Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 08 15

Skaičiavimai baigti: į mūšį su Lietuva šokiruoti kroatai eina „va bank“

Kroatija dabar galėjo būti tiesioginė Lietuvos oponentė dėl pirmosios vietos B grupėje, tačiau sensacingas pralaimėjimas Nigerijai sumaišė kortas. Nors prieš paskutiniuosius B grupės mūšius skaičiavimų daug, Aleksandras Petrovičius savo išmaniajame telefone neieško kalkuliatoriaus programėlės. „Nebėra ko skaičiuoti – į mūšį su Lietuva einame visa jėga“, – pareiškė legendinio Kroatijos krepšininko Draženo Petrovičiaus brolis.
Dario Šaričius
Dario Šaričius / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rio 2016 | Lietuva – Kroatija | 04:30

„Einame va bank. Jei nugalėsime Lietuvą, reiškia, žaisime ketvirtfinalyje. Jei pralaimime, greičiausiai susitinkame su JAV“, – svarbiausią skaičiavimą jau atliko A.Petrovičius.

Iš tiesų, situacija kiek sudėtingesnė. Jeigu Kroatija nugali Lietuvą, ispanų pergalės prieš Argentiną atveju kyla į pirmąją B grupės vietą.

Jeigu Kroatija nugali Lietuvą, o Argentina įveikia Ispaniją, kroatai B grupėje bus antri.

Pralaimėjimo Lietuvai atveju, Kroatijos krepšininkai geriausiu atveju liks treti, o nesėkmingai susiklosčius aplinkybėms (Ispanijos ir Nigerijos pergalių atveju), gali netgi likti už ketvirtfinalio borto.

Rungtynėse su Lietuva Kroatija bandys pabėgti nuo Nigerijos dvikovos vaiduoklio.

Kroatai ambicingai pradėjo rungtynes ir pirmavo 9 taškais. Tačiau Afrikos čempionai suvarpė kroatus net 17-a tritaškių ir išplėšė fantastišką pergalę 90:76.

„Gerai pradėjome rungtynes ir pirmavome, bet tada mes iškrėtėme kvailystę – leidome Nigerijai žaisti savo žaidimą, – piktinosi A.Petrovičius. – Turime dvi dienas atsigauti rungtynėms su Lietuva. Turime sužaisti geriausias rungtynes“.

Komanda, kurios neturėjo būti Rio

„Scanpix“ nuotr./Kroatijos rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Kroatijos rinktinė

Buvusį Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerį A.Petrovičių galima laikyti didvyriu, nes, ko gero, niekas nesitikėjo Rio olimpinėse žaidynėse matyti kroatų.

Pirmiausia, jų čia teoriškai neturėjo būti. Kroatija pernykščiame Europos čempionate net nepateko į ketvirtfinalį ir liko devinta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Petrovičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Petrovičius

Į olimpines žaidynes tiesiogiai pateko Europos čempionato finalininkės, o į atranką turėjo patekti dar penkios Europos rinktinės – viso septyni Senojo žemyno atstovai.

Bet kadangi atranką suorganizavo Serbija ir Italija – komandos, kurios buvo tame pirmajame septynete, Europai atiteko dar dvi papildomos vietos atrankoje. Taigi, bilietus gavo aštunti likę latviai ir devinti kroatai.

Šie įveikė atrankos turnyrą Turine, kur pakeliui į Braziliją patiesė galingesnes Graikijos ir Italijos komandas.

Sensacingas žygis nesibaigė ir Rio, kur pirmąją turnyro dieną Dario Šaričiaus blokas Pau Gasoliui nupūtė ispanų viltis švęsti pergalę 72:70.

Ambicingus kroatus sustabdė grubus Argentinos žaidimas (82:90), o prieš pat akistatą su Lietuva kroatai gavo Nigerijos antausį 76:90.

Kroatų pasirodymas Rio
Kroatija – Ispanija 72:70 Bogdanovičius 23 tšk.
Kroatija – Argentina 82:90 Šaričius 19
Kroatija – Brazilija 80:76 Bogdanovičius 33
Kroatija – Nigerija 70:96 Bogdanovičius 28

Pranoko lūkesčius

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius

Aišku, jeigu Kroatija pesimistinio scenarijaus atveju netyčia liks už ketvirtfinalio borto, apie kažkokius pranoktus lūkesčius kalbėti bus juokinga.

Bet kol kas Kroatija neigia visų prognozes. O daugelis spėjo, kad kroatai nepateks į pirmąjį B grupės ketvertą ir pasirodymą baigs grupės varžybose.

Tačiau veržlus kroatų žaidimas pavertė juos rimtais konkurentais dėl B grupės nugalėtojų vardo.

Daugiausiai tai – jaunimo nuopelnas. Vienintelis Roko Ukičius yra olimpinės patirties turintis Kroatijos rinktinės narys.

Kroatų amžiaus vidurkis – 26-eri metai. Jaunesnę komandą į Rio atsiuntė tik Kinija.

G.Krapikas: "Bogdanovičius turi nuostabią statistiką, skaičiai pritrenkia, bet tai nėra vieno žaidėjo komanda".

Kroatų žaidimas pastatytas ant dviejų krepšininkų.

„Brooklyn Nets“ snaiperis Bojanas Bogdanovičius yra rezultatyviausias olimpinių žaidynių krepšininkas – renka vid. net 25,5 taško.

Didžiulę įtaką aikštėje turi į „Philadelphia 76ers“ iškeliaujantis Dario Šaričius. Universalusis 22 metų puolėjas daro viską – pelno vid. 11,5 taško, atkovoja 7,5 kamuolio, atlieka 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir renka 13,2 naudingumo balo.

Tačiau dėl mažesnio kitų žaidėjų indėlio ir trumpo atsarginių suolo jiedu tiesiog aria aikštėje. B.Bogdanovičius ir D.Šaričius yra du iš trijų ilgiausiai Rio rungtyniaujančių krepšininkų – atitinkamai rungtyniauja vid. 35 ir 33 minutes.

„Bogdanovičius turi nuostabią statistiką, skaičiai pritrenkia, bet tai nėra vieno žaidėjo komanda, – pabrėžė Lietuvos rinktinės asistentas Gintaras Krapikas.

– Jis nėra įžaidėjas, kuris visada turi kamuolį. Bet komanda turi lyderį ir jo ieško. O kiti žaidėjai kaip Šaričius, Simonas, Planiničius žino savo rolę ir puikiai ją atlieka. Tai gero lygio komanda su puikiai rungtyniaujančiu lyderiu Bogdanovičiumi. Nors jo pristabdymas turės labai didelę svarbą“.

Lietuviai – rungtynių favoritai, tačiau šis kovingas kroatų būrys gali pridaryti neplanuotų nemalonumų.

FIBA.com nuotr./Kroatijos rinktinės statistika
FIBA.com nuotr./Kroatijos rinktinės statistika
FIBA.com/Turnyro lentelė
FIBA.com/Turnyro lentelė
„Orakulo“ prognozė: Lietuva – Kroatija
„Orakulo“ prognozė: Lietuva – Kroatija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius