Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 07 27

Pastaroji lietuvių kaktomuša su australais: regbis, nervai ir nešvarūs varžovų žaidimai

Lietuvos krepšinio rinktinė trečiadienį ir penktadienį dvejomis draugiškomis rungtynėmis su australais pradeda kontrolinių mačų ciklą prieš Europos čempionatą. Pastarąjį kartą lietuviai su australais susitiko visai neseniai – pernykščiame pasaulio čempionate Ispanijoje. Lietuvos rinktinė su būsimais varžovais turi nesuvestų sąskaitų.
Darjušas Lavrinovičius ir Australijos rinktinė
Darjušas Lavrinovičius ir Australijos rinktinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Planetos pirmenybių grupės varžybų mače su australais Jonas Kazlauskas pirmąją susitikimo dalį pavadino blogiausia 2014-aisiais – lietuviai po dviejų kėlinių krito į nokdauną 28:47.

„Kažkas baisaus“, – apie košmariškus du kėlinius tada kalbėjo Darjušas Lavrinovičius.

„Buvome kaip maži vaikai“, – jam antrino Renaldas Seibutis.

Pikta trenerio kalba per pertrauką užvedė vyrus, lietuviai priartėjo iki 3 taškų, tačiau australai išlaikė pranašumą ir šventė pergalę 82:75.

Tada rezultatyviausiai australų gretose žaidė Joe Inglesas (18 tšk.) ir Aronas Baynesas (14 tšk.). Šiemet jų nėra Australijos rinktinėje, kuri rengiasi dvejoms rungtynėms su Naująja Zelandija dėl patekimo į olimpines žaidynes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Inglesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Inglesas

Kita vertus, šį kartą australai turės NBA čempioną Andrew Bogutą, kuris grįžta į rinktinę pirmą kartą nuo 2008-ųjų.

Lietuvių komandoje R.Seibutis surinko 21, D.Lavrinovičius – 14, Paulius Jankūnas – 9 taškus.

Lietuviai suklydo net 22 kartus, pralaimėjo kovą po krepšiu 29-32, o Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas kartu įmetė tik 6 taškus.

J.Kazlausko komandą išmušė iš vėžių agresyvus australų spaudimas ties pražangos riba. Australų veiksmai gynyboje išderino komandinį žaidimą – lietuviai ėmė žaisti po vieną.

Lietuvos krepšininkai tūžo: ir dėl prasto savo žaidimo, dėl visų tų klaidų, taip pat – dėl teisėjų.

„Australai žaidžia krepšinį-regbį. Mums tai buvo neparanku. Ypač jauniems įžaidėjams, – piktinosi J.Kazlauskas. – Nekritikuosiu teisėjų, bet pasakysiu taip – pažiūrėkite, iš kurie jie (rungtynėms teisėjavo arbitrai iš Brazilijos, Puerto Riko ir Dominikos Respublikos). Galbūt savo šalyje jie toleruoja tokį krepšinį, kai nesupranti, kas vyksta.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Lemanis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Lemanis

Lietuvos ekipos įžaidėjai Šarūnas Vasiliauskas ir Adas Juškevičius kartu neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo ir padarė 5 klaidas.

Rungtynių metu netrūko emocijų. Dar prieš rungtynes Lietuvos aistruolių nervus patampė FIBA organizatorių leidimas paleisti tik trijų Lietuvos himno posmų įrašą.

Kurtinančio švilpimo sulaukė australų aistruolių noras pasidžiaugti dviženkliu skirtumu. Keli jų gerbėjai su vėliava ėmė lakstyti po skirtingus tribūnų sektorius. Lietuviams tai nepatiko.

Mačo metu netrūko daug agresyvių žaidimo epizodų. Nervų netvardė buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas A.Baynesas, kuris mačo pabaigoje įspyrė ant jo užgriuvusiam Martynui Pociui, vėlėsi į konfliktus, nepatenkintas spardė reklamos stendą ir spindėjo agresija.

Baigiantis susitikimui į areną įlėkė Lietuvos rinktinės aistruolis, ėmęs guosti du kartus iš eilės iš po krepšio prametusį M.Pocių. Iš aikštės jį teko pašalinti apsaugai. Nuaidėjus švilpukui žurnalistų zonoje Lietuvos rinktinės nariai aptarinėjo australų krepšinį-regbį.

Po pergalės prieš lietuvius australai ėmė gudrauti. Paskutinėse grupės rungtynėse australai 83:91 netikėtai nusileido Angolai ir taip nusmuko į trečiąją vietą. Mačą stebėję žiūrovai neabejojo – australai pralaimėjo tyčia, kad nukristų į trečiąją vietą ir išvengtų akistatos su JAV rinktine ketvirtfinalyje.

VIDEO: Australijos ir Lietuvos rinktinių rungtynių apžvalga (2014 m.)

Australų treneris Andrejus Lemanis prisiekinėjo, kad viskas buvo švaru ir Angola laimėjo geru žaidimu. Bet visiems sukėlė įtarimų tai, kad lyderiai Joe Inglesas ir Aronas Baynesas sėdėjo ant suolo, branduolio nariai Matthew Dellavedova ir Davidas Andersenas kartu aikštėje praleido vos 8 minutes.

Dar trečiojo kėlinio pabaigoje australai užtikrintai pirmavo 60:45, bet ketvirtajame leido varžovams atkovoti 9 kamuolius puolime, keistai iššvaistė persvarą ir pralaimėjo rungtynes.

„Krepšinis – žavus sportas. Tokiems dalykams, kaip Australijos ir Angolos rungtynėse, krepšinyje vietos nėra. FIBA turėtų ką nors daryti“, – iškart po finalinio švilpuko piktinosi slovėnų lyderis Goranas Dragičius.

Būtent slovėnai vėliau susitiko su amerikiečiais ketvirtfinalyje ir neišvengė būsimų pasaulio čempionų nokauto.

FIBA pradėjo tyrimą. Australijos krepšinio federacijai netgi grėsė diskvalifikacija iš tarptautinių turnyrų.

Tačiau FIBA nesugebėjo įrodyti, kad australai tyčia pralaimėjo rungtynes. Patys australai kaltinimus priėmė kaip įžeidimą. Lapkričio pabaigoje nešvaraus australų žaidimo byla buvo užversta.

Tiesa, aštuntfinalyje australai susidūrė su turkais ir jiems pralaimėjo 64:65 po fantastiško Sinano Gulero tritaškio per rankas likus žaisti 5 sekundes.

Po rungtynių daugelis plojo turkams ir džiaugėsi australų nesėkmė. „Prisiskaičiavo“, – pagalvojo daugelis.

Rungtynės Data Laikas Miestas Arena
Lietuva – Australija 07-29 19:30 Klaipėda „Švyturio“
Lietuva – Australija 07-31 19:30 Šiauliai Šiaulių
Australai į Lietuvą atvyks tokios sudėties:
 Žaidėjas  Duomenys  Klubas
 Andrew Bogutas 30 m., 213 cm „Golden State Warriors“, 8,3 tšk.
 Matthew Dellavedova 24 m., 193 cm „Cleveland Cavaliers“, 4,8 tšk.
 Dante Exumas 20 m., 198 cm „Utah Jazz“, 4,8 tšk.
 Bradas Newley 30 m., 199 cm Las Palmo „Gran Canaria“, 10,3 tšk. (Ispanija)
 Davidas Andersenas 35 m., 211 cm Vilerbano ASVEL, 9,3 tšk. (Prancūzija)
 Nate'as Jawai 28 m., 208 cm „Andorra“, 8,3 tšk. (Ispanija)
 Cameronas Bairstow 24 m., 206 cm „Chicago Bulls“, 0,6 tšk.
 Chrisas Gouldingas 26 m., 192 cm Saragosos CAI, 8,6 tšk. (Ispanija)
 Damianas Martinas 30 m., 186 cm „Wildcats“, 6,2 tšk. (Australija)
 Brockas Motumas 24 m., 208 cm „36ers“, 17,5 tšk. (Australija)
 Ryanas Broekhoffas 24 m., 200 cm „Bešiktaš“, 11,5 tšk. (Turkija)
 Adamas Gibsonas 28 m., 188 cm „36ers“, 10,9 tšk. (Australija)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius