-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 26

Šarūnas Jasikevičius – kaip iš akies luptas krepšinio genijus

Željko Obradovičius sukluso ir ėmė dairytis Stambulo „Ulker sports“ arenos tunelio link, kai netoliese išgirdo skambų Šarūno Jasikevičiaus balsą. Smalsiai kyštelėjęs galvą, pražilęs smulkutis treneris sparčiu žingsneliu kulniavo juoko link. Ten Šarūnas Jasikevičius ruošėsi Kauno „Žalgirio“ treniruotei. O kai vyrai išvydo vienas kitą, tamsus tunelis net nušvito. Susitiko du krepšinio genijai.
Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius
Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Eurolyga | „Fenerbahče“ – „Žalgiris“ | 20:45 | Stambulas

Akimirkai į Ž.Obradovičių ir Š.Jasikevičių sužiuro visi – „Žalgirio“ trenerių štabas, pro šalį kulniavę krepšininkai, „Fenerbahče“ klubo darbuotojai. Trumpą draugišką gerų bičiulių pokalbį apšvietė fotografų blykstės – juk tai nuostabūs kadrai.

Šypsenos, juokas ir susirūpinę veidai – tik todėl, kad dėl įtempto Eurolygos tvarkaraščio bičiulių susitikimui Stambule dienotvarkė labai nedėkinga.

Bet neišvengiama trenerių akistata laukia trečiadienio vakarą, kai du kovotojai iš prigimties bus pasirengę perkąsti vienas kitam gerklę „Žalgirio“ ir „Fenerbahče“ dvikovoje. Bet tokia įtampa tarp specialistų tvyros tik 40 žaidimo minučių. Vėliau vyrai kada ateityje galbūt linksmai aptars šią pirmąją tarpusavio akistatą viename iš daugelio smagių pokalbių.

Aišku, sutikęs lietuvį Željko į jaunąjį kolegą kreipėsi „Šaras“. Jasikevičiumi vadindavo tik tada, kai būdavo nepatenkintas žaidimu ar supykęs. Bet kai viskas gerai – tik „Šaras“.

Mokinys prieš mokytoją. Du krepšinio genijai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Žalgirio“ treniruotė Stambule
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Žalgirio“ treniruotė Stambule

„Dar praeityje neabejojau, kad Šarūnas taps vienu geriausių trenerių Europoje. Jis ir dabar labai geras treneris. Dėl jo man nekyla jokių abejonių“, – 24sek rungtynių su „Žalgiriu“ išvakarėse tarė Ž.Obradovičius.

56-erių serbas neatrodė geros nuotaikos. Ko gero, vaizdo peržiūra prieš treniruotę su „Fenerbahče“ žaidėjais nebuvo labai sėkminga.

Željko: Dar praeityje neabejojau, kad Šarūnas taps vienu geriausių trenerių Europoje. Jis ir dabar labai geras treneris. Dėl jo man nekyla jokių abejonių.

Bet trumpas interviu su Željko priminė pokalbį su Š.Jasikevičiumi – kai pasvertas ir aiškiai pateiktas turi būti kiekvienas klausimas. Antraip greitai gausi repliką lyg tritaškį palikęs laisvą priešininką.

„Jis labai priklausomas nuo nuotaikos. Ir geriau nelaukite jo čia (sėdėjau ant minkštų „Fenerbahče“ atsarginių suolo kėdžių). Antraip Željko mane aprėks“, – juokavo Ilkeras, „Fenerbahče“ komunikacijos vadovas.

Bet Šaras primena Željko ne tik bendravimu su žurnalistais. Jų charizma, atsidavimas krepšiniui, manieros, net keiksmai teisėjams atrodo panašūs...

autobiografines-saruno-jasikeviciaus-knygos-laimeti-neuztenka-pristatymas
autobiografines-saruno-jasikeviciaus-knygos-laimeti-neuztenka-pristatymas

„Neakcentuočiau panašumų. Jų turi visi. O Šaras turi savo kelią“, – to nesureikšmino Ž.Obradovičius.

Keliaudamas į Stambulą dar kartą skaičiau autobiografinę Šarūno Jasikevičiaus knygą „Laimėti neužtenka“. Sutelkęs dėmesį į eilutes apie Ž.Obradovičių, išvydau dar daugiau jų panašumų.

Ką šie treneriai turi bendro? Pirmiausia aistrą krepšiniui ir žaidimui du prieš du.

Būtent šiuo principu paremta Ž.Obradovičiaus krepšinio filosofija suviliojo Šarą į Atėnų „Panathinaikos“ klubą 2007-ųjų vasarą, nors ant stalo po nesvajingos karjeros NBA tada gulėjo dar keli superpelningi pasiūlymai iš Europos.

Vėliau Š.Jasikevičius prisipažins, kad ne pinigai, kurių buvo nors vežimu vežk – 6,5 milijono eurų per du sezonus, o Ž.Obradovičiaus vaidmuo derybose su „Panathinaikos“ buvo lemiamas. Jie nusvėrė milijonu eurų pelningesnius kitus pasiūlymus.

Želimiras, geriau pažįstamas kaip Željko, Šarui buvo vienas iš trijų krepšinio trenerių idealų. Kiti du – Greggas Popovichius ir Docas Riversas.

Tačiau tik iš Ž.Obradovičiaus lietuvis turėjo galimybę tiesiogiai mokytis visų gudrybių. Ir išmoktas pamokas matome „Žalgirio“ arenoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Kruopštus, griežtas ir profesionalus – taip apie Ž.Obradovičių atsiliepė Šaras.

Serbas labai akcentuoja „detales“. Niekur negirdėta? Na, pavyzdžiui, beveik kiekvienoje „Žalgirio“ spaudos konferencijoje, kurioje Šaras akcentuoja kruopštų detalių išpildymą.

Beje, smulkmenų svarba Atėnuose buvo ypač akcentuojama tada, kai sumažėjo „Panathinaikos“ biudžetas ir Ž.Obradovičius turėjo verstis su žemesnės klasės žaidėjais. Šaro žodžiais, tada serbas pasidarė dar griežtesnis, norėdamas iš turimų krepšininkų išspausti maksimumą.

Ž.Obradovičius mėgo ilgai užsisėdėti prie vaizdo peržiūrų. Šaras dar paskutinį savo žaidėjo sezoną „Žalgiryje“ lyg koks klubo skautas užsisėdėdavo prie rungtynių įrašų peržiūrų iki paryčių.

Kitas bendras bruožas – Šaras kalba aiškiai, konkrečiai ir įtikinamai. Jis atviras diskusijoms su žaidėjais, žurnalistais, o paistalams darbo metu vietos nėra. Kai reikėdavo, Ž.Obradovičius spausdavo iki galo, bet atleisdavo akseleratorių, kai būtina tą padaryti. Panašiai kaip daro ir Šaras.

Nuo suolo jis spinduliuodavo tokia energija, kad žaidėjai eidavo į aikštę su geru pasitikėjimo užtaisu. Ž.Obradovičius moka krepšininkus įkvėpti pergalei ir įtikinti, kad šie gali nugalėti bet ką. Visai kaip Šaras, po rungtynių Atėnuose žaidėjams skėlęs kalbą apie kovą ir spjovęs į Europos turtingųjų biudžetus.

Željko buvo supratingas treneris. Ir kai po sunkios 2007-ųjų vasaros paklausė Šaro, ar šis nori treniruotis pirmojoje „Panathinaikos“ treniruotėje, žaidėjas net nustebo.

Serbas neprieštaraudavo eiti linksmintis. Tik iškeldavo vieną sąlygą – į kompaniją pasiimti komandos draugus, kad visi būtų vieningi. Aišku, dar reikalaudavo daug dirbti treniruotėse, bet taip pat nepamiršti mėgautis krepšiniu. Serbui tai buvo labai svarbu.

Šaro žodžiais, Ž.Obradovičiaus treniravimo didingumas atsiskleidė sugebėjime įžvelgti dalykus anksčiau, nei jie įvykdavo.

Šaras apibūdino Ž.Obradovičių kaip žaidimo genijų, kuris labai gerai matė situacijas.

Ką apie Šarą pasakoja Željko? Kažkur girdėta.

„Jis labai protingas, greitai priima sprendimus ir išmano krepšinį. Labai dėl jo džiaugiuosi“, – Stambule kiek rūškaną veidą nuspalvino serbo šypsenėlė.

Būtent dėl žaidimo skaitymo ir greitos reakcijos likus 4 minutėms iki 2009-ųjų Eurolygos finalo su Maskvos CSKA pabaigos ir žaibiškai tirpstant persvarai Željko kreipėsi į Š.Jasikevičių klausdamas, ką daryti. Pirmą ir paskutinį kartą jo karjeroje.

Šaro žodžiais, Ž.Obradovičiaus treniravimo didingumas atsiskleidė sugebėjime įžvelgti dalykus anksčiau, nei jie įvykdavo. Ypač atkrintamosiose varžybose. Šaras to dar mokosi.

Yra ir teatrališkoji panašumų dalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius

Ž.Obradovičius daug kalba su teisėjais. Kaip ir Š.Jasikevičius, kuris LKL sezono pradžioje turėjo beveik vienos techninės pražangos per vakarą vidurkį. O kiek dar jų nebuvo užfiksuota po Šaro keiksmų artbitrams su riebiausiais keiksmažodžiais. Š.Jasikevičius net keiksnojasi ir mosuojasi rankomis panašiai kaip Ž.Obradovičius.

Bet jau dabar 40-metis treneris, skaičiuojantis tik pirmąjį trenerio karjeros sezoną nuo jo pradžios, yra didžiulis autoritetas Lietuvoje. Ir, aišku, Europoje. Šarą visur žino beveik kaip Sabonį. Ir atsiliepimai tik iš gerosios pusės. Tokių asmenybių Lietuvos krepšinyje nėra daug.

Aišku, Šarui reikės save kiek labiau sutramdyti bendraujant su teisėjais, ypač kai šalia nebebus Dariaus Maskoliūno, kuris apsikabindamas ir stumdamas vyr. trenerį atsarginių suolo link toliau nuo teisėjų kartais atlieka ne tik trenerio asistento, bet ir apsaugininko funkcijas.

Željko niekada nesiliaudavo kalbėjęs su žaidėjais ant atsarginių suolo. Nesvarbu, ar tai būtų Eurolygos finalas, ar treniruotė. Norėjo, kad visi būtų susikaupę ir pasirengę. Šaras turi tokį pat įprotį.

Šaras kritiškas, ekspresyvus, bet visai kaip ir Željko, jį mėgsta žaidėjai. Juk ne veltui daugelis „Žalgirio“ narių norėjo, kad jau dabar jis pakeistų Joną Kazlauską Lietuvos rinktinėje.

Tik laiko klausimas

Ž.Obradovičius buvo toks geras, kad 2009-aisiais Eurolygos finalo ketverte Berlyne paklaustas, kurį „Panathinaikos“ žaidėją, jei galėtų, pašalintų iš Atėnų komandos, kad būtų lengviau laimėti, Pirėjo „Olympiakos“ įžaidėjas Theodoras Papaloukas atsakė: „Trenerį“.

Toks yra Ž.Obradovičius. Šarūno Jasikevičiaus mokytojas ir idealas. Šaras turi savo kelią, bet jis atrodo kaip iš akies luptas Ž.Obradovičius.

Todėl visai neatsitiktinai 2013-ųjų vasarą „Panathinaikos“ vadovai su didžiule palyda užgriuvo Š.Jasikevičiaus namus Atėnuose ir pasiūlė tapti Ž.Obradovičiaus įpėdiniu, vos šis paliko PAO trenerio postą.

Šaras tada dar negalėjo nužudyti savyje aistringo krepšininko. Bet šis lūžis jo gyvenime jau įvyko.

Graikai neabejoja – tik laiko klausimas, kada Š.Jasikevičius taps „Panathinaikos“ treneriu. Tokiu prieš sudarydami sutartį su Xavi Pascualiu Atėnų klubo vadovai lietuvį matė jau ir dabar. Bet Šaras nesutiko. Ko gero, šiam žingsniui dar per anksti. Dabar jo vieta „Žalgiryje“, o dangus Šarui – beribis.

„Aš žinojau, kad jis bus geras treneris ir ateityje vienas geriausių Europoje“, – antradienį 24sek sakė Ž.Obradovičius.

Daugiau komentarų ir nereikia. Tai krepšinio genijaus žodžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius