Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje pagerbtas Ch.Eidsonas graudinosi ir dėkojo: „Ši vieta – mano širdyje“

Generolas sugrįžo. Po 15 metų pertraukos į savo buvusią žaidimų aikštelę parvykęs Chuckas Eidsonas nesulaikė ašarų, kai buvo ypatingai pagerbtas Vilniaus „Ryto“ klubo ir publikos.
LKL rungtynės: „Rytas“ – „Šiauliai“
LKL rungtynės: „Rytas“ – „Šiauliai“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Mažai per keliolika metų pasikeitęs 43-ejų amerikietis iš Pietų Karolinos valstijos prieš pusantro dešimtmečio buvo populiariausias žmogus Lietuvos sostinėje.

Apšilęs kojas savo pirmajame sezone 2007-2008 m., kai su tuomečiu „Lietuvos rytu“ žaidė Eurolygoje ir fiksavo 12,2 taško vidurkį, Ch.Eidsonas po metų įžengė į geriausio Lietuvoje žaidusio legionieriaus diskusiją.

Su sostinės klubu amerikietis 2008-2009 m. kampanijoje laimėjo viską: nuo BBL Prezidento ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurių, iki Lietuvos (LKL) ir Baltijos (BBL) lygų bei, žinoma, Europos taurės.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Chuckas Eidsonas 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Chuckas Eidsonas 2009 m.

Sezono pradžioje Antano Sireikos, o likusią dalį – Rimo Kurtinaičio treniruota komanda laikėsi išskirtinai ant Ch.Eidsono pečių.

13-asis „Lietuvos ryto“ numeris buvo naudingiausias Europos taurės turnyro žaidėjas, aikštėje daręs viską – 15,9 taško, 5,7 atkovoto kamuolio ir 5,1 rezultatyvaus perdavimo.

Bene geriausią savo pasirodymą jis surengė BBL pirmenybių finale prieš Kauno „Žalgirį“ – Gintarą Krapiką į neviltį varęs amerikietis rinko 41 tašką, po 8 atkovotus kamuolius ir rezultatyvius perdavimus bei net 58 naudingumo balus. Kaip pabrėžė Ch.Eidsono pagerbimo ceremoniją vedęs Justinas Jankevičius – tai daugiau balų, nei visa varžovų komanda surinko sudėjus.

„Scanpix“ nuotr./Chuckas Eidsonas
„Scanpix“ nuotr./Chuckas Eidsonas

Pasinaudojęs „Lietuvos ryto“ tramplynu, Ch.Eidsonas vėliau apsivilko Europos grandų Tel Avivo „Maccabi“ ir „Barcelona“ marškinėlius, o prabėgus pusantro dešimtmečio grįžo į Lietuvą.

„Nemaniau, kad tai mane taip paveiks emociškai, kol neįžengiau į aikštę. Tai sugrąžina labai daug gerų prisiminimų, jaučiuosi labai gerai“, – prieš „Ryto“ rungtynes su „Šiauliais“, kurių ilgosios pertraukos metu buvo pagerbtas, televizijos eteryje sakė Generolo pravardę savo laiku Vilniuje užsitarnavęs krepšininkas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./LKL rungtynės: „Rytas“ – „Šiauliai“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./LKL rungtynės: „Rytas“ – „Šiauliai“

Į Vilnių jis sugrįžo su šeima – žmona ir dviem paaugliais vaikais. Šie susižavėję ir kiek netekę amo stebėjo šėlstančias „Jeep“ arenos tribūnas – jie dar buvo per maži, kad dabar prisimintų tėčio siautulio laikus „Lietuvos ryte“.

„Smagu turėti galimybę parodyti šeimai tai, ką nuveikiau čia“, – prieš rungtynes teigė Ch.Eidsonas.

Į jo pagerbimo ceremoniją, kuri buvo skirta paminėti ir triumfo Europos taurėje 15-ąjį jubiliejų, atvyko dalis tos čempioniškos komandos narių: Artūras Jomantas, Martynas Gecevičius, Stepas Babrauskas, Justas Sinica, Lukas Brazdauskis ir sezono pradžioje komandą treniravęs Antanas Sireika.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./LKL rungtynės: „Rytas“ – „Šiauliai“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./LKL rungtynės: „Rytas“ – „Šiauliai“

Visi jie taip pat gavo atminimo dovanas ilgosios pertraukos metu, bet prieš tai scena buvo suteikta svarbiausiam vakaro svečiui.

J.Jankevičius atliko įžangą anglų kalba, o tada perdavė mikrofoną Chuckui.

„Pirmiausia, ačiū visiems, treneriams, komandos vadovui, o ypač komandos draugams, kurie buvo man tarsi broliai. Labai ypatinga, kad galiu čia būti su savo šeima, – tarė Ch.Eidsonas ir susigraudino. – Visi žino, kad man nepatinka kalbėti, tai sudėtinga. Bet noriu, kad visi žinotų, jog ši vieta ir visi šie žmonės yra mano širdyje. Myliu jus, ačiū.“

Ašarų negalėjo paslėpti ir kartu atvykusi jo žmona, o Ch.Eidsono atžalos pasididžiavimo kupinomis akimis stebėjo, kaip po kelių akimirkų į „Jeep“ arenos palubes ima kilti 13-ojo numerio marškinėliai.

Amžiams į Vilniaus klubo istoriją įsirašęs žaidėjas tapo antruoju po Arvydo Macijausko, kuris sulaukė tokio pagerbimo.

„Sveikas sugrįžęs namo, generole“, – įteikdamas jam skirtus specialius marškinėlius sveikino vienas Vilniaus miesto vadovų Adomas Bužinskas.

Prieš „Ryto“ ir „Šiaulių“ rungtynes Ch.Eidsonas sulaukė apdovanojimo ir iš LKL generalinės direktorės Rasos Liuimienės rankų. Ji įteikė amerikiečiui vieno iš LKL 30-mečio geriausių krepšininkų prizą.

Ch.Eidsonas atskleidė, jog Lietuvoje praleis dar keletą dienų.

„Aplankysime vietas, kurios mums labiausiai patinka. Labiausiai mums įsiminė senamiestis, ten gyvenome, iš ten turime gerų prisiminimų“, – pasakojo amerikietis.

Jis krepšininko karjerą užbaigė 2014 metais, būdamas vos 33-ejų. Išėjęs iš „Lietuvos ryto“, Ch.Eidsonas tapo Izraelio ir Ispanijos čempionu, iškovojo Izraelio ir Rusijos taures.

Bet niekur kitur jis negavo tiek meilės, kiek Lietuvoje.

„Tai – ypatinga vieta. Po to žaidžiau dar keliose vietose, bet niekur nebuvau apsuptas tokios meilės krepšiniui ir komandai, kaip yra Lietuvoje. Lietuviai gyvena krepšiniu, tai ypatinga vieta krepšiniui“, – gėrėdamasis sakė Ch.Eidsonas, kurio pavardę didelėmis raidėmis galės pamatyti kiekvienas „Jeep“ arenoje apsilankęs sirgalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius