Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 29

Robertas Javtokas ir tritaškiai – kai aikčiojo net užsienio komentatoriai

Robertas Javtokas nutildė Buenos Airių „Tecnopolis“ areną tritaškiu metimu paskutinę rungtynių sekundę. Lietuviai jau džiaugsmingai šokinėjo aplink 36-erių „centrą“ ir ruošėsi žingsniuoti į rūbinę, kai tuo metu vaizdo peržiūrą atlikę teisėjai metimo neįskaitė. R.Javtoko tritaškio nebuvo jokiame Jono Kazlausko derinyje. Bet ar Robertas Javtokas ir tritaškiai yra visiškai nesuderinami dalykai?
Robertas Javtokas
Robertas Javtokas / Guillermo Gagante

Jeigu kuris nors Lietuvos rinktinės „centras“ mestų tolimus metimus, tai gerokai praplėstų mūsiškių erdves puolime. Bet nei Jonas Valančiūnas, nei Robertas Javtokas, nei Antanas Kavaliauskas nėra patikimi metikai. Nors pataikyti šie vyrai tikrai gali.

„Toronto Raptors“ treneris Dwane'as Casey mano, kad J.Valančiūnas ateityje į savo puolimo arsenalą prijungs ir tolimus metimus. Taip lietuvis taps dar sunkiau sustabdoma jėga NBA.

„Aš kartojuosi, kad po metų, dvejų jis mėtys tritaškius. Gal dar ne taip greitai, bet jis gali pataikyti. Jonas turi puikų riešą“, – įsitikinęs D.Casey.

Tiesa, per savo ketverių metų karjerą NBA J.Valančiūnas kol kas švystelėjo tik du tolimus metimus. Nė vienas nepasiekė tikslo.

Tačiau tik karjeros pabaigoje dažniau tritaškius pradėjo svaidyti ir Žydrūnas Ilgauskas. 2008–2009 metų sezoną Big-Z tritaškį paleisdavo kas antrose, o 2009–2010 m. – kas trečiose rungtynėse, o pataikymo procentas buvo stebinantis – atitinkamai 38,5 ir 47,8 proc.

„Mėtysiu iš vidurio – padėjęs du žingsnius nuo aikštės centro“, – Utenoje juokėsi J.Valančiūnas po geriausio sezono NBA.

Juokas juokais, bet ateityje iš tiesų galime išvysti tritaškius metantį J.Valančiūną.

Komentatorius vertė aikčioti

VIDEO: R.Javtoko tritaškis į „Real“ krepšį trimis kalbomis

R.Javtokas iš pradžių taip pat, ko gero, juokais vertino savo tritaškių arsenalą. Bet pasitikdamas karjeros saulėlydį ir jis retkarčiais vis primindavo apie save prie trijų taškų linijos.

Labiausiai jis pasižymėjo 2013–2014 metų sezoną, kai Eurolygoje atliko rekordinį bandymų skaičių – 11. Tikslą pasiekė 3 tolimi metimai.​

Tada vien „Top 16“ varžybose jis pataikė 2 tritaškius iš 7 (28,6 proc.). Beje, po metų Robertas prametė visus 12 tritaškių Eurolygoje ir LKL.

R.Petrauskas: „Jeigu Robertas Javtokas pataiko tritaškį, „Žalgiris“ turi laimėt!“

Ryškiausią prisiminimą paliko vienintelis tikslus jo šūvis į Madrido „Real“ krepšį 2013-aisiais.

Priešpaskutinę pratęsimo minutę chaotiškos „Žalgirio“ atakos pabaigoje kamuolys atsidūrė R.Javtoko rankose. Maždaug tokioje pat vietoje, kaip ir dvikovoje su Argentina. Tik tada „centras“ turėjo dar 4 sekundes iki atakai skirto laiko pabaigos.

Bet supratęs, kad per akimirką nieko padoresnio nepadarys, Robertas ramiai paleido šūvį iš toli. „Žalgirio“ arena ėmė ošti – 210 cm ūgio krepšininko metimas buvo taiklus ir persvėrė rezultatą 94:93.

„Žinokit, šiandien „Žalgiris“ turi laimėt! Jeigu Robertas Javtokas pataiko tritaškį, „Žalgiris“ turi laimėt!“ – tada ne savo balsu klykė komentatorius Robertas Petrauskas.

Beje, tas rungtynes „Žalgiris“ vis dėlto pralaimėjo 104:105.

Taigi dėl R.Javtoko tolimų metimų labai stebėtis nereikia. Kaip gali gerai pataikyti baudas, treniruotėse kapitonas sugeba ir plėšyti tinklelį tolimais metimais.

VIDEO: R.Javtoko tritaškiai

Rekordinis sezonas

2015–2016 metų sezoną A.Kavaliauskas atliko didžiausią tritaškių bandymų skaičių per savo karjerą.

31-erių aukštaūgis iš toli labai aktyviai atakavo atkrintamosiose varžybose. Reguliariajame LKL sezone tikslą pasiekė 2 jo bandymai iš 4, kai atkrintamosiose jis metė jau 9 tritaškius. Tiesa, pataikė tik 2, viso – 4 iš 13 (30,8 proc.).

Beje, abu tikslūs metimai skriejo antrosiose ketvirtfinalio rungtynėse su Panevėžio „Lietkabeliu“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas

„Kavaliausko tritaškiai mus žudo“, – tada neslėpė panevėžiečių treneris Kazys Maksvytis.

Įdomu, kad per šešis sezonus Europos taurėje, atstovaudamas Atėnų „Panionios“, Rygos VEF, „Bilbao“ ir „Lietuvos ryto“ komandoms, A.Kavaliauskas metė tik 4 tritaškius ir nė sykio nebuvo tikslus.

2013–2015 metais LKL jis tik triskart išdrįso mesti tritaškį, pataikė vieną. Tiesa, A.Kavaliauskas taip pat turi gana minkštą riešą, kad pataikytų iš vidutinio nuotolio ar iš trijų taškų zonos.

Kol kas Lietuvos rinktinės pasiruošimo cikle kiekvienas „centras“ po kartą pabandė atakuoti iš toli ir nė vienas nepasižymėjo tiksliu metimu.

Kažin, ar tai yra paslėptas koziris, kurį Jonas Kazlauskas rengiasi atversti Rio. Bet labai nenustebkite, jei kuri nors ataka neplanuotai baigsis vieno iš vidurio puolėjų šūviu ir jis pasieks savo tikslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius