-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 29

Paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje pateikęs žalgirietis buvo pasiruošęs skeptikų atakai

Kai pasklido žinia apie žalgiriečio Martyno Sajaus žingsnį į NBA talentų ratą, interneto platybėse pasipylė daugybė skeptiškų komentarų. NBA naujokų biržos virtuvės neišmanantys tautiečiai pasmerkė 20-mečio žingsnį ir lygino jaunuolį su kitais nesėkmingai į NBA bandžiusiais patekti lietuviais. „Jau pateikiant paraišką agentas perspėjo, kad taip bus, tad buvau susitaikęs su šia mintimi“, – 24sek pasakoja M.Sajus.
Martynas Sajus
Martynas Sajus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

M.Sajus su agentūra „East Players“ padarė tai, ką privalo padaryti kiekvienas jaunas krepšininkas, žaidžiantis jaunimo rinktinėse ir Eurolygoje.

Paraiškos pateikimas savaime atkreipia NBA, Europos krepšinio skautų dėmesį. M.Sajus bus užfiksuotas jų radaruose, o tai pravers jaunajam krepšininkui ateityje.

M.Sajaus motyvai nėra niekiniai – vos nuo 16-os krepšinį pradėjęs žaisti vidurio puolėjas praėjusią vasarą pirmą kartą užsivilko jaunimo rinktinės (iki 20 metų) marškinėlius ir sudarė aukštaūgių tandemą su Domantu Saboniu, o šiemet pateko į pagrindinę „Žalgirio“ komandą ir debiutavo Eurolygoje.

NBA praktika rodo, kad į stipriausią krepšinio lygą patenka ir mažiau matomi, bet tinkamus fizinius duomenis ar kitus gebėjimus turintys krepšininkai, nebūtinai drebinantys Europą įspūdingu rezultatyvumu.

Jei atvirai, tikėjausi sulaukti juokų bent porą dienų. Tačiau komanda iškart suprato mano ketinimus.

Taip į NBA prasmuko ne vienas neblogas laimikis. NBA dabar nėra M.Sajaus pagrindinis tikslas, tačiau krepšininkas gali tikėtis sulaukti kvietimo į prestižines talentų stovyklas Europoje ir už Atlanto. Tai ne tik būtų gera reklama jaunam vidurio puolėjui, bet ir gera patirtis grumiantis su talentingiausiais jo amžiaus žaidėjais.

Iki birželio 13-osios M.Sajus turės teisę atsiimti paraišką ir nedalyvauti NBA naujokų biržoje. Po dvejų metų paraiškos jam pateikti nebereikės – galės būti pašauktas į NBA be jokių paraiškų.

Iš viso paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje pateikė 162 krepšininkai.

„Esu krepšininkas, mano darbas – sunkiai dirbti treniruotėse, vykdyti trenerių nurodymus, tobulėti, dalyvauti varžybose, prižiūrėti savo kūną, užtikrinant pakankamą poilsį ir teisingą mitybą. Paraiškų teikimas – mano agento, kuriuo pasitikiu, atsakomybė“, – savo pasirinkimo pateikti paraišką pernelyg nedetalizavo M.Sajus.

Kitaip nei internete, gerokai ramiau reagavo komandos draugai. M.Sajus buvo pasiruošęs šmaikščioms replikoms rūbinėje, bet jį net kiek nustebino profesionalus žalgiriečių požiūris.

„Jei atvirai, tikėjausi sulaukti juokų bent porą dienų. Tačiau komanda iškart suprato mano ketinimus ir labai minimaliai tą pabrėžė“, – pasakoja M.Sajus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Sajus
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Sajus

Tai dar vienas savotiškas M.Sajaus žingsnis į vyrų krepšinį. Gruodžio pabaigoje iš dublerių komandos į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį po Roberto Javtoko traumos persikėlęs „centras“ jaučiasi patobulėjęs.

„Mano nuomone, per tuos mėnesius stipriai patobulėjo tiek įgūdžiai, tiek mąstymas. Treniruodamasis su tokio aukšto lygio krepšininkais vis daugiau galiu padėti komandai ir tuo pačiu praktikuotis LKL rungtynėse. Nors pusmetis buvo išties sunkus, viskas išėjo tik į naudą, o darbas atsipirko dvigubai“, – džiaugiasi jaunuolis.

Eurolygoje M.Sajus sužaidė 11 rungtynių. Mirtininkų grupėje krepšininkas per vid. 6 minutes rinko 1,3 taško ir atkovojo 1,7 kamuolio.

Naudingiausiai jis pasirodė dvikovoje su Madrido „Real“, kai per 11 minučių pelnė 4 taškus, atkovojo 5 kamuolius, blokavo 2 metimus ir surinko 10 naudingumo balų.

Didžiausia baimė buvo klausimas: ar aš sugebėsiu?.

LKL čempionate jo rodikliai – vid. 4 taškai (68,8 proc. dvit.) ir 2,7 atkovoto kamuolio per 11 minučių.

„Didžiausia baimė buvo klausimas: ar aš sugebėsiu? Pradžioje pasitikėjimo savimi buvo labai mažai, – pripažįsta M.Sajus. – Viską darydavau neužtikrintai ir įsitempęs. Kaip ir buvo galima tikėtis, kitos komandos bandė tuo pasinaudoti ir lengviau per mane pelnyti taškus“.

Ko M.Sajus nesitikėjo, tai tokio griežto teisėjų požiūrio: „Nesitikėjau, kad jie taip baus mane už menkiausius prisilietimus. Bet kiek kalbėjau su treneriu, jauniems žaidėjams visada taip“.

Bet prisijungęs prie pagrindinės „Žalgirio“ komandos M.Sajus buvo pasiruošęs viskam, todėl kliūtys jaunuolio neišgąsdino: „Buvau susitaikęs su mintimi, kad viskas bus labai sunku, reikės kentėti ir dirbti, todėl gal ir niekas neatrodė sunkiau negu tikėjausi“.

M.Sajus „Žalgiryje“ įgijo ne tik naudingos žaidybinės patirties. Treniruotėse jam treneriai skiria papildomą dėmesį. Pavyzdžiui, prie „Žalgirio“ trenerių štabo praėjusią vasarą prisijungęs vienas geriausių visų laikų sunkiųjų krašto puolėjų Lietuvoje Darius Songaila.

„Su treneriu visada dirbame asmeniškai. Jis nukreipia mane teisinga linkme, kad nepradėčiau naujų judesių gerai neįvaldęs esamų. Daug dėmesio skiriu taiklumui. O treniruotėse visas išmoktas pamokas galiu praktiškai panaudoti žaisdamas prieš Ianą Vougiouką ar Paulių Jankūną“, – tikina M.Sajus.

Dainiaus Lukštos nuotr./„Žalgirio“ dubleriai
Dainiaus Lukštos nuotr./„Žalgirio“ dubleriai

Balandžio 23-24 d. Martynas turėjo žaisti NKL finalo ketverte Palangoje. Su jaunaisiais žalgiriečiais jis buvo pradėjęs sezoną Nacionalinėje krepšinio lygoje. Bet buvusius bendražygius, netikėtai užsikabinusius ant kaklo sidabro medalius, stebėjo per televizorių. Tačiau džiaugėsi ne ką mažiau, nei būdamas su jais aikštėje ir kovodamas dėl pergalių.

„Labai džiaugiausi, jog dubleriai pateko į finalą, nors tuo pačiu jiems pavydėjau. Nesitikėjau, kad komanda sugebės nužygiuoti taip toli. Kiek teko kalbėti su žaidėjais, komandoje vyravo gera atmosfera. Visi labai daug ruošdavosi rungtynėms ir degė noru nugalėti. Manau, tai ir lėmė tokį puikų pasirodymą“, – spėjo aukštaūgis.

Kai tik galėdavo, M.Sajus lėkdavo į „Žalgirio“ treniruočių centrą ir stebėdavo „Žalgirio-2“ rungtynes NKL. Tačiau dažniausiai tuo metu Šarūnas Jasikevičius komandai organizuodavo treniruotę.

Martynas užmesdavo akį į „Žalgirio-2“ rezultatus per telefoną. Iš arti pamatyti savo draugų rungtynes NKL kuo toliau, tuo labiau bus vis didesnė prabanga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius