraturtis.

Kėdainių taryboje nuo 1995 m. dirbęs S.Grinkevičius šių metų kovą politinėje Kėdainių padangėje susprogdino tikrą bombą, kai sugebėjo laimėti mero rinkimus Darbo partijos bastione.

Meras problemos neįžvelgia

Kėdainių rajono savivaldybės nuotr./Kėdainių meras Saulius Grinkevičius
Kėdainių rajono savivaldybės nuotr./Kėdainių meras Saulius Grinkevičius

Kodėl tokią apvalią sumą nuspręsta skirti privačiam klubui, S.Grinkevičius aiškina aptakiai.

„Mes, kėdainiečiai, mėgstame girtis, kokią gražią ir nuostabią turime areną, o didžioji dalis mūsų moksleivių, ypač tie, kurie gyvena atokiose vietovėse, joje net nebuvę, nieko nematę ir apie tai negirdėję. Pagalvojome, kad būtų graži iniciatyva, jei vaikams suteiktume galimybę pamatyti aukščiausioje lygoje žaidžiančio „Nevėžio“ rungtynes.

Šiemet nusprendėme, kad sporto renginių metu nebus prekiaujama jokiais alkoholiniais gėrimais. Tikimės, kad mūsų šie sumanymai pasiteisins“, – 24sek.lt tokio sprendimo motyvus aiškino Kėdainių miesto vadovas.

– Kodėl pasirinktas krepšinis, o ne kuri nors kita sporto šaka? – paklausėme S.Grinkevičiaus.

– Neturėjome kitos alternatyvos, tai lėmė sezoniškumas. Pavyzdžiui, futbolo sezonas netrukus jau baigsis. Artėja ilgi tamsūs vakarai, tad futbolo tokiomis priemonėmis remti neturime galimybės. Nutarėme, kad krepšinis pati tinkamiausia sporto šaka, kadangi neturime nei tinklinio, nei rankinio ar kitų komandinių sporto šakų, kurios galėtų sudominti mūsų jaunus žmones. Krepšinis – populiariausia sporto šaka.

– Ar neatrodo, kad geriau būtų šią sumą skirti vaikų skatinimui judėti ir sportuoti, o ne tik sėdėti ir pasyviai žiūrėti krepšinio rungtynes?

– Seniai laikausi tos nuomonės, kad vaikas turi matyti pavyzdį. Vaikas nesportuos, jei suaugę nesportuos ir nerodys gerų rezultatų. Kodėl Kėdainiuose krepšinis ir futbolas yra populiariausios sporto šakos? Todėl, kad abu klubai turi gražias tradicijas. Nebūtų profesionalaus krepšinio, nebūtų ir sportuojančių vaikų.

– „Nevėžio“ prezidentas R.Seliava yra bendrovės „Daumantai LT“ bendraturtis. Esate šios bendrovės savininkas, jos direktoriumi dirbote net 24 metus. Ar kalbėjote su savo bičiuliu prieš savivaldybei priimant šį klubui palankų sprendimą?

– Kiekvienas sprendimas turi ir kitą reikšmę. Taip, padedame klubui. Taip pat padedame futbolo klubui, boksininkams. Turime prioritetinių sporto šakų programą, tačiau tai daro dauguma savivaldybių. Gaila, kad šiais laikais didžiosios verslo įmonės nusišalina nuo profesionalaus sporto rėmimo arba prie to prisideda minimaliai. Tikrai nėra pats geriausias dalykas, kai tokius dalykus turi daryti savivaldybė.

Tikrai nėra pats geriausias dalykas, kai tokius dalykus turi daryti savivaldybė.

– Ar nekeista, kad šiemet „Nevėžio“ klubo abonementų kainos, lyginant su praėjusiais metais, šoktelėjo gana ženkliai ir yra didžiausios iš visų LKL klubų?

– Klubas buvo pateikęs apskaičiavimus. Kai kurie tarybos nariai tokius klausimus uždavinėjo taip pat, tačiau balsuojant niekam abejonių nekilo, taigi greičiausiai ta kaina buvo nustatyta argumentuotai.

– Kiek iš viso abonementų savivaldybė nupirko ir kokiu principu jie išdalinti ugdymo įstaigoms?

– Nupirkome 300 abonementų, o paskirstymo principas labai paprastas – pagal norą, mokinių skaičių, o kaimo vaikams – dar ir pagal galimybę atvežti juos į rungtynes.

Per dvejus metus kaina šoktelėjo 10 kartų

Sezono abonementais „Nevėžio“ klubas pradėjo prekiauti prieš dvejus metus. 2013 m. bilietas į visas sezono rungtynes kainavo dabar atrodytų juokingus 39 litus (10,4 euro). Tiesa, abonentų už tokią kainą kiekis buvo ribotas.

Tą sezoną taip pat buvo galima įsigyti ir VIP abonementą, kuris suteikė papildomų privilegijų – atskirą automobilio stovėjimo vietą prie arenos ir leido VIP abonemento turėtojui nemokamai vaišintis tiek gėrimais, tiek užkandžiais arenos bare. VIP abonementas kainavo nuo 236 litų (68 eurų).

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kėdainių „Nevėžis“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kėdainių „Nevėžis“

Praėjusiais metais kainos gerokai šoktelėjo. 2014 m. „Nevėžio“ abonementas į 20 LKL ir 5 BBL rungtynes kainavo 169 litus (49 eurus), atnaujinantiems – už 139 litus (40 eurų). Jau ir pernai ši suma neatrodė tokia maža, jei lygintume ją su Eurolygoje debiutavusio Klaipėdos „Neptūno“ sezoniniais bilietais, kurie kainavo nuo 149 litų (43 eurų).

Nors per dvejus metus „Nevėžis“ taip ir nesugebėjo pakilti net iki LKL vidutiniokų lygio, o praėjusį sezoną klubas ir jo buvęs direktorius Antanas Sakavickas ne kartą turėjo gintis nuo kaltinimų sutartomis rungtynėmis, sezono abonementų kaina šoktelėjo dešimt kartų.

LKL klubų pigiausių abonementų kainos (eurais) 2014 ir 2015 metais

Klubas Turnyras 2015/2016 2014/2015 Pokytis
„Žalgiris“ LKL, EL 89 (9) 66 (7) +23
„Lietuvos rytas“ LKL, ET 59 (4-5) 222 (8) -163
„Juventus“ LKL, FET 80 (7) 58 (6) +22
„Neptūnas“  LKL, ET 55 (3) 43 (4) +12
„Šiauliai“ LKL, FET 60 (6) 37 (3) +23
„Lietkabelis“ LKL, BBL 19 (1) 23 (1) -4
„Pieno žvaigždės“* LKL, FET - - -
„Dzūkija“ LKL 30 (2) 26 (2) +4
„Vytautas“ LKL, BBL 59 (4-5) - -
„Nevėžis“ LKL, BBL 100 (9) 49 (5) +51

* Pasvalio „Pieno žvaigždės“ sezono abonementais neprekiavo nei pernai, nei šiemet.

Sutrumpinimai: LKL - Lietuvos krepšinio lyga, FET - pertvarkytas „FIBA Europe“ taurės turnyras (anksčiau Iššūkio taurė), BBL - Baltijos krepšinio lyga, EL - Eurolyga, ET - Europos taurė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius