-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 20 /2016 09 29

Vidas Mačiulis: „Jeigu krepšinis antroji religija, tegu aistruoliai būna kunigais“

Jeigu Arvydas Sabonis vadinamas geriausiu Lietuvos krepšininku, tai žurnalistas ir laidos „Krepšinio pasaulyje“ autorius Vidas Mačiulis gali pelnytai vadintis geriausiu Lietuvos krepšinio metraštininku.

Daugiau kaip 50 metų žurnalisto patirtį turintis V.Mačiulis save išmėgino ne tik žurnalisto, bet ir redaktoriaus, televizijos direktoriaus pareigose. Tačiau labiausiai žmonės Vidą pamilo už jo meilę krepšiniui.

1992 metais eterį išvydo pirmoji laida „Krepšinio pasaulyje“. Ir nors šių metų birželio 29 d. V.Mačiulis su žiūrovais atsisveikino parengdamas paskutinę laidą, tačiau šiandien jis ir vėl ruošiasi naujam sezonui. Artimam žmogui atgulus į ligos patalą, Vidas davė pažadą tęsti pradėtus darbus, todėl jau netrukus ir vėl su žiūrovais sveikinsis „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje.

„Susitikime prie sporto halės, – pasiūlė V.Mačiulis išgirdęs prašymą susitikti ir pakalbėti apie „Žalgirio“ sirgalius. – Jeigu nebūtų legendinės sporto halės, nebūtų šiandien tokio krepšinio, kokį turime, nebūtų ir mūsų „Žalgirio““.

– Kada pirmą kartą apsilankėte „Žalgirio“ rungtynėse?, – paklausėme V.Mačiulio.

– Pirmąsias „Žalgirio“ rungtynes stebėjau būdamas 14 metų. Tuomet rungtynės vyko priešais dabartinį Sporto universitetą medinėje aikštelėje. Tąsyk, „žalgiriečiai“ susitiko su Rygos VEF. Patekti į sporto halėje vykstančias rungtynes buvo sunku. Į jas suvažiuodavo žmonės iš visos Lietuvos. Atsimenu kaip su broliu priglusdavome prie radijo imtuvo ir klausydavomės reportažo kaip mūsiškiai žaidžia Tbilisyje, Maskvoje ir kitur. Didžiausias įspūdis buvo, kai „Žalgiris“ žaidė su CASK, tais laikais tai beveik buvo sovietų rinktinė, kurioje žaidė geriausi sąjungos krepšininkai, o mūsų vaikinai sugebėjo juos įveikti sporto halėje ir tada gimė naujas žiūrovas.

– Koks skirtumas tarp anuometinio sirgaliaus ir dabartinio?

– Labiausiai man įstrigo tai, kad tais laikais žiūrovai buvo vyresnio amžiaus, tituluoti ir su kailiniais. Labai mažai būdavo jaunimo. Nebuvo bilietų – eidavo tėvai, seneliai. Dabar viskas apsivertė aukštyn kojomis.

Vyresni žiūrovai daugiau rungtynes stebi per televiziją. Žiūrovų dėka, kabutėse, buvo keičiami net treneriai. Prisiminkime, kas dėjosi, kai Vladimiras Romanovas vadovavo. Galvojau, kad jis doras ir teisingas, viską daro dėl „Žalgirio“. Kas pirmas pamatė tiesą? Fanai, jie pirmieji pradėjo nešioti buratinų plakatus.

„Žalgirio“ arenoje mane jaudino ir jaudins, kad prieš rungtynes eina moksleiviai ir jaunimas. Ši mūsų jaunoji ateities karta yra ta, kuri neleis, kad Lietuvoje mirtų krepšinis. Patys žaidžia, savo skandavimais, įkvėpimu šalia aikštelės įkvepia visus.

– Arenoje atmosfera nuo sporto halės skiriasi?

– Kada „Žalgirio“ arenoje 15 ar 10 tūkstančių žmonių užgieda Lietuvos himną, kube rašomi žodžiai ir dar gestų kalba rodoma, pagalvoju, koks galingas yra mūsų krepšinis. Jis išmokė net pačius mažiausius giedoti himną. Nesvarbu, kad kartais ne į taktą, bet iš širdies – šiurpas eina.

– Koks santykis tarp sirgalių ir krepšininkų?

– Krepšinis yra dėl žiūrovų. Krepšininkai ne dėl savo malonumo žaidžia, koks ten malonumas per dieną po tris kartus treniruotis, skaudančiomis nugarom, sąnariais. Jie visa tai daro ne dėl savęs, daro dėl šimtų, tūkstančių žiūrovų.

Galvoju, kad dar sulauksiu tos dienos, kai mūsų šaunieji krepšinio aistruoliai bus tokio lygio kaip mūsų krepšinis.

Apie žiūrovus norėčiau vieną mintį pasakyti: jeigu čia gimė krepšinis, jeigu Kaunas yra krepšinio sostinė, Kauno sirgaliai turėtų parodyti pavyzdį – negalima negražiai šnekėti, negalima keiktis, varžovus vadinti įvairiausiais žodžiais.

Jeigu Vilniuje, Šiauliuose ar Klaipėdoje kas nors šaukia ir pasako ką nors blogo apie mūsų fanus, mes parodykime pavyzdį – patylėkime. Tegu jie šaukia, jiems irgi bus gėda šaukt, rėkt, kai jie šauks ant mūsų, o mes plosim. Galvoju, kad dar sulauksiu tos dienos, kai mūsų šaunieji krepšinio aistruoliai bus tokio lygio kaip mūsų krepšinis. Plokim, šaukim, rėkim, bet neįžeidinėkime. Prasideda naujas LKL sezonas, kviečiu visus fanus pakilti aukščiau. Mylėkime vieni kitus, gerbkime vieni kitus, nuo to krepšinis bus gražesnis. Jeigu krepšinis antroji religija, tegu fanai būna kunigais ir rodo pavyzdį.

– O tarp krepšininkų ir sirgalių?

– Mūsų geriausi krepšininkai žaidžia visame pasaulyje. Tie, kurie yra Lietuvoje, turi pasirodyti taip, kad žiūrovai po rungtynių plotų atsistoję. Mums, žiūrovams, reikia gražaus reginio. Nepataikei? Ne bėda, kitą kartą įkris, bet jeigu tu aikštelėje nesistengi, o gaudai varnas, tai niekam nepatiks.

VIDEO: Vidas Mačiulis apie „Žalgirio“ sirgalius anksčiau ir dabar

Šį sezoną „Žalgiris“ pasiryžo sužinoti, kiek iš viso yra žaliai baltų klubo gerbėjų, todėl paskelbė Pasaulinį „Žalgirio“ fanų surašymą, kurį palaiko „Utenos alus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius